De ce este pestele betta agresiv?
Unul dincele mai mari mituri din acvaristica este cel legat de agresivitatea pestelui betta, peste ce ʺnu poate fi asociat cu alti pesti". Desi perceptia in ansamblu despre acesti pesti este gresita, mitul are un sambure de adevar ce reiese din modul prin care se hraneste si se reproduce.
In cele ce urmeaza vom incerca sa dezvaluim cateva dintre secretele pestelui betta si ce genereaza agresivitatea lui.

Scurt istoric


Totul a plecat de la observatiile localnicilor din Asia de Sud-Est care au remarcat confruntarile dintre masculii betta salbatici. Masculii se infoaie in incercarea de a-si intimida adversarii. De regula, aceste confruntari rareori se lasa cu lupte, de cele mai multe ori exemplarul mai slab retragandu-se. Acest comportament a fost exploatat de localnici care au inceput sa recolteze acesti pesti pentru lupte pe pariuri. Treptat ei au inceput sa selecteze exemplarele mai agresive si sa le inmulteasca. Aceasta reproducere selectiva a dus la cresterea agresivitatii native a pestelui.


Care este adevarul din spatele acestui comportament?


In primul rand pestii betta sunt, de obicei, inclinati sa atace pesti din aceeasi specie sau care le seamana, ceilalti pesti putand sa coabiteze in conditii pasnice.


Acest lucru reiese din modul de viata in natura. In habitatul natural al pestelui betta, reprezentat de campuri inundate si mlastini cu apa foarte mica nu traiesc multe specii de pesti de dimensiuni mici.


Masculul de betta stabileste un teritoriu pe care il pazeste impotriva altor exemplare de betta din doua motive. In primul rand, ca orice individ, masculul betta doreste sa perpetueze specia si sa aiba acces la femelele din zona, iar in al doilea rand pestii betta sunt canibali si orice alt individ constituie o amenintare pentru icrele si puii lui.


Femelele de betta nu au instinct matern, asa ca orice femela care nu este receptiva sexual va fi tratata ca intrus si va fi alungata.


Cum face un mascul reproducator diferenta intre o potentiala partenera si un potential pericol?


Masculii adulti construiesc cuiburi de spuma la suprafata apei in care plaseaza icrele fecundate si in care vor ecloza alevinii, si isi etaleaza culorile in toata splendoarea lor.


Exemplarele tinere si femelele nereceptive adopta un desen cu dungi orizontale, iar femelele receptive adopta un desen cu dungi transversal pentru a anunta masculilor intentiile lor.


In functie de aceste desene, masculii isi dau seama de receptivitatea femelelor si incep sa le curteze.


Dupa depunerea icrelor si plasarea acestora in cuibul de spuma, masculul goneste femela din teritoriu deoarece aceasta ar putea sa manance atat icrele, cat si viitorii alevini.


In concluzie...


Agresivitatea pestilor betta este nu este fara motive si este bine directionata. Totusi, in acvariile comunitare pestii cu inotatoarele voalate si culori vii (masculii de guppy, caraseii) pot fi confundati adesea cu exemplare de betta si atacati.


Pestii pasnici, mici si rapizi pot sta cu pestii betta daca respecta criteriile de compatibilitate legate de proprietatile fizico-chimice ale apei.


Odata demontat acest mit speram sa vedem mai des pesti betta in acvariile comunitare, unde au conditii optime de filtrare, spatiu sufficient si plante natural si tot mai putini in kit-uri  minimale.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: