Dermatita alergica la intepaturile de purici
Puricii, or fi ei mici dar au o putere mare de a afecta viata patrupedului nostru. Printre afectiunile pe care le declanseaza, “dermatita de hipersensibilitate", cum este cunoscuta popular, este o alta reactie declansata de intepatura puricilor. Aceasta dermatita este cea mai frecventa afectiune de natura alergica la caine si pisica, reprezentata printr-o reactie cutanata cauzata de saliva puricilor.
Cand apare si de ce
In sezonul cald cand iesim cu patrupedul la plimbare si incidenta parazitismului cu purici este maxima, aceasta afectiune poate sa apara. Din pacate, afectiunea se instaleaza usor daca patrupedul are un status imunitar scazut si, astfel, chiar si o singura intepatura poate duce la fenomene alergice severe.
Semne
Pruritul este primul semn clinic. Zonele cele mai afectate sunt baza cozii, regiunea lombo-sacrala, flancuri, regiunea inghinala, inapoia urechilor, la nivelul axilelor sau a trunchiului.
Fara o supraveghere si o ingrijire atenta, leziunile pot evolua de la simple pustule eritematoase la complicatii grave din cauza linsului si scarpinatului excesiv, dezvoltandu-se la piodermatita si seboree secundara.
In formele usoare, dermatita se manifesta printr-o inrosire a pielii, insa, in formele grave, apar cruste, se observa o cadere a parului si un miros dezagreabil, specific.
La pisica, aceasta hipersensibilitate se traduce prin dermatita miliara, care presupune aparitia unor papule si cruste de dimensiuni de 1-3 mm, localizate de cele mai multe ori in zona fetei, gatului, la nivelul trenului posterior, regiunea dorso-lombara sau pe fata interna a coapselor. Cel mai des sunt afectate pisicile care traiesc in casa, pentru ca reinfestarea cu purici poate fi neintrerupta.
Tratament
Fiind o afectiune declansata de intepatura de purici, primul pas ar fi deparazitarea externa a animalului, procedeu care, de regula, rezolva problema. Dar, daca au aparut leziuni cutanate, deparazitarea externa trebuie insotita de un tratament local.
In situatiile in care reactia alergica este intensa, este necesara instituirea unui tratament local, insotit de un tratament pe cale generala, recomandat de medicul veterinar.
TAG-URI:
DISTRIBUIE: