Fara lapte pe mustati!

De-a lungul copilariei noastre am vazut atatea filme si desene animate in care unei pisicute i se pune sub botic castronul plin cu lapte, incat aceasta a devenit o imagine comuna in constiinta noastra. Ei bine, felinele sunt, de la natura, „proiectate" sa tolereze doar laptele matern, ca, dupa intarcare, sa dezvolte o intoleranta tot mai pronuntata la lactoza, dat fiind ca ele sunt animale carnivore.

Lactoza este un zahar complex format din doua molecule, una de galactoza si una de glucoza, iar, pentru a putea fi utilizata de catre organism, lactoza este descompusa de catre o enzima: lactaza. La nastere, pisicile dispun de aceasta enzima intr-o cantitate suficienta pentru a le adapta organismul la consumul de produse cu un continut ridicat de lactoza, asa cum este laptele matern (4,2%), cel de vaca sau capra (4,5% – 5%).

Regimul alimentar creeaza intoleranta

La fel cum biologia se bazeaza pe o regula foarte importanta, si anume aceea ca „functia creeaza organul", asa si organismul pisicii secreta lactaza in masura in care regimul alimentar i-o cere. O pisica ce primeste lapte si dupa intarcare isi pastreaza capacitatea de a digera lactoza. Dar daca animalutul trece de la alimentatia materna la cea solida, organismul sau incepe sa secrete tot mai putina lactaza; in cazul in care laptele lipseste din alimentatie o perioada mai lunga, secretia de lactaza chiar se sisteaza si se instaleaza intoleranta la lactoza.

In cazul acestei probleme alimentare, lactoza nedigerata trece prin tractul intestinal si ajunge in colon, unde o fermenteaza bacteriile locale, putand produce urmatoarele dereglari: diaree – cel mai comun semn clinic care poate fi constatat de proprietarul pisicii, voma, deshidratare – este important ca animalul sa consume si sa fie incurajat sa consume mai multa apa ca de obicei. Aceste simptome pot aparea dupa consumul de lapte, nu de iaurt sau de branzeturi pentru ca acestea, ca si in cazul oamenilor cu intoleranta la lactoza, sunt bine suportate, avand un continut foarte scazut lactoza.

Intoleranta la lactoza este o situatie cat se poate de normala, deoarece pisica este un animal carnivor, iar laptele nu face parte, in mod normal, din alimentatia sa. Daca vrei s-o feresti de astfel de acest disconfort digestiv, scoate laptele din alimentatia ei sau ii poti oferi un sortiment cu continut scazut de lactoza, disponibil in petshop-uri.

Sursa imagine: mom.me

TAG-URI:

DISTRIBUIE: