Deparazitarea internă la câine și pisică

Atât paraziții de la câine, cât și cei de la pisică pot constitui o sursă de infectare pentru om. Practic aceste boli se numesc zoonoze și se transmit atât de la animal la om, cât și în sens invers.

De la ce vârstă se face deparazitarea internă?

Prima deparazitare se va face puiuților cu o săptămână înainte de primul vaccin. În felul acesta ne vom asigura că vaccinarea se va face unui animal perfect sănătos și, totodată, sistemul imunitar al micului patruped va răspunde în totalitate față de vaccin și nu față de paraziții existenți în organism.

Până la 3-4 luni această deparazitare se va efectua întotdeauna anterior următorului vaccin, practic din două în două săptămâni în cazul câinilor și la 3-4 săptămâni în cazul puilor de pisică.

După ce schema de vaccinare este completă, toate animalele cu vârstă  peste 6 luni vor fi deparazitate din 3 în 3 luni, adică de 4 ori pe an.

Cât  „ține” deparazitarea internă?

Faptul că recomandarea este să se facă din 3 în 3 luni, nu înseamnă că animalul este protejat timp de 3 luni, protecția în sine durează până la următoarea reinfestare. Deci, este posibil să treacă mai mult de trei luni și animalul să nu se fi reinfestat; cum la fel de bine se poate întâmpla ca micul ghemotoc să se fi reinfestat mult mai devreme de următoare administrare.

De unde iau animalele paraziti interni?

-           Carnea crudă sau insuficient preparată termic este adesea o cauză a infestării animalelor cu paraziti interni.

-           Femelele nedeparazitate, înainte de monta sau în gestație, sunt cele care vehiculează acești paraziti puilor, paraziții traversează placenta, puii fătându-se infestați deja cu paraziți interni.

-           Coabitarea cu alte animale purtătoare, contactul cu fecale provenite de la animale infestate. O situație frecvent întâlnită este în cazul câinilor, aceștia în momentul în care ies la plimbarea zilnică, și observă fecalele altor animale, primul lor instinct este să se apropie și să miroasă aceste excremente. În felul acesta câinele obține informații prețioase pentru el, să nu uitam că odată cu fecalele și urina, animalele elimină anumite substanțe care au rol în a marca teritoriul, explicându-se, în felul acesta, atracția animalelor pentru aceste excremente.

-           Paraziții externi sunt adesea la rândul lor vectori pentru paraziții interni. De exemplu, o parte din purici transmit teniile. Supărați de disconfortul pe care îl provoacă puricii, atât căinii, cât și pisicile, își folosesc dinții în încercarea de a se debarasa de acești musafiri nepoftiți. În această situație, înghit accidental purici sau fecale de purici contaminate cu ouă de tenii și așa ne trezim că de la niște purici ajungem cu ușurință la parazitism intern.

În ce situație este necesar rapelul după administrarea medicației antiparazitare?

În momentul în care observăm paraziți în fecale sau în cazuri extreme, animalul vomită paraziți, trebuie să știm că aceste situații impun repetarea tratamentului antiparazitar cu aceeași doză după o perioada de 2 săptămâni de la prima doză. Aceasta operațiune se numește rapel.

 Formele imature ale paraziților, ouăle și larvele, nu se pot observa cu ochiul liber, ci doar la un examen microscopic, realizat în cadrul unui diagnostic coproparazitologic.

Cum realizăm prevenția?

-           Tratament antiparazitar intern, periodic, conform recomandărilor de mai sus.

-           Folosirea produselor antiparazitare interne cu spectru larg. Sunt atât produse antiparazitare cu aplicare externa, cât și cu administrare internă care promit o dublă deparazitare, atât internă, cât și externă.  Însă, trebuie să știm că în cea mai mare parte, aceste produse nu omoară toți paraziții interni, deci nu putem să excludem administrarea produselor specifice pentru deparazitarea internă.

-           Evitarea infestării animalelor cu purici. Dubla deparazitare este un mijloc de prevenție și pentru alti paraziti, cum ar fi expunerea animalelor la a fi parazitate cu viermi cardiaci, transmiterea acestora realizându-se prin înțepătură țânțarilor.

-           Evitarea consumului de carne și organe în stare crudă.

-           Deparazitarea, în același timp, a tuturor animalelor din gospodărie/casă.

-           Strângerea fecalelor imediat după defecare. În acest fel evităm contaminarea solului. Folosirea pungilor speciale, dar și a dispozitivelor specifice pentru strângerea fecalelor, pentru a evita pe cât posibil contactul acestora cu pielea.

Clește pentru strâns excremente Croci 71cm  

Clește Ferplast Nippy   

Pungi igienice 

-           Spălarea mâinilor imediat după ce curățam litiera sau după ce strângem fecalele câinilor.

Daunele pe care le pot provoca paraziții animalelor mult îndrăgite, pot fi semnalate la nivelul mai multor organe importante, paraziții putându-se localiza la nivel pulmonar, intestinal, cardiac, hepatic, ocular și chiar la nivelul sistemului nervos.

Pentru a preveni aceste riscuri, atât în cazul lor cât și în cazul nostru, deparazitarea internă a micilor patrupede, ar trebui să facă parte din propria noastră rutină de îngrijire a sănătății lor.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: