Foxterrier cu Par Lins

Generalitati


Asa cum deja arata si numele pe care il poarta, acest caine este un reprezentant al grupului de terrieri. La origine, au fost folositi pentru a localiza pozitia vulpilor, in tunele pe care acestea si le sapau, si pentru a ucide diferitele insecte si animale daunatoare. Si in ziua de astazi ei isi mai indeplinesc rolul de vanatori, dar de cele mai multe ori au rolul de animale de companie.


Hrana


Pentru ca nu este un caine foarte mare, acest terrier nu are cerinte de alimentatie deosebite sau crescute. Totusi, luand in considerare marimea lor, se poate spune ca mananca ceva mai mult decat un alt caine de talia lor, avand un bun apetit. Se descurca la fel de bine atat in ceea ce priveste mancarea speciala, cat si in ceea ce o priveste pe cea care mai apare de pe la masa stapanilor.


Costuri si durata de viata


Costurile pe care le impune achizitionarea unui astfel de caine sunt relativ mici, aproape reduse. In functie de calitatea exemplarului, puteti ajunge sa platiti ceva mai mult, dar nici nu se pune problema ca acest caine sa devina unul pe care sa nu si-l poata permite o larga categorie de oameni. In ceea ce priveste durata de viata a rasei, este estimata la 9-15 ani, media constatata fiind de 13-14 ani. La nastere, o femela poate aduce pe lume patru sau sase catelusi.


Descriere


Este un terrier cu blana linsa, extrem de activ si de jucaus. Au o blana lunga, intinsa si moale la atingere, care se intinde pe tot corpul. Capul este inalt, gatul este relativ puternic, urechile formeaza un fel de V ciudat. Pieptul este adanc, dar nu foarte mult, picioarele sunt drepte, puternice, dar fara sa depaseasca masura. Un astfel de caine poate atinge 39 cm si 8 kg, dar exista si exemplare care, accidental, au depasit media redata. Normal, ca la oricare alta rasa, masculii sunt mai puternici si mai inalti decat femelele.


Istoric


Se presupune ca rasa provine din incrucisarea dintre un Old English Terrier, Black And Tan Terrier, Bull Terrier, Greyhound si Beagle. Erau folositi de catre vanatorii de vulpi pentru a le localiza pe acestea, rolul lor fiind de a latra cand descopereau barlogul, vanatorul fie impuscand direct animalul, fie asteptand ca acesta sa fuga din vizuina, deranjat de latraturile si de fapul ca terrierul incepe sa sape dupa el. Pot fi gasiti pana prin secolul al XIX-lea, acolo unde existau ca rasa, dar aveau origini comune si cu altele, drept pentru care se amestecau prin amalgamul de caini existent. Ceva mai tarziu, devotati calitatilor dovedite, crescatorii au inceput sa separe aceasta rasa de altele, ajungand cu ea pana la forma in care am ajuns sa o cunoastem astazi. Standardele pentru acest caine au fost trasate in anul 1876, de oficialii de la The Fox Terrier Club, pe atunci existand cateva diferente fata de standardele impuse astazi. Greutatea este unul din standardele modificate, in ceea ce priveste blana si culoarea acesteia, spre exemplu, lucrurile ramanand la fel ca pe vremuri.


Exercitii de dresaj


Este un caine inteligent, dar atentie, ca toti terrierii, poate fi incapatanat in unele cazuri. Dresajul acestei rase este relativ simplu, dar va trebui sa fie realizat cu consistenta si fermitate. Le place foarte mult sa latre si sa sape, astfel ca dresajul va trebui sa vizeze si aceste aspecte, pentru a-i putea face sa se opreasca la timp din ceea ce fac. Pot fi foarte dominanti vis-a-vis de ceilalti caini, astfel ca, in cazul in care mai aveti caini in casa sau curte, va trebui sa fie socializat de mic cu acestia. In ceea ce priveste exercitiile, vor trebui sa beneficieze din plin de ele, fiind caini plini de energie, carora nimic nu le place mai mult decat sa se plimbe pentru o perioada lunga de timp sau sa alerge in parc. Sunt foarte agili si le place foarte mult sa se joace cu mingea sau sa sara dupa un frisbee, aruncat de la un stapan la altul. In momentul in care sunt plimbati in apropierea traficului, trebuie tinuti in lesa, pentru ca au tendinta de a alerga dupa pisici, doar pentru ca le place sa alerge dupa ceva. In casa, vor putea trai alaturi de pisici, dar in afara acesteia, orice pisica se va transforma in distractia sa personala, pe care o va urmari cu constiinciozitate.


Caracter si temperament


In general, acest caine este unul deosebit de prietenos, devotat si afectuos, dar care dispune si de o personalitate distincta si deosebit de accentuata. Devin foarte protectori daca simt ca unul din membrii familiei este amenintat de ceva, sau se afla in pericol. Se descurca de minune cu copii si sunt cainii ideali pentru o familie. In ceea ce priveste animalele de casa, mai ales daca acestea sunt pisici, trebuie socializati de mici cu ele, pentru ca altfel le vor vana cat este ziua de lunga. Stapanii care mai dispun si de o gradina ar putea avea surpriza de a vedea ca aceasta este sapata, obicei care trebuie corectat, pentru ca nu se vor opri pana nu o vor vedea sapata pe toata, numai ca totul se poate corecta prin dresaj, de la o varsta frageda. Desi sunt recomandati pentru zonele cu clima calda, chiar foarte calduroasa, se vor descurca fara mari probleme si in cele in care este ceva mai rece ca de obicei. Nu au probleme de adaptare, simtindu-se la fel de bine daca dorm afara sau in casa.


TAG-URI:

DISTRIBUIE: