De ce are nevoie blana pentru a rămâne sănătoasă?
Părul este că o carte de vizită pentru animalul tău de companie. Blana sănătoasă este lucioasă, suplă și are textura specifică fiecărei rase în parte. Aspectul anormal al blănii poate fi o consecință a unor afecțiuni parazitare, interne sau externe, a patologiei renale sau hepatice, și, de cele mai multe ori, a alimentației nepotrivite.
Dacă problemele medicale pot fi interpretate doar de către medicul veterinar, în ceea ce privește alimentația corectă, rolul tău, ca părinte de animăluț, este unul major.
Pentru a-ți da seama dacă sortimentul de hrană pe care l-ai ales este de calitate, ar fi foarte util să citețti cu atenție compoziția de pe spatele fiecărui ambalaj. Un produs de calitate ar trebui să aibă următoarele ingrediente:
- Proteinele sunt de departe cele mai importante „cărămizi” pentru o blană sănătoasă. Părul este structura cu cel mai mare nivel proteic, firul de par fiind alcătuit în proporție de 97% din keratină. Keratina este o proteină pe care organismul o produce din alte tipuri de proteine de origine animală, mai precis din aminoacizii cu sulf. Din totalul proteinelor pe care câinele le consumă zilnic, o parte foarte importantă, intre 25 -30%, sunt folosite de către organism pentru piele și blana.
- Hrana uscată poate conține atât proteine de origine animala (carne, ouă), cât și proteine de origine vegetală (cereale, legume). Cele mai valoroase pentru animalele carnivore (câine, pisica) sunt proteinele de origine animală, deoarece ele conțin toți aminoacizii esențiali, specifici, pentru refacerea părului și a pielii.
- Vitaminele. Suplimentele cu vitamine sunt în topul preferințelor clienților care se confruntă cu probleme ale părului și ale pielii animalului de companie. Chiar dacă influențează benefic aspectul și regenerarea părului, aceste suplimente reprezintă ,,soluții salvatoare” ( doar pe termen scurt). Dacă între timp nu a fost găsită cauza care a dus aceste probleme, imediat ce încetează administrarea vitaminelor, o să observăm că parul vs reveni la vechile probleme.
- Biotina (sau vitamina H) este principala vitamină recomandată pentru părul fragil, întrucât aceasta crește rezistența firului, oferindu-I, totodată, și un aspect mătăsos. Deficitul de biotină poate fi observat și prin albirea precoce a blănii. Suplimentele cu biotină au avantajul că pot fi date pe termen lung, riscul de supradozare fiind foarte mic (fiind o vitamină hidrosolubilă, excesul se elimină prin urina).
- Vitamina A este esențială pentru formarea keratinei și, în plus, are un rol important în reglarea secreției de sebum. Se găsește în majoritatea sortimentelor de hrană uscată, în organe precum ficatul, dar și în vegetale.
- Vitamina E - menține sănătatea și funcționalitatea normală a pielii, datorită efectului ei puternic antioxidant.
- Vitamina C are un rol covârșitor în sinteza colagenului, principala proteină din structura pielii, implicată în creșterea foliculilor de păr, dar și în menținerea elasticității acesteia.
- Mineralele:
- Zincul – este un mineral indispensabil pentru a reduce infecțiile și inflamațiile de la nivelul pielii. Carența în zinc afectează foliculii în faza de creștere a părului și se poate manifesta clinic printr-o năpârlire excesivă, apariția crustelor la nivelul pielii și a senzației de mâncărime.
- Seleniu intră în structura părului, având un rol deosebit în faza de keratinizare a acestuia. Din păcate lipsa seleniului se manifestă tot prin căderea masivă a blănii.
- Cuprul este răspunzător de producerea melaninei și a pigmenților din par. O blană mată ar putea fi un indicator al deficitului de cupru.
Din fericire există foarte multe preparate care conțin toate vitaminele și mineralele de care are nevoie părul ca să-și revină, ceea ce ușurează foarte mult modalitatea de administrare.
- Supliment de vitamine Pet Photos Special Pelage 50 tablete
- Supliment de vitamine pentru pisici Pet Phos Felin Pelage 36 tablete
- Supliment alimentar pentru caini si pisici Pro-Vite
- Vitamine pentru caini Vet's Best Skin and Coat 60 tablete
- Supliment pentru caini Canvit Multi Dogs 100g
- Acizii grași omega 3
Se găsesc în cantități mari în crustacee, în uleiul de pește și în carnea de pește. Sursele de natură vegetală (cum ar fi uleiul de soia, uleiul de floarea soarelui) conțin cantități dezechilibrate de acizi grași și, în plus, asimilarea lor este deficitară.
Aceste grăsimi bune reduc inflamația și mâncărimea, menținând pielea elastică și sănătoasă.
Acizii grași omega 6 sunt necesari a fi într-un anumit raport alături de acizii grași omega 3, potențând efectul benefic al acestora din urmă. Acizii grași omega 6 se găsesc în grăsimea de pui, dar și în uleiurile vegetale.
Ulei de somon Brit Care 1000 ml
Ulei de somon pentru caini Petkult 1 L
Ulei de somon salbatic Nutrivet 250 ml
Ulei de somon Traditional 250ml
ÎMBĂIERE ȘI PERIARE
Îmbăierea și periatul sunt acele acțiuni care vor influența pozitiv sau negativ aspectul și sănătatea părului.
Îmbăierea generală se recomandă ocazional, la un interval de 2-3 luni, pentru a nu distruge uleiurile naturale de la nivelul pielii. În lipsa acestora, pielea se usucă, își pierde elasticitatea, fiind mult mai predispusă la infecții. Dacă pielea nu este sănătoasă, atunci parul vă avea de suferit pentru că nutrienții nu mai ajung la acest nivel.
Periajul se va face periodic pentru a lasă pielea să respire, pentru a îndepărtă firele de păr moarte, deteriorate, dar și murdăria din blană. Peria se va alege în funcție de lungimea, textura și caracteristicile părului.
Peria – accesoriu perfect pentru sezonul cald!
Cele mai bune produse cosmetice sunt cele fară parabeni, deoarece acestea sunt blânde cu pielea și nu produc iritații sau mâncărimi.
DEPARAZITARE
Deparazitarea externă, dar și cea internă, trebuie făcute cu regularitate dacă vrem să ne bucurăm de un păr rezistent și sănătos.
Deși sănătatea părului este un indicator exterior, nu uita că ea vine din interior și că este întotdeauna rezultatul unui cumul de factori: alimentari, de igienă, de tratamente profilactice, dar și de foarte multă atenție față de blănosul cu care ne împărțim viață.
TAG-URI:
DISTRIBUIE: