De ce este iepurele un simbol pentru Paște?
Probabil cu toții ne-am întrebat, măcar o dată, cum de iepurașul este etalon pentru sărbătorile pascale. Așadar, în acest material o să descoperim împreună de unde a pornit țoață povestea, dar o să vă prezint și câteva caracteristici și curiozități despre acest animalut drăgălaș.
De unde a pornit asocierea iepurelui cu Paștele?
Potrivit unei legende anglo-saxone, zeița Estre a găsit într-o iarna geroasă o pasăre ranită și a transformat-o în iepuroaică pentru a o salva. Deși a fost transformată din pasăre într-un mamifer, iepuroaica a continuat să facă ouă, iar, în semn de recunoștință, obișnuia să-și decoreze ouăle cât mai frumos și să i le ofere zeiței Estre.
Ținând cont și de denumirea englezească a sărbătorii de Paste „Easter”, putem înțelege de ce iepurașul a devenit emblema acestei sărbători.
Chiar dacă este doar o legendă, putem spune că decizia zeiței de a transforma pasărea într-o iepuroaică, a fost una corectă, deoarece iepurii pot face față destul de bine temperaturilor scăzute.
Acum, după ce am aflat de unde a pornit această asociere, haideți să vedem câteva caracteristici și curiozități despre iepurași:
1) Dinții iepurilor cresc încontinuu, de aceea este nevoie să aibă în permanenșă ceva de ros pentru a-și menține dantura la o dimensiune potrivită care să nu le puna în pericol sănătatea și chiar viața (daca ajung în incapacitatea de a se hrăni).
Ce putem să le oferim pentru îngrijirea dinților?
- Fân. Mai ales pentru iepurașii de companie, fânul reprezintă hrana de bază și trebuie administrat la discreție atât ziua cât și noaptea, acesta este bogat în fibre, are o duritate care ajută în tocirea incisivilor.
- Hrana peletată. Hrana sub formă de pelete este mult mai dură decât alte tipuri de hrană pentru rozătoare, fapt care ajută iepurașul să-și păstreze o lungime optimă a incisivilor, pe lângă asta, hrana peletată „obligă” animalul să consume toți nutrienții pe care îi conține, aceștia fiind comprimați într-un singur pelete, spre deosebire de amestecurile neomogene.
- Jucării din lemn pe care să le roadă. Pe lângă faptul că sprijină tocirea dinților, jucăriile au și rolul de a reduce stresul.
- Bloc mineral. Ajută la tocirea dinților și asigură necesarul de calciu și minerale.
2) Iepurii dorm de obicei cu ochii deschiși pentru a observa pericolele care pot apărea.
În mediul natural, animalele mici precum iepurii, au statutul de pradă. Aceștia au întipărit în ADN instinctual de autoconservare, motiv pentru care sunt tot timpul atenți în jur, chiar și atunci când dorm. Pentru un plus de confort, este recomandat să le oferim micilor blănoși, un refugiu în care să se simță în siguranță, cum ar fi o căsuță.
3) Iepurii au nevoie să facă mișcare în fiecare zi minim 4 ore pentru a preveni plictiseala dar și osteoporoza.
Dacă am decis să ne luăm un iepuraș ca animal de companie, trebuie să ne asigurăm că îi oferim un spațiu generos în care să se poată deplasa în voie. Cel mai probabil nu îl putem supraveghea în permanență când îl lăsăm liber prin casă, așadar se recomandă să alegem o cușcă generoasă cu lungime de minim 100cm sau un țarc.
4) La fel ca pisicile, iepurii sunt foarte atenți la igiena corporala. Aceștia se spală singuri prin lingere.
Având în vedere că iepurașii năpârlesc destul de mult, trebuie să ne asiguram că în procesul de spălare, nu vor ingera foarte mult păr, ce se poate strânge sub forma de ghemotoc la nivelul tubului digestiv. Așadar, este recomandat să le asigurăm un periaj periodic, folosind o perie care să îndepărteze țoată blana căzută.
5) Urechile iepurilor sunt mai lungi dacă aceștia au evoluat într-o zonă mai caldă.
Iepurașii sunt cunoscuți pentru urechile lor foarte lungi. Acestea au rol dublu, ajută în detectarea pericolului având o sensibilitate auditivă foarte mare, dar au și rol în termoreglare, suprafața mare a urechii permițând elibararea unei cantități mai mari de căldură pentru a ajuta în reglarea temperaturii corporale.
În niciun caz, urechile iepurilor nu deservesc drept „mâner” cum se prezintă în desene, filme, spectacole de magie. Aceste organe sunt extrem de sensibile și fragile, prin ridicarea iepurașilor de urechi, nu facem altceva decât să le provocam dureri foarte mari, dar și o stare de teama.
TAG-URI:
DISTRIBUIE: