De ce este apa esentiala pentru sanatatea iepurilor

Asigurarea apei este o preocupare importanta in orice anotimp pentru cei care se bucura de compania iepurilor. In mediul natural iepurii salbatici isi preiau apa din roua de pe frunzele plantelor cu care se hranesc, din nutretul verde, iar in perioadele secetoase atunci cand aceasta lipseste se deplaseaza  pentru a gasi o sursa de apa.

Diferenta fata de rudele salbatice, consta in faptul ce iepurasii de companie au nevoie de ajutorul familiilor cu care convietuiesc pentru a avea acces constant la apa. Chiar daca acest aspect capata o atentie speciala mai ales in sezonul canicular, in cele ce urmeaza o sa intelegem importanta apei indiferent de anotimp.

Importanta apei pentru organismul iepurilor;

  1. Asigura suport pentru digestie. Iepurii sunt animale ierbivore, mananca constant o cantitate mare de nutreturi fibroase provenite adesea din fan uscat. Fara apa acest material vascos, s-ar deplasa foarte greu de-a lungul tractului gastro-intestinal, existand riscul de constipatie si obstructii.
  2. Regleaza temperatura. Cel mai eficient mecanism prin care corpul evita supraincalzirea este in cazul nostru transpiratia. Acest lucru este imposibil in cazul iepurilor, pentru ca ei nu transpira!

La acest aspect se mai adauga si fapul ca intreg corpul este acoperit cu par, este greu asadar sa fii iepure in plin sezon canicular!

Asigura-I iepurasului tau apa la discretie, pentru a evita deshidratarea si insolatia!

  1. Mentine rinichii sanatosi. Este foarte usor sa-ti dai seama ca urina iepurilor este usor diferita fata de a celorlalte animale. Alimentatia lor bogata in proteine si minerale, face ca urina sa aiba un aspect vascos. Fara o hidratare corespunzatoare urina tinde sa fie si mai groasa ducand la o solicitare in plus a rinichilor. Pentru a ajuta rinichii sa functioneze, sa fluidifice deseurile obtinute in urma metabolismului celular, apa joaca un rol vital in sanatatea si functionarea acestor organe esentiale.
  2. Sustine sanatatea cardiovasculara. Fara apa sangele se ingroasa, iar inima face un efort suplimentar sa asigure circulatia sanguina. Apa este si in aceasta situatia un aliat de incredere pentru o inima sanatoasa.

 

Care este cantitatea de apa de care are nevoie iepurele tau?

In medie un iepure are un consum de apa  de 50-150 ml/ kg/ zi. Daca vi se pare o cantitate mica, aflati ca aceasta  valoarea este dubla fata de necesarul de apa pe care l-ar primi un caine sau o pisica cu aceeasi greutate.

Cantitatea poate sa fie mai mare in functie de temperatura mediului, de varsta, de nivelul de activitate, de alimentatie. Anumite stari fizilologice, cum ar fi lactatia, necesita  un aport de apa, de 10 ori  mai ridicat in comparatie cu cel al femelelor care nu alapteaza.

 

Cum si din ce sa-I dai apa pufoseniei tale…..

Desi, exista in pet-shopuri o gama variata in ceea ce priveste dispozitivele in care poate fi oferita apa, in relitate vorbim despre sticle sau castroane. Pentru a alege ce este mai potrivit pentru animalul tau, ia in calcul atat avantajele cat si dezavantajele  acestora;

  1. Sticlele iti pot arata cu exactitate ce cantitate de apa consuma urechiatul. Nu se pot varsa, iepurele nu poate sa contamineze apa din ele.

Dezavantajul acestora consta in faptul ca in realitate animalul consuma mai putina apa, uneori dispozitivul de picurare nu curge suficient, alteori curge continuu, umezeste asternutul, moment in care trebuie sa fie schimbat. Trebuiesc spalate cu atentie in interior, nu doar clatite,  deoarece tind sa faca alge, bacterii sau alti contaminanti.

  1. Castroanele incurajeaza animalul sa ingere o cantitate mult mai mare de apa. Pentru a nu fi varsate, se recomanda sa se aleaga bolurile din ceramica, pentru ca sunt mai grele, in detrimentul celor din material plastic sau inox.

Dezavantajele constau in faptul ca adesea apa este contaminata cu urina, fecale, asternut sau par.

 

 Pentru ca niciunul dintre recipientele discutate mai sus nu are doar avantaje, in realitate cea mai buna metoda de a oferi apa animalului tau este sa combini simultan aceste dispozitive. In felul acesta ai siguranta ca iepurele tau nu va ramane fara apa…. Cu cat apa este pusa in mai multe vase, cu atat consumul acesteia va creste.

 Cum arata un iepure deshidratat?

O cantitate insuficienta de apa duce la deshidratarea organismului si la grave probleme de sanatate, ce pot pune viata in pericol.

Pentru a preveni aceste situatii nedorite, iata cateva semne alarmante care pot fi observate in cazul unui iepure deshidratat:

  • Lipsa urinarii sau cantitate mica de urina
  • Urina densa, vascoasa
  • Letargie sau slabiciune
  • Animalul nu mananca
  • Respiratie grea, cu difcultate,
  • Ochii infundati in orbite,

In cazul acestor semne, asigurati de indata accesul la apa si luati legatura imediat cu medicul veterinar.

 

Ce apa pot sa-I ofer iepurelui meu?

Iepurii pot consuma fara probleme apa de la robinet, daca sursa este potabila, cat si apa filtrata sau apa plata.

Ai grija ca animalul tau sa se hidrateze corect, pentru a-l mentine sanatos si longeviv!

DISTRIBUIE: