Dovleacul, un aliment extraordinar în meniul papagalilor

Vedeta toamnei este de departe dovleacul, atât din punct de vedere culinar cât și al anumitor sărbători, în ambele situații fiecare dintre noi își dorește să aleagă dovleacul perfect.

Noi cei care ne împărțim viață și de multe ori masa cu pasările exotice, ne întrebăm adesea dacă dovleacul este un aliment și pentru păsările de companie?!

Iată câteva argumente care vin să ne arate că această legumă are o mare valoare nutrițională și pentru prietenii noștri din colivii.

-           Dovleacul are o mare cantitate de vitamine A și C. Toate fructele și legumele galbene abundă în beta caroten. Vitamina A este adesea deficitară în alimentația pasărilor exotice. Majoritatea meniurilor din comerț au cantități scăzute din acest nutrient esențial. Denumită și vitamina antiinfecțioasă, vitamina A este cea care ne protejează pasărea de infecții, având un rol deosebit și în sănătatea pielii și calitatea penajului.

-           Dovleacul este o excelentă sursă de calciu, mineral ce asigură formarea corectă a oaselor, precum și funcționarea normală a nervilor, creierului și a mușchilor.

-           Are un conținut important de proteine, nutrienți cruciali în formarea și regenerarea țesuturilor.

-           Semințele de dovleac conțin cantități importante de acizi grași omega 3 și 6, nutrienți importanți în menținerea sănătății inimii, a  creierului, a pielii, a aparatului respirator, dar și a vederii.

-           Aduce un procent ridicat de umiditate (94 %), având un rol important în hidratare.

Cum este bine să-i ofer papagalului dovleacul, crud sau gătit?

Avantajul de a-l oferi crud, este acela că își păstrează toți nutrienții. Să nu uitam că anumite vitamine se distrug în timpul tratamentului termic.

Pe de altă parte, gătit, dovleacul își schimbă texura, iar unele păsări îl acceptă mult mai ușor. De exemplu cea mai mare cantitate de vitamina A este în coaja dovleacului, doar că dacă acesta este crud, coaja este destul de tare fiind greu de înghițit și digerat de către unele pasări, motiv pentru care se preferă fierberea acesteia până ce textura devine moale. Sunt, într-adevăr, și papagali care vor prefera să ciugulească puțin cate puțin această coajă tare.

Și coacerea este o alternativă bună în gătirea dovleacului pentru mofturoșii înaripați. Gustul dovleacului copt este un adevărat deliciu pentru orice pasăre. Copt și făcut piure, dovleacul este folosit și pentru administrarea unor suplimente, acestea fiind încorporate în piureul de dovleac, metoda folosită când păsările sunt reticente la a înghiți medicamente.

În concluzie orice parte a dovleacului poate fi consumată, atât coaja, cât și pulpa și semințele.

Poate pasărea mea să mănânce alimente cu dovleac?

Pasările iubesc atât gustul dulce cât și gustul dovleacului, însă să nu uităm că plăcinta de dovleac conține lactate, iar pasările au o intoleranță naturală față de acestea. În plus, nici zaharul nu le ajută în a-și menține starea de sănătate.

Supa de dovlecel nu este nici ea permisă. La un loc cu dovleacul fierbe și ceapa, iar această legumă este toxică pentru pasări. Nu se recomandă nici preparatele cu dovleac care conțin usturoi, sare, piper sau alte condimente care pot pune în pericol starea de sănătate a micuțelor zburătoare.

Cât dovleac poate să mănânce o pasare?

Deși nu are o aciditate prea mare, consumat în cantități mari poate duce la scaune moi. În medie se recomandă ca o pasăre să mănânce undeva la 15-25 % legume din dieta zilnică, evident, cantitatea de dovleac va varia în funcție de dimensiunea păsării putând varia de la 5 - 10 grame în cazul papagalilor mici, până la 30 de grame în cazul papagalilor mari.

Bogat în vitamine, minerale, antioxidanți, proteine și fibre, dovleacul asigură atât diversitatea nutrițională pe care ne-o dorim în alimentația pasărilor noaste, cât și un plus de savoare în dieta zilnica.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: