Cum speli un arici

"Imi pot spala ariciul?" sau "cum spal un arici?" sunt doar cateva dintre intrebarile pe care fiecare stapan de arici si le pune. Se stie ca aricii suntanimale care in salbaticie evita apa. Din cauza acestui fapt nici nu se intalnesc frecvent in zone mlastinoase sau paduri dese si umede. Totusi, daca sunt nevoiti, aricii pot inota foarte bine pe distante scurte.

Cu un pic de perseverenta, ariciul poate fi obisnuit sa faca baie cu regularitate si poate ajunge chiar sa ii placa acest proces.

Insa au nevoie aricii de baie? Raspunsul este simplu: DA.

De ce au aricii nevoie de baie?

In captivitate aricii reusesc frecvent sa se murdareasca si nu sunt la fel de eficienti in a se curate singuri asa cum o fac alte animale mici, de aceea trebuie sa primeasca ajutor. Adesea se murdaresc pe picioare si pe blana de pe burta cu excremente datorita faptului ca au o cusca mica si sunt foarte energici.

Curatarea ariciului cu un prosop ud

Cea mai simpla si mai folosita metoda este utilizarea unui prosop ud cu care se sterge zona murdara. Desigur, daca vrei ca aceasta operatiune sa se desfasoare cu succes, ariciul trebuie sa se increada in tine si sa nu se stranga ghem.

Odata obisnuit cu aceasta metoda, se poate trece la metoda urmatoare in care ariciul este infasurat in prosopul ud. Aceasta metoda ne permite sa il curatam pe o suprafata mai mare si sa indepartam eventuala mizerie de pe tepi.

Baia propriu-zisa

O alta metoda mai radicala este baia propriu-zisa. Intr-un vas se pune apa calduta. Putem pune un prosop pe fundul vasului ca ariciul sa nu alunece. Se aseaza usor ariciul in apa astfel incat sa nu ii intre apa in nas. Instinctual el va tine capul deasupra apei.

In contact cu apa calda animalul se destinde, isi relaxeaza tepii si ne permite sa il curatam. Optional se poate folosi un sampon usor pentru animale mici precum samponul Cunipic cu Biotina. Dupa faza de samponare se va clati sub un jet usor de apa calduta.

De asemenea, pentru o eficienta mai mare se poate folosi o perie mica sau chiar o periuta de dinti cu care putem sa ajungem in locurile dificile, cum ar fi intre tepi.

Sursa imagine

ATENTIE! Intotdeauna se perie in directia de crestere a tepilor pentru a nu rani animalul.

Odata obisnuit si cu aceasta etapa se poate mari adancimea apei si vom observa ca animalutul inoata cu placere. Unele exemplare intra intr-o stare de relaxare care le permite sa pluteasca asezati pe spate asemenea unor barcute, la fel ca in imaginea de mai jos.

Sursa imagine

Dupa baita se sterge ariciul cu un prosop curat si i se permite sa se usuce inainte de a fi pus inapoi in cusca, pentru a nu se lipi asternutul de blana animalutului.

Cat de des trebuie spalati arici?

Dupa cum spuneam, aricii nu au obiceiul de a se curate singuri, prin urmare acestia trebuie imbaiati periodic. Frecventa cu care ii imbaiem tine de fiecare exemplar si cat de tare se murdareste, dar, in medie, o data pe saptamana trebuie stersi pe picioare cu un prosop ud si o data pe luna li se face o baie generala.

In concluzie...

Desi, poate, initial ariciul va fi un pic reticent la contactul cu apa, cu rabdare si folosind obisnuirea treptata acset proces benefic va deveni si unul placut totodata.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: