Efectele carentei in vitamina C la porcusorul de Guineea

Porcusorul de Guineea, pe cat e de simpatic, pe-atat e de sensibil in fata carentei de vitamina C. Organismul sau nu o sintetizeaza, de aceea trebuie asigurata din exterior prin hrana. De ce este importanta vitamina C pentru porcusorul de Guineea, in ce alimente o gasesti si la ce se expune acest animalut daca este privat de o hrana corespunzatoare, afli in cele ce urmeaza!

Vitamina C:

- are rolul de a stimula sistemul imunitar,

- are rolul de a ajuta la formarea si mentinerea colagenului in structura pielii, muschilor si vaselor de sange,

- are un caracter antioxidant,

- contribuie la formarea globulelor rosii, oaselor si dintilor,

- are un rol antialergenic, detoxifiant si antiinfectios.

Efectele carentei in vitamina C

Cu alte cuvinte, o carenta in vitamina C poate avea un efect vizibil, observandu-se ca porcusorul are o blana mata si aspra, o piele uscata cu cruste, afiseaza o scadere in greutate, inapetenta, letargie, anemie, schioapata si refuza hrana. Insa implicatiile interne sunt foarte importante, observandu-se o deteriorare a sanatatii animalutului, de la aparitia scorbutului, hemoragiilor gingivale, articulatii dureroase, scade rezistenta vasculara si apare o predispozitie catre hemoragii spontante. E deja evident de ce trebuie asigurata aceasta vitamina pentru a avea un animalut sanatos.

Surse de vitamina C

Vitamina C se gaseste in legume si fructe proaspete. Se prefera administrarea ei prin alimente naturale, decat in forma ei sintetica, pentru a avea un efect de lunga durata. Daca se opteaza pentru o mancare industriala, de calitate superioara, speciala pentru porcusorii de Guineea, atunci ea contine de obicei o concentratie adecvata de vitamina C.

Trebuie retinut faptul ca vitamina C este sensibila la lumina, unde se oxideaza usor, de aceea se evita mancarea care a fost expusa la lumina, umiditate si o temperatura mai mare de 22 de grade. Din acelasi motiv mancarea cumparata la vrac nu este indicata.

Se recomanda mancarea de calitate, care trebuie depozitata la loc intunecat, racoros (sub 22 de grade C) si ferit de umiditate. De asemenea, este indicat sa hranesti animalutul si cu fructe si legume proaspete.

Legumele si fructele recomandate si continutul lor de vitamina C/100 gr sunt: ardei gras galben (183.5 mg), morcov (9.3 mg), ardei gras rosu (190 mg), patrunjel (133 mg), marar (85 mg), salata verde (24 mg), portocala (53,2 mg), grapefruit rosu (38,1 mg), mandarina (30.7 mg), grapefruit galben (33, 3 mg), mar cu coaja (5.7 mg), mar fara coaja (4 mg) si para (4 mg).

Doza necesara de vitamina C

Un porcusor de Guineea adult are nevoie de 10 mg/kg. Doza creste daca apar urmatoarele situatii: reproducere, gestatie, stari patologice, stres, schimbarea mediului etc.

Tratament

Daca porcusorul de Guineea sufera de o carenta in vitamina C care a dus la aparitia scorbutului, atunci se va vizita medicul veterinar care va recomanda un tratament personalizat bazat pe administrarea suplimentelor cu vitamina C sau chiar a unui tratament injectabil. Tratamentul va tine pana la remiterea semnelor clinice.

Porcusorul tau de Guineea are o hrana bogata in vitamina C?

TAG-URI:

DISTRIBUIE: