Dihorul ca animal de companie
Dihorul (Mustela putorius furo) este un animal care a fost domesticit de mai bine de 2000 de ani, speculandu-se dorinta lui necontenita de a vana iepuri si rozatoare mici. Nu se stie exact daca se trage din dihorul salbatic comun (Mustela putorius putorius) sau din dihorul de stepa (Mustela eversmanni).
In ceea ce priveste numele in latina, acesta rezulta dintr-o asociere haioasa de cuvinte care descriu foarte bine caracterul animalului: "mustelaʺ vine de la ʺmusʺ- soarece si inseamna apartenenta la un grup de vanatori de soareci-mustelidae, ʺputoriusʺ face referire la mirosul de mosc pe care il elimina, iar ʺfuroʺ deriva din ʺfuronemʺ-hot si face referire la obiceiul de a fura si ascunde lucruri.
Domesticirea dihorilor
Dupa cum am spus, istoria domesticirii speciei are mai bine de 2000 de ani, insa nu se stie exact unde si cand a inceput in Europa. Totusi, aceasta istorie este in stransa legatura cu raspandirea iepurelui de vizuina atat in forma salbatica cat si cel domesticit.
Oamenii au exploatat talentul de vanator al dihorului dresand exemplare sa goneasca iepurii din vizuina ca mai apoi sa fie omorati la suprafata de caini sau prinsi in plase. Practicarea acestui tip de vanatoare este in prezent in scadere, ea mai fiind prezenta doar in anumite zone rurale din Europa, cu precadere in Anglia.
De asemenea, dihorii au fost crescuti si pentru combaterea rozatoarelor mici precum soarecii si sobolanii in gospodarii sau pe vase. Astfel au ajuns in Statele Unite, unde pana la aparitia otravurilor specializate pentru rozatoare existau firme care faceau deratizare cu ajutorul dihorilor si al cainilor terrieri.
Dupa aparitia otravurilor raticide si avand in vedere comportamentul agresiv catre animalele mici pe care le considera prada, popularitatea dihorului in gospodariile rurale a inceput sa scada, dar totodata a aparut interes pentru cresterea lui ca animal de companie datorita naturii curioase si firii haioase.
In prezent este foarte popular in Statele Unite, Japonia si Noua Zeelanda, iar popularitatea in restul tarilor este in crestere. Plecand de la exemplarele in culoarea ancestrala prin selectarea mutatiilor aparute natural s-au format mai multe culori.
Ingrijirea dihorilor
Ingrijirea dihorului nu este una dificila, dar totusi necesita timp de socializare. Fara acest timp animalul pur si simplu se salbaticeste si poate incepe sa muste. Dihorul doarme mult, se joaca, mananca si isi face nevoile in acelasi loc ca o pisica, dar se poate atasa de stapan precum un caine si chiar poate fi plimbat in lesa.
Datorita felului agresiv in care se joaca nu sunt recomandati in preajma copilor mici sau a animalelor de mici dimensiuni, totusi se pot socializa cu succes cu carnivore mai mari cum ar fi cainii si pisicile.
De asemenea trebuie sa tinem cont si de mirosul potent pe care il elimina. Acest miros poate fi diminuat considerabil prin castrare si eliminarea glandelor perianale responsabile de acest miros.
Dihorul se poate spala asemeni unui caine, aproximativ la o luna folosindu-se sampon special care sa ii indeparteze mirosul specific.Acomodarea dihorilor in noua casa
Dupa rezolvarea acestui inconvenient trebuie sa ne ocupam de acomodarea animalului in casa noastra. Avem nevoie de o cusca incapatoare, cu bare puternice si apropiate deoarece dihorul este foarte mobil si se poate strecura prin orificii foarte mici. In cusca vom pune un asternut de calitate pentru rozatoare si o eventuala litiera, cunoscut fiind faptul ca isi fac nevoile in acelasi loc.
Cusca poate fi dotata cu casute, polite din lemn si cu hamace. De asemenea pot fi adugate jucarii mici pentru caini. Avand in vedere natura nocturna si crepusculara a animalului lumina nu trebuie sa fie foarte puternica in zona custii.
Dieta dihorului in captivitate se aseamana cu a pisicii folosindu-se atat mancare uscata cat si umeda cu continut de proteina ridicat si continut de grasime scazut. Unii posesori ofera si carnuri crude animalelor lor si ocazional chiar rozatoare vii.
In concluzie...
Dihorul poate fi alternativa ideala a animalelor clasice de companie precum cainele sau pisica, dar nu necesita atat de mult timp ca acestea, fiind aproape la fel de usor de intretinut ca rozatoarele. El ofera vietii noastre, pe langa bucurie, o nota de excentricitate!
TAG-URI:
DISTRIBUIE: