Efectele terapeutice ale cainilor

Datele statistice prezente ne indica faptul ca animalul de companie preferat al oamenilor este cainele. De altfel, de-a lungul timpului, omul a pus in valoare caracteristicile si particularitatile cainilor de diferite rase (vanat, sapat, adulmecat, s.a.).

Este cunoscut faptul ca omul si cainele au o relatie destul de stransa, indiferent ca ne referim la un Chihuahua sau un Cane Corso. Ei bine, conform cercetarilor si studiilor realizate in ultimele decenii, au aratat ca blanosii pot avea efecte benefice asupra noastra, atat fizic, cat si psihic.

Persoanele care isi aleg drept animal de companie un caine devin persoane mai active din punct de vedere fizic si au o conditie mai buna, datorata plimbarilor zilnice, care se pot intinde pe cativa kilometri sau cateva ore de miscare. Aceasta activitate, fiind si relaxanta in compania cainelui, imbunatateste calitatea somnului, previne problemele cardiovasculare si ajuta la scaderea tensiunii arteriale in cazul persoanelor cu hipertensiune.

In conditii de stres general, a fost concluzionat faptul ca este suficient sa ne mangaiem cainele sau sa-l luam in brate pentru a scadea nivelul de stres, iar starea de bine apare in 15-20 minute. Explicatia este destul de simpla, datorita interactiunii om-caine, nivelul de cortizol (hormonul stresului) din organism scade, iar nivelul dopaminei (hormonul placerii) si serotoninei (hormonul starii de bine) creste.

Din punct de vedere psihic, din nou, cainii au o prezenta importanta in viata noastra. Acestia ne scot din starile disfunctionale, mai ales legate de trecut si viitor, tinandu-ne ancorati in prezent, evitandu-se sau diminuand depresia si anxietatea. Din ce in ce mai frecvent, in cazul depresiei si anxietatii, psihoterapeutii recomanda un caine ca modalitate de tratare a simptomelor.

In ultimii ani, in urma unor cercetari multidisciplinare din Statele Unite ale Americii au relevat faptul ca anumite afectiuni care ne pot pune viata in pericol pot fi prevenite de caini, inainte de aparitia primelor simptome. Spre exemplu, cancerul de san, cancerul ovarian sau cancerul pulmonar. In aceste situatii, cainele se foloseste de finetea mirosului sau, adulmecand respiratia pacientului si alertand stapanul. Acum, nu va ganditi ca orice caine este capabil sa depisteze o afectiune sau sa va alerteze. Astfel de caini sunt special instruiti si s-au dovedit a fi benefici pentru oamenii ce locuiesc singuri.

Sa nu uitam nici de persoanele cu nevoi speciale, unde cainii sunt tot mai prezenti. In aceasta situatie ne referim la terapia persoanelor diagnosticate cu anumite tulburari la nivel psihologic si fizic: autism, depresie, dizabilitati motorii, senzoriale sau intelectuale. Exista caini special antrenati si anumite rase potrivite pentru asemenea cazuri, spre exemplu Golden Retriever, care-si dedica viata in a-si ajuta stapanul.

In cazul copiilor, este benefica prezenta unui caine, si cu totii am observat bucuria micutilor atunci cand mangaie si interactioneaza cu un caine. La baza acestei interactiuni se afla nevoia de afectiune, atat a copilului, cat si a cainelui. Fiti siguri ca se va dezvolta o relatie puternica, cainele fiind mereu disponibil, prezent, activ si atent la nevoile copilului.

Copiii care cresc alaturi de un caine se dezvolta psiho-emotional, devin mai responsabili, dezvolta respect, compasiune, empatie si prietenie mai usor fata de copiii care cresc fara un patruped. De altfel, prezenta cainelui va scadea riscul de rinita alergica cu cca. 30%. Spre exemplu, copiii crescuti la ferma sunt mai putin predispusi la alergii si astm, comparativ cu copiii din mediul urban, privati de prezenta unui animal.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: