Cum sa imi ingrijesc pisica si ce hrana trebuie sa consume dupa castrare
Intre 6 si 10 luni, pisicile ajung la maturitate si devin active sexual. Acesta este momentul in care multi proprietari aleg sa-si castreze pisoii. Cu toate acestea, sterilizarea provoaca modificari care influenteaza modul in care pisica trebuie hranita.
Castrarea este o procedura comuna de sterilizare, care are un efect puternic asupra nivelului hormonal la pisici. In timp ce aceste schimbari au multe rezultate pozitive, cum ar fi o speranta de viata mai lunga, exista o provocare. Imediat dupa 48 de ore dupa interventia chirurgicala, modificarile hormonale pot determina o scadere a energiei pisicii cu aproximativ 30%, provocand, de asemenea, o crestere a apetitului cu 20%. Acest lucru poate duce la o crestere semnificativa in greutate. Anumite produse specifice pot ajuta la sustinerea unei greutati sanatoase.
O pisica castrata este inca in crestere, asa ca are nevoie de o multime de nutrienti, insa castrarea reduce rata metabolica cu pana la 30%, deci are nevoie de mai putine calorii.

Castrarea poate, de asemenea, sa creasca usor riscul de formare a pietrelor vezicale. Alimentele destinate pisicilor castrate trebuie sa:
- aiba suficiente elemente nutritive pentru a satisface nevoile pisicilor in crestere: Hrana umeda pentru pisici Calibra Sterilised cu curcan si merisoare;
- aiba un continut redus de calorii, pentru a ajuta la mentinerea unei greutati corporale sanatoase: Hrana uscata pentru pisici Mitzy Mix Plus;
- aiba minerale controlate pentru a mentine un tract urinar sanatos si pentru a preveni formarea pietrelor: Hrana uscata pentru pisici Devora Grain Free Sterilizat cu curcan pui si hering.
Dupa ce ai adus pisica acasa, probabil ca va avea unele efecte anestezice. In mod obisnuit, medicii veterinari aplica o anumita forma de unguent protector pe ochi, pentru a se asigura ca nu se usuca. Unguentul poate cauza pisicii o vizibilitate neclare.
In consecinta, trebuie sa o tii intr-un loc intunecat, cald si linistit pentru a se recupera timp de douazeci si patru de ore dupa operatie. In acest timp, este important sa tii pisica la distanta fata de alte animale de companie si de copii. Chiar si pisica cea mai afectuoasa si mai dulce poate deveni agresiva, poate musca sau zgaria, atunci cand se simte inspaimantata.
Efectele anesteziei dispar de obicei in 24 de ore. Dupa aceasta perioada, personalitatea pisicii revine la normal. Veterinarii recomanda sa ramai cu pisica in prima noapte pentru a o observa si a o monitoriza cu atentie.
 
Cum ramane cu apa si alimentele?

Odata ce pisica va ajunge acasa de la veterinar, ar trebui sa-i dai apa. Pastreaza doar o cantitate mica de apa intr-un castron, pentru a evita revarsarile. Cand pisica este treaza si alerta, ar trebui sa i se dea o patrime pana la jumatate din cantitatea normala de hrana. Daca va vomita, trebuie sa indepartezi restul de mancare. Evita sa-i oferi din nou alimente pana dimineata urmatoare.
In ziua urmatoare interventiei chirurgicale, da-i pisicii o cantitate regulata de apa si alimente. Deoarece anestezicele ii pot provoca o usoara greata, este normal daca nu mananca imediat. Dar daca nu bea sau mananca in mod normal la 48 de ore dupa operatie, trebuie sa consulti imediat veterinarul.
 
Nivelul de activitate

In una sau doua zile dupa operatie, pisica se poate intoarce la activitatile sale normale. Cu toate acestea, trebuie sa o pastrezi in interior timp de sapte zile, pentru a te asigura ca s-a recuperat pe deplin. Mentinerea pisicii in interiorul casei iti ofera, de asemenea, posibilitatea de a-ti monitoriza indeaproape animalul in ceea ce priveste nivelul de activitate si procesul de vindecare.
Nu trebuie sa-i permiti sa urce pe scari, sa alerge, sa sara sau chiar sa se joace in timpul primei saptamani dupa operatie. Permiterea pisicilor recent castrate sa se deplaseze prea mult poate incetini procesul de vindecare al operatiei. Pentru a fi in siguranta este important sa tii pisica in interiorul unei custi sau in interiorul unui transportator. Nu-i grabi recuperarea. Este mult mai bine sa lasi pisica sa se odihneasca pe parcursul saptamanii.