Dresajul pasarilor

Toti parintii de pasari isi doresc ca relatia cu puiul iubit sa treaca cat mairepede granitele coliviei. Visam ca pasarea sa ne vorbeasca, sa ne manance din mana, sa o invatam sa cante, si sa facem impreuna cat mai multe lucruri. Acestea nu sunt sperante desarte, ci activitati usor de infaptuit daca avem grija ca relatia cu pasarea adorata sa se bazeze pe incredere reciproca.

Dintre toate pasarile, papagalii au cel mai puternic instinct social, fiind capabili sa primeasca, dar si sa ofere afectiune. Iata cateva lucruri de baza care ne vor aduce aproape de inima papagalilor:

Ajuta-l sa se acomodeze. Acomodarea este cheia unei relatii de succes. In primele zile pasarea trebuie sa se obisnuiasca cu noul spatiu si cu noua familie. Totul ii pare infricosator, asa ca ar fi bine sa nu punem mana pe ea sau sa incercam sa o fugarim prin colivie. Este bine sa pastram linistea, sa vorbim pe un ton calm si la distanta de colivie pentru a nu-i incalca spatiul.

Incurajeaz-o sa te cunoasca. Dupa prima saptamana de acomodare este timpul sa trecem la pasul urmator. Vom oferi pasarii printre gratiile coliviei feliute de fructe sau legume asteptand ca aceasta sa vina sa le ia. Ajuta si daca vom consuma aceste alimente de fata cu pasarea, ii vom starni curiozitatea.

Stabileste contactul. In aceasta etapa vom introduce mana in colivie, incercand sa-i oferim diverse tratatii. La inceput vom tine mana o perioada scurta de timp (5 minute), urmand ca in zilele urmatoare sa crestem progresiv acest interval ajungand in final undeva la 20 de minute. Atunci cand pasarea se apropie sa ia recompensa, obisnuita fiind cu prezenta mainii ii vom atinge usor cu varful degetului pieptul urmand a-i da comanda vocala “sus-sus-sus”. Nici in aceasta etapa nu incercati sa puneti mana pe pasare pentru ca se va speria si se va narui tot procesul. Repetati mai multe zile aceasta comanda pana cand pasarea va veni singura si se va aseza pe deget.

A sosit timpul sa cunoasca casa. Acum ca pasarea este obisnuita cu prezenta si cu atingerea ta este timpul sa-i dai drumul in afara coliviei. Asigura-te ca geamurile sunt inchise, iar perdelele si draperiile trase. Altfel pasarea va incerca sa zboare spre lumina si se va lovi de geam. S-ar putea sa fie foarte dezorientata asa ca ridica mana si da-i comanda vocala ,,sus-sus-sus‘’. Daca ii este greu sa se aseze tine mana la nivelul pieptului cu degetul aratator ridicat dand aceeasi comanda.

Invata-l sa vorbeasca. Nu toate pasarile au aceasta capacitate, iar la unele specii doar masculii vorbesc, asa cum se intampla in cazul perusilor. Pasarile nu inteleg ceea ce reproduc, redarea cuvintelor facandu-se la intamplare. Pentru ca nu le inteleg semnificatia, cuvintele trebuie sa fie unele scurte la inceput si trebuie repetate de foarte, foarte multe ori. In cazul pasarilor apte sa reproduca cuvinte este necesar ca acestea sa fie tinute singure, cu cat sunt mai multe cu atat vor vorbi pe limba lor fiindu-ne mult mai greu sa atingem aceasta performanta.

Invata-l sa cante. Se pare ca pasarile au o foarte buna ureche muzicala. Se bucura cand aud muzica si unele dintre ele chiar reusesc sa o si reproduca. La fel ca in cazul vorbitului si aceasta performanta tine de rabdare si de gradul nostru de implicare. Pe internet sunt melodii frumoase, afla ce-i place si prietenului tau inaripat. Sunt chiar si cantece special destinate canarilor.

Chiar daca nu au blana, nu torc si nu aduc mingea, pasarile ocupa un loc insemnat in inima noastra, incantandu-ne cu veselia, cantecul, delicatetea si iubirea lor!

TAG-URI:

DISTRIBUIE: