De ce musca dihorii de companie?
Cea mai mareproblema a dihorilor de companie, pe langa miros, este faptul ca musca. Din cauza acestui
fapt multi oameni se tem de ei si evita sa ii adopte. Totusi, cu o perceptiee
pozitiva si cu dresaj educational aceasta problema poate fi depasita usor.
In primul rand, de ce musca dihorii de companie?
Ca sa putem corecta un comportament trebuie mai intai de toate sa intelegem mecanismul lui. Exista cateva motive pentru care dihorii Musca:
- Dihorii au o piele foarte groasa comparativ cu a noastra si tind sa se joace foarte dur intre ei. Ei nu inteleg ca pe noi ne doare si ne pot face rau;
- Dihorii care sunt speriati intra in mod defensiv si musca tot ce li se pare suspect. Locuri si mirosuri noi pot determina aceasta stare la dihori. De multe ori acest comportament este insotit de un ʺsasaitʺ de anxietate;
- Dihorii pot fi gelosi. Ei se ataseaza de stapanul lor si pot musca persoane straine care incearca sa ii manevreze;
- Dihorii au simtul olfactiv extrem de dezvoltat si daca am atins in prealabil alte animale, in special animale pe care le pot asocia cu prada, este posibil sa fim muscati;
- Dihorii pot comunica anumite stari prin muscaturi. De exemplu, daca vor sa se joace sau daca nu au hrana in bol, intensitatea acestor muscaturi poate varia;
- Dihorii nu poseda maini asemenea noua cu care sa pipaie, din acest motiv una din caile de a explora este prin a musca.
Acestea sunt cele mai frecvente cazuri in care dihorii musca. Este foarte important sa determinam cauza pentru a putea corecta animalul. Odata inteleasa cauza comportamentului putem trece la pasul urmator.
Cum dresam dihorii astfel incat sa nu mai muste?
Exista cateva trucuri prin care se pot dresa dihorii. Pentru a fi eficient, dresajul trebuie executat ferm, dar nu agresiv. Intotdeauna gestul pe care il facem va fi insotit de comanda ʺnuʺ data pe un ton ferm si clar.
Dihorul se prinde de pielea de la ceafa. Acesta actiune nu este dureroasa si este folosita de dihori intre ei pentru a se disciplina. Practic, apare un reflex neconditionat de relaxare. Aceasta actiune poate fi insotita de o scuturare usoara sau de tararea animalului o scurta distanta pe podea. In acelasi fel mama isi disciplineaza puii.
Alte actiuni pe care le putem face pentru a dresa dihorul sunt sa ii suflam in fata sau sa ii atingem usor nasul.
ATENTIE! NU LOVITI CU PUTERE NASUL DIHORULUI SI NU DATI BOBARNACE! Nasul dihorului este un organ foarte fin, iar daca lovirea este dureroasa dresajul poate avea efect opus si dihorul sa ne intampine cu agresivitate sporita sau sa se teama de noi.
Daca animalul este foarte agitat si nu raspunde la actiunile de mai sus poate fi pus intr-o cusca de transport goala, la intuneric, fara apa si fara mancare pentru o perioada scurta de timp, pentru a se calma. ATENTIE! Nu se va folosi cusca dihorului sau cusca de transport pentru ca animalul sa nu asocieze aceste obiecte cu pedeapsa.
O alta modalitate de a ne asigura ca animalul nu musca este aceea de a fi familiarizat cu toate mirosurile din casa. Mai mult, ii putem face un culcus dintr-o haina ce are imprimat mirosul nostru pe ea, iar in timp va asocia mirosul nostru cu starea de relaxare din timpul somnului.
In cele din urma exista produse speciale cu miros si gust neplacut pentru dihori care se pot aplica pe mainile si picioarele noastre si pot corecta muscaturile din joaca atunci cand nu suntem atenti.
In concluzie...
Ca in orice tip de dresaj, perseverenta este cheia, iar daca acest dresaj este aplicat echilibrat si constant rezultatul va fi un animal cu care sa ne putem juca fara teama ca vom fi muscati.
TAG-URI:
DISTRIBUIE: