Diferentele dintre Setrilizare si Castrare
Care sunt diferente dintre sterilizare si castrare?
Majoritatea persoanelor, folosesc termenul de sterilizare pentru femele si tremenul de castrare pentru masculi, avand impresia ca sunt doua lucruri total diferite, cand in realitate inseamna acelas lucru.
Pentru a lamuri de ce nu exista diferente, haideti sa vedem ce inseamna fiecare dintre acesti termeni:
Sterilizare:
*Este un termen care se foloseste cand mediile bilogice, instrumente chirurgicale etc, devin sterile.
*De asemnea, poate fi folosit si pentru fiinte, iar insamnatatea ar fi – incapabil de a procrea
Castrare:
Presupune extirparea glandelor sexuale, prin diverse metode, provocand astfel sterilitatea (incapabilitatea de a procrea)
Ce presupune mai exact sterilizarea/castrarea?
O procedura chirurgicala, efectuata sub anestezie totala, la nivelul aparatului reporducator, avand ca scop stoparea reproducerii, atat la caini cat si la pisici (desigur, acesta procedura se poate efectua la majoritatea animalelor). In cazul femelelor, incizia se va face la nivelul abdomenului, fiind necesara deschiderea peretelui abdominal pentru a avea access la aparatul reproducator, iar in cazul masculilor, se va deschide scrotul.
In cazul masculilor, se va efectua o vasectomie, ce presupune sectionarea canalelor deferente, si indepartarea testiculelor.
In cazul femelelor, se va efectua o ovariectomie, ce presupune extirparea ovarelor, sau ovariohisterectomie, ce presupune si indepartarea uterului, multi specialisti optand pentru indepartarea intregului aparat reproducator.
Care sunt beneficiile castrarii/sterilizarii in cazul pisicilor?
-O pisica sterilizata, va fi mult mai afectuasa si mai blanda;
-Conform studiilor, sterilizarea, reduce semnificativ riscul de contactare a anumitor boli, cum ar fi leucemia felina si SIDA felina;
-In cazul masculilor, nu va mai avea loc marcarea teritoriului (stropirea cu urina a anumitor suprafete), asadar, vom avea o casa mai curate si nu ne vom confrunta cu mirosul neplacut.;
-Daca o femela este sterilizata inainte de primul ciclu menstrual, se reduce riscul de dezvoltare al cancerului de col uterin si ovarian. Prin eliminarea se reduce nivelul hormonilor care faciliteaza dezvoltarea tumorilor canceroase;
-Tot in cazul femelelor, se reduce si riscul de cancer mamar;
-Pisicile sterilizate, atat masculii cat si femelele, nu vor mai avea dorinta sa plece de acasa ‘’nu vor mai hoinari’’ in perioada de reproducere, cand datorita instinctului primar si al hormonilor, vor dori sa plece in cautarea unui partener.
Care sunt beneficiile castrarii/sterilizarii in cazul cainilor?
-Reduce semnificativ riscul aparitiei unor boli grave. In cazul masculilor, se va reduce considerabil riscul aparitie bolilor de prostata. De asemenea, in cazul femelelor se reduce riscul aparitiei cancerului mamar, dar si al infectiilor la nivelul uterului, infectii numite si piometru care, conform studiilor apare la 25% din femelele nesterilizate.
-Va avea un efect benefic in reglarea comportamentului problematic, mai ales in cazul masculilor. Comportament determinat de acumularea de hormoni.
Exista o alternativa, pentru a evita interventia chirurgicala?
Daca din anumite motive patologice, sau pentru ca ideea unei interventii chirurgicale este greu de acceptat de catre proprietari, castrarea hormonala este solutia potritivita.
Ce presupune aceasta alternativa?
Castrarea hormonala, se poate efectua atat la masculi cat si la femele, atat in cazul cainilor cat si in cazul pisicilor si consta in implantarea medicamentului intre omoplati, acesta eliberand substanta active treptat, in mod continuu, insa pentru o perioada de timp limitata.
Aceasta alternativa este indicata atunci cand vine vorba de cazuri de: insuficienta cardiaca, insuficienta renala, risc crescut la anestezie, varsta inaintata, cand proprietarii nu doresc sa isi supuna animalul unei interventii chirurgicale, sau cand se doreste folosirea la monta a acestuia dupa un anumit timp.
Avantajele castrarii chimice/hormonale: nu necesita anestezie, nu raman cicatrice postadministrare, iar efectele nu sunt definitive.
Indiferent de metoda aleasa, trebuie sa tinem cont de faptul ca fiecare animal este diferit, iar nevoile acestuia sunt diferite de asemenea. De aceea este important sa discutam cu medicul curant, iar in urma analizelor facute de acesta, sa alegem solutia optima pentru animalutul nostru.
TAG-URI:
DISTRIBUIE: