Fructele si legumele recomandate cainilor

Ca si noi oamenii, si animalele au nevoie de diversitate in alimentatie. Cum bine stim, canii sunt animale carnivore, stramosii lor fiind lupii, care se hranesc exclusive cu vanat. Dar, cu toatea astea, pentru a le oferi o dieta echilibrata blanosilor nostrii, este nevoie sa le diversificam alimentatia.

Atat fructele cat si legumele pot fi introduse in alimentatia cainilor, pentru a suplimenta dieta acestora cu vitamine, antioxidanti si nutrient de care au nevoie pentru o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos.

In cele ce urmeaza, vom descoperi impreuna fructele si legumele pe care le putem administra cainelui nostru, dar si cum sa facem asta intr-un mod corect, nu toate partile dintr-un fruct pot fi consumate de catre acestia.

Fructele pe care le putem oferi cainilor:

  • Merele (fara seminte): sunt o sursa bogata de vitamina A si C, dar si o sursa bogata de fibre. Pot fi oferite in cantitati moderate (cateva felii) proaspete sau congelate, mai ales pe perioada verii, daca avem un caine care suporta mai greu caldura.

De asemenea, datorita continutului bogat de vitamine si fibre, pot fi recompense ideala pentru cainii seniori.

  • Banane: sunt bogate in potasiu, vitamine si fibre. Insa, se recomanda administrarea lor in cantitati mici din cauza continutului ridicat de zahar.
  • Mango (fara samnure, deoarece poate fi toxic, de asmenea coaja trebuie evitata, deoarece se digera greu): se recomanda administrarea in catitati mici, din cauza continutului ridicat de zahar.
  • Merisoare: se recomanda administrarea in cantitati moderate deoarece pot provoca dereglari digestive. Acestea sunt foarte folositoare organismului, oferind protectie tractului urinar.
  • Afinele: pot fi administrate proaspete sau congelate, acestea pot fi folosite si la dresaj, inlocuind astfel recompensele cu un fruct proaspat. Sunt o sursa bogata de antioxidanti avand si proprietati anticancerigene, totodata oferind protectie tractului urinar.
  • Pepenele rosu (fara seminte si coaja): e o recompensa ideala pe perioada verii, deoarece contine o cantitate foarte mare de apa, astfel asigurand aportul hidric necesar blanosului nostru.
  • Capsune: in cantitati moderate, din cauza continutului ridicat de zahar. Pot fi administrate proaspete sau congelate, pentru a oferi o recompensa crocanta si racoritoare.

Legumele ce pot fi oferite cainilor:

  • Morcov: o sursa bogata de vitamina A, dar in stare cruda poate fi foarte benefic si pentru dintii cainelui.
  • Castravete: carbohidratii si grasimile sunt aproape inexistente in acesta, motiv pentru care poate fi oferit fara probleme inclusive cainilor cu probleme de greutate. E o sursa excelenta de energie, dar asigura si aportul hidric, datorita continutului ridicat de apa.
  • Fasolea verde: proaspata, fiarta sau congelata, este o sursa excelenta de fibre si minerale pentru caini.
  • Varza de bruxelles sau varza alba: sunt o sursa bogata de antioxidanti si nutrienti benfeici cainilor. Trebuie sa fim atenti insa la cantitatea oferita, deoarce pot provoca gaze.
  • Mazare (fara sare sau aditivi daca ii oferim mazare la conserva): este o sursa bogata de proteină vegetala si fibre.
  • Dovleac: este o sursa bogata de fibre, poate fi oferit crud sau gatit.
  • Telina: administrate in cantitati moderate, poate avea multiple efecte benefice asupra organismului. Este diuretica, are rol antiinflamator, este digestiva. In cazul cainilor care sufera de artrita, ajuta la ameliorarea durerilor.

 

Fructele si legumele  administrate in mod corect, au un rol benefic asupra organismului, motiv pentru care le gasim si in sortimentele de hrana umeda, hrana uscata, sau recompense.

DISTRIBUIE: