De ce este importanta deparazitarea externa a animalelor de companie?
Oricat de feriti ar fi de lumea exterioara prin stilul lor de viata sauoricat de frageda ar fi varsta lor, animalele de companie sunt tinta multor paraziti externi care nu numai ca le consuma din resursele proprii organismului, dar le si pot transmite boli grave, uneori chiar fatale. In general, stapanii de animale de companie pun accent pe „curatarea” organismului animalelor de parazitii interni, insa si deparazitarea externa este de importanta majora pentru starea de sanatate a necuvantatoarelor.
Intre cele mai nocive actiuni de care parazitii externi (muste, tantari, paduchi, capuse, purici) pot fi responsabili se numara:
- Actiunea spoliatoare directa asupra gazdei. De exemplu, o capusa consuma 0,4-0,5 ml de sange in 24 de ore, slabind animalutul pe care l-a infestat. Si de foarte multe ori, atunci cand infestatiile sunt masive, cainele sau pisica se pot chiar confrunta cu o stare de anemie severa a organismului, anemie care poate fi chiar letala!
- Actiunea toxica este unul dintre cele mai grave efecte ale parazitilor asupra organismului gazda. De exemplu, secretiile salivare ale capuselor distrug celulele rosii ale animalului de companie infestat, exercitand o actiune anticoagulanta asupra sangelui acestuia. Alte exemple de efecte ale actiunii toxice sunt: paralizia organismului gazda, contractii musculare necontrolate sau crize de tip epileptic.
- Actiunea inoculatoare este, poate, una dintre cele mai cunoscute urmari pe care infestarea cu paraziti o are asupra animalului de companie si consta in introducerea de agenti microbieni in organismul gazda. Mai mult decat atat, foarte multi dintre paraziti sunt ei insisi parazitati, ajungand, astfel, sa inoculeze animalutului infestat si din ouale unor paraziti interni pe care ii poarta. De aceea, o deparazitare corecta se face atat extern, cat si intern. Printre cei mai cunoscuti agenti microbieni pe care parazitii externi ii transmit organismelor gazda se numara: virusul encefalitei de capuse si larvele unor paraziti cardiaci (Dirofilaria immitis) – acestea din urma inoculate de tantari.
- Actiuni la suprafata organismului gazda: leziunile cutanate – care apar in infestatii masive si care ajung, in multe dintre cazuri, la suprainfectare si reactiile alergice de tipul dermatitelor – dermatita de hipersensibilitate la intepatura de purici fiind considerata cea mai frecvent intalnita reactie de gen.
De asemenea, nici noi, proprietarii de caini, pisici, rozatoare, pasari etc. nu suntem feriti de actiunea acestor daunatori prin prisma convietuirii cu prietenii nostri necuvantatori. Astfel incat, cel mai simplu mod de a ne feri de expunerea la numeroase boli infectioase este ne deparazitam cu regularitate animalutele de companie, atat intern, cat si extern!