Vaccinarea iepurilor

Iepurii de casa, la fel caalte animale de companie, sunt expusi la o serie de boli infecto-contagioase pentru care principala masura de siguranta ramane vaccinarea. Bolile pentru care iepuri trebuie vaccinati sunt: Mixomatoza si Boala hemoragica a iepurilor. Ambele maladii sunt provocate de virusi, iar din nefericire suferinta animalelor care trec prin boala, cat si rata de mortalitate sunt extrem de mari.

In ziua de azi, vaccinarea iepurilor se practica indeosebi in cazul crescatoriilor unde numarul mare de animale, dar si viteza de raspandire a bolilor, fac pagube insemnate, ducand deseori la necesitatea eliminarii intregului efectiv. Desi ne-ar place sa credem ca iepurii de companie sunt total feriti de a contacta aceste viroze mortale, in realitate situatia poate scapa usor de sub control.

Bolile impotriva carora iepurii trebuie vaccinati si transmiterea acestora

Principalele cai de transmitere a acestor boli pot fi digestiva si respiratorie, prin contactul direct cu secretiile si excretiile unui animal bolnav. O alta cale de imbolnavire deloc de neglijat este cea cutanata prin intermediul insectelor (muste, tantari, acarieni, purici) care pot fi vectori pentru aceste doua boli. Transmiterea cutanata se realizeaza mai ales in cazul animalelor care stau in curte si are indeosebi caracter sezonier.

1. Vaccinarea impotriva Mixomatozei

Mixomatoza poate inregistra o forma acuta in care semnele clinice apar la cateva zile de la infectare. Animalele au febra, secretii nazale, urmate de aparitia unor umflaturi, denumite mixoame, in zona genitala, dar si la nivelul capului: urechi, buze, pleoape, spate, abdomen. Acesti noduli cresc in volum, devin friabili si se sparg lasand in urma lor suprafete sangerande. Iepurii slabesc desi isi pastreaza apetitul, forma acuta se termina in majoritatea cazurilor prin deces ce survine in 5-14 zile.

In forma cronica, mixoamele apar tardiv, la 7-14 zile de la infectare insa si in aceasta forma mortalitatea este foarte ridicata, peste 90%.

2. Boala hemoragica a iepurilor

Boala hemoragica a iepurilor inregistreaza o evolutie acuta sau supraacuta, animalele prezinta febra, stare generala profund alterata, secretii nazale hemoragice, urina rosiatica datorita prezentei sangelui, mucoase vinetii, diaree, convulsii si moarte in 24 de ore.

Pentru aceste boli nu exista tratament specific, de aceea vaccinarea reprezinta cea mai importanta masura de a tine animalele in siguranta.

La ce varsta se vaccineaza iepurii?

Vaccinarea se practica dupa varsta de 6-8 saptamani, tinad cont de recomandarile fiecarui producator de vaccinuri in parte.

Ce vaccin folosim?

La noi in tara exista vaciinul Mixohemovirovac produs de compania romaneasca Romvac. Primul vaccin se face la varsta de 6 saptamani urmat de rapel la 21 de zile de la prima administrare. Imunitatea fata de vaccin se instaleaza abia la 3 saptamani dupa rapel si dureaza 6 luni. Ulterior imunitatea se pastreaza prin vaccinarea periodica a iepurilor, din 6 in 6 luni pentru tot restul vietii.

Masuri de precautie

Combaterea instectelor, dezinsectie riguroasa si instalarea unor plase rezistente pentru a limita accesul acestora. Deparazitarea tuturor animalelor de companie simultan. Si puricii pisicilor pot fi vectori implicati in transmiterea acestor maladii la iepuri.

In concluzie...

Pentru a-ti pastra iepurasii sanatosi trebuie sa te asiguri ca acestia au tot timpul cusca curata, ca evita contactul cu animalele bolnave si ca sunt vaccinati periodic, din 6 in 6 luni.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: