Discusii
Discusii sunt un grup de pesti apartinand genuluiSymhysodan, familia Cichlidae originari din America de Sud. Sunt foarte apreciati in acvaristica datorita formei si culorii. Datorita acestui fapt in anumite zone ale lumii s-a creat o intreaga industrie in jurul acestor pesti, in special in Asia ,iar in alte zone au loc expozitii si concursuri.
Este un peste cu forma discoidala, puternic comprimat lateral, care poate ajunge la peste 20 de cm in diametru. Atat exemplarele din captivitate cat si cele salbatice sunt foarte colorate, desi paletacoloristica a celor din captivitate este mai larga datorita incrucisarii selective.
Areal. Discusii salbatici traiesc in raurile si campiile inundate din bazinul Amazonului in America de Sud.Exista 3 specii ale carora realuri nu se suprapun:Istoric. Discusii au fost introdusi in acvaristica la mijlocul anilor 1930.Datorita faptului ca sunt inruditi cu scalarii s-a crezut mult timp ca au acelasi tip de reproducere.Astfel icrelee rau scoase din bazin in incercarea de a le eclozaseparate.
La sfarsitul anilor 1950 Jack Wattley in America si Eduard Schmidt-Focke in Germany au avut success cu primelereproduceri .
Pana in anii 1970 pasionatii au trebuit sa se resume la culorile intalnite in salbaticie, la care irizatiile verzi-albastre erau in numar mai mic. Dupa aceasta perioada crescatorii americani au inceput sa selectioneze exemplare cu pigmentatie mai intense.
La sfarsitul anilor 1980 si inceputul anilor 1990 cresterea discusilor este in plin avant si apar varietati noi cum ar fi ghost, snake skin, blue diamond si pigeon blood.
Tarile asiatice au adus cresterea discusului la rang de artaiar in present exista foarte multe varietati.
Conditii de viata. Discusul prefera bazine mari si inalte cu apa de o calitate foarte buna. In multe dintre crescatorii se foloseste apa de osmozaremineralizata. Temperatura de confort este de 29-31¬?C.
PH-ulesteunul acid. Totusi pestii crescuti de mici intr-un pH neutru sau basic se descurca la fel de bine.Fluctuatiile de ph sunt mai nocive decat valoarea in sine a pH-ului.
Hrana. In salbaticie discusii se hranesc cu zooplancton, insecte si nevertebrate. In cazuri rare consuma si materie vegetala, dar nu vor distruge plantele din acvarii in captivitate.
Datorita faptului ca sunt puternic aplatizati nu pot tolera cantitati mari de mancare si de aceea se prefer sa fie hraniti in portii mici de mai multe ori de-a lungul zilei.
In captivitate exista o varietate foarte mare de mancaruri dedicate discusilor granule, fulgi, mancare congelata si mancare liofilizata. Pentru imbunatatirea culorilor se folosesc ingredient natural cum ar fi paprika, icre de homar si astaxantina.
Inmultire. Discusul nu prezinta dimorfism sexual vizibil.Sunt pesti monogami care formeaza pereche peviata. Dupa alegerea teritoriului vor depune pe un suport vertical frunza, creanga sau con special.
Parinti ipazesc si ventileazai creleimpreuna.Dupa 48 de ore puii eclozeaza, iar dupa alte 48 de ore inoata liber.Puii se hranesc cu secretia unor glande special din pielea parintilor.Dupa aproximativ o saptamana parintii se scot deoarece puii care cresc rapid pot disloca solzii parintilor.
Dupa indepartarea parintilor puii vor fi crescuti cu hrana din comert.Puii de discus trebuie hraniti cu o mancare bogata in proteine in special in stadiile primare cand trebuie sa creasca rapid.
Desi sunt destul de sensibili si greu de intretinut, discusii supranumiti regii acvariilor de apa dulce raman in topul preferintelor acvaristilor si crescatorilor adaugand o pata de culoare acvariilor care ii gazduiesc.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: