Fanul in alimentatia rozatoarelor!

Dupa cum le zice si numele, animalutele de companie erbivore – iepurii, sinsilele, porcusorii de Guineea – ar trebui sa rontaie toata ziua la tot felul de plante, flori, frunze, fructe, legume. De fapt, asta fac si in captivitate, numai ca proprietarilor le este cam greu sa le asigure necesarul zilnic de vitamine si minerale cu un regim „vegan" corespunzator, astfel incat solutia cea mai buna pentru asta este mancarea industriala pusa la dispozitie de pet-shop-uri, conceputa cu grija dupa principiile nutritionale potrivite fiecarei specii.

Totusi, cel mai important aliment din regimul unui rozator erbivor ramane fanul, care ar trebui sa ocupe 70-80% din cantitatea de alimente aferenta unei zile, iar peletele granulate numai 15-20% si fructele si legumele proaspete – 5%. In regimul alimentar al oricarui rozator, apa trebuie sa fie la discretie, pentru a asigura hidratarea si un tranzit intestinal sanatos.

Beneficiile fanului pentru sanatatea rozatoarelor

Fanul trebuie ales cu atentie si, pentru a indeplini importantul sau rol in alimentatia rozatoarelor, ar trebui sa fie curat, fara mucegai sau praf, in nuante de verde inchis – nu maro sau galben – si sa cuprinda atat tulpinile plantelor uscate, cat si frunzele si florile. Cu cat este mai diversificat, cu atat beneficiaza de valori nutritive mai bune. Iar beneficiile pe care fanul le aduce sanatatii unui animalut rozator sunt indiscutabile:

Asigura un tranzit intestinal corect datorita fibrelor lungi pe care le contine. Acestea stimuleaza musculatura intestinala, prevenind staza alimentara, obstructiile gastro-intestinale sau alte anomalii digestive;

Previne blocarea stomacului cu par. In timpul toaletarii – care se face prin lins – rozatoarele ajung sa inghita cantitati considerabile de par, mai ales iepurii. Acest par se aduna in gheme – numite trichobezoare – in sistemul digestiv si, in mod normal, sunt eliminate din organism prin fecale, daca exista aportul zilnic de fibre alimentare care sa le puna in miscare din stomac spre intestine. Altfel, ghemele acestea se imbiba de sucuri gastrice, devin tot mai voluminoase si blocheaza trecerea hranei spre intestine. Iar in astfel de situatii, din pacate, animalutul trebuie supus unei interventii chirurgicale de curatare;

Are grija de dantura rozatoarelor, animalute care trebuie sa roada continuu pentru a-si toci incisivii si molarii aflati in crestere continua. Suspendarea acestui obicei natural pentru 2-3 saptamani poate aduce un animalut in imposibilitatea de a se hrani. In afara de asta abcesele dentare sunt mult mai numeroase in absenta fanului, iar aceste afectiuni pot impiedica rozatoarele sa se hraneasca, aducandu-le in pragul decesului din cauza malnutritiei sau complicatiilor.

Mentine rozatoarele in forma. Un animalut care are la dispozitie fan din plin nu va mai consuma mancare granulata peste masura din plictiseala sau din nevoia de a roade pentru tocirea dintilor. Iar in captivitate exista intotdeauna riscul obezitatii din cauza lipsei de miscare, ceea ce obliga la o conduita alimentara si mai atenta. In afara de cantitatea mare de fibre pe care o contine, prelungind senzatia de satietate, fanul este sarac in calorii, bogat in proteine, minerale si vitamine.

Incurajeaza consumul de apa, un comportament foarte folositor in preventia depunerilor la nivelul tractului urinar si a formarii de pietre.

In functie de planta care sta la originea sa, si fanul furnizeaza beneficii diferite animalutelor care il consuma; astfel, fanul din lucerna are un continut ridicat de proteine si calciu, dar o valoare energetica ridicata, ceea ce il face potrivit pentru alimentatia rozatoarelor in crestere, a femelelor gestante sau in perioada de lactatie. Fanul de timoftica are un continut caloric redus si o cantitate moderata de calciu, iar fanul din plante alpine ofera o diversitate mare de ierburi de buna calitate, ambele fiind potrivite pentru alimentatia rozatoarelor adulte. La fel si fanul de livada si cel de ovaz.

Nu uitati: chiar daca veveritele si hamsterii fac parte din categoria rozatoarelor omnivore, si aceste animalute au nevoie de fan in alimentatia lor!

TAG-URI:

DISTRIBUIE: