Cum se poate face reproducerea canarilor cu succes?

Reproducerea canarilor este unproces mai complex decat cea a perusilor – pasari care au inceput sa castige tot mai multa popularitate in ultimii ani – insa poate oferi satisfactii mari posesorului, care poate chiar intra cu puii in competitii de profil. De aceea, exista si crescatori profesionisti care isi aleg cu grija pasarile pentru reproducerea din sezonul urmator, imediat ce sezonul actual s-a incheiat. In general, alegerea se face dintre exemplarele cu rezultate bune la expozitiile de profil.

Posesorii de canari trebuie sa se inarmeze cu toate informatiile importante legate de reproducerea acestor pasari, iar specialistii nostri recomanda:

  • Pasarile trebuie sa fie din aceeasi rasa pentru a obtine urmasi valorosi. Amestecarea raselor duce la aparitia de indivizi cu caractere genetice diferite care, desi sunt vigurosi, nu au valoare in competitii. Exista trei tipuri de canari (de cantec, de culoare si de postura) si, in total, 300 de rase de canari omologate si multe altele in curs de omologare care se incadreaza in aceste trei tipuri;
  • Pasarile trebuie sa fie tinere, la prima reproducere. Astfel, vor accepta mai usor partenerul prezentat;
  • Sexul pasarilor trebuie determinat corect, urmarind cateva semne:
    - masculii canta foarte melodios si se repeta in cantec, pe cand femelele au un cantec mai putin elaborat;
    - masculul are un pseudo-penis care iese afara din cloaca, iar orificiul din capatul acestuia este rotund, pe cand femela are orificiul cloacal sub forma unei linite dispuse transversal pe lungimea corpului;
    - masculul are ochii mai apropiati de cioc decat femela, care ii are, mai degraba, deasupra ciocului.

  • Femela trebuie sa fie pregatita de reproducere, adica sa aiba forma burtii ca de torpila ce se subtiaza usor spre cloaca; cand deasupra cloacei exista o formatiune bombata, ca de dom, inseamna ca femela canar nu este pregatita pentru reproducere.

Apoi, dupa ce pasarile au fost alese cu grija, stapanii trebuie sa asigure un ambient proprice pentru reproducere, dar si hrana potrivita, avand in vedere ca dispozitia de reproducere a pasarii („intrarea in furie”) este hotarata de balanta hormonala, iar aceasta este influentata de factorii de mediu si de alimentatie. Desi canarii se pot reproduce in orice perioada a anului, cu exceptia perioadei de naparlire, anotimpul optim pentru reproducerea canarilor este primavara.

Iata ce au posesorii de facut:

  1. Sa deparaziteze pasarile. Avand in vedere ca principala cauza a mortalitatii puilor in primele zile de viata este atacul parazitilor care le sug sangele, deparazitarea canarilor trebuie facuta ca o pregatire pentru reproducere.

  2. Sa le puna la dispozitie custile potrivite, de asemenea, deparazitate. Cele mai indicate custi pentru reproducere sunt cele duble, cu baza de aproximativ 60x30 cm si cu separator din sarma prin care pasarile pot avea contact fara sa se raneasca. Daca exista grilaj pe fundul custii, acesta trebuie scos deoarece viitorii pui se pot rani in el. Cuiburile sunt sub forma de cupa, interne sau externe. Aceste cuiburi pot fi suplimentate cu un strat de pasla sau buret.

  3. Sa le asigure factorii de mediu potriviti: dupa o perioada cu temperatura mai scazuta (care corespunde cu iarna), se creste treptat temperatura spre 22-24 °C. In acelasi timp, perioada de iluminare se creste treptat peste 12 ore, dar nu mai mult de 13,5 ore.

  4. Sa le asigure alimentatia potrivita: cantitatea de hrana zilnica trebuie sa fie egala cu 25% din greutatea corporala si sa fie formata din:
    - mancarea de baza - amestec de seminte (glant, rapita, in, mei, canepa) care se suplimenteaza cu o cantitate de seminte de niger.
    - un sfert din ratia zilnica este oferita sub forma de legume, fructe, ou fiert, seminte germinate si pateuri speciale.

Fructele si legumele (morcov, broccoli, ardei, papadie, mar, para) asigura necesarul de vitamine si micro si macro elemente, oul asigura necesarul de calciu, proteina de origine animala si grasime, iar semintele germinate sunt bogate in enzime si antioxidanti.

  1. Sa le asigure un supliment de vitamine si calciu: Cea mai importanta vitamina in aceasta perioada este vitamina E (insotita de elementul seleniu care o ajutasa se fixeze). Aceasta vitamina stimuleaza excitatia sexuala a pasarilor, determina masculii sa cante si femelele sa depuna oua. Calciul ajuta la formarea cojii oualelor.

Dupa aceasta perioada de pregatire, masculul incepe sa cante mai mult si mai tare, lasa aripile ceva mai jos si bate din picior. Femela incepe sa construiasca cuibul din fibre de canepa si bumbac puse la dispozitia ei. Cand masculul incepe sa hraneasca femela printre gratii, indepartam grilajul. Dupa aproximativ doua zile de la imperechere apare primul ou. Din acest moment, posesorii de canari trebuie sa aplice alte masuri de ingrijire a pasarilor pentru a obtine o ponta de valoare, care va supravietui.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: