Cum pregătim pasările exotice pentru sezonul rece
Începutul de toamnă aduce cu sine schimbări importante pe care le simte și organismul micilor înaripate. De multe ori aceste schimbări sunt trecute cu vederea de către cei care au alaturi pasări exotice, deoarece ele stau în interior, iar anumite modificări sunt mai greu de perceput.
Pentru a le pastra pasărilor sănătatea și în sezonul rece, trebuie luat în calcul:
Factorii de mediu
a. Temperatura este unul dintre factorii de mediu care se modifică la începutul acestui sezon. Daca ai ținut cumva coliviile în balcon este timpul ca acestea să revină în interiorul locuinței. Chiar dacă începutul de toamnă a adus zile însorite, nu uita că noaptea temperatura coboară chiar și la 10 grade, iar pasărilor li se recomandă temperaturi de peste 20 de grade.
Pentru a-ți da seama dacă pasărea noastră suferă de frig, semnele fizice sunt adesea ușor de interpretat: pasărea sta înfoiată, cu ciocul înfundat în piept, ghemuită, încercând în felul acesta să își acopere picioarele cu penajul. Pot apărea și modificări în comportamentul alimentar: când este prea frig la început pasările tind să mănânce mai mult, pentru a face fata consumului energetic crescut pe care corpul îl alocă termoreglării.  În cazul în care frigul persist, pasările devin apatice și refuză să mai consume hrană. Apariția semnelor respiratorii; tuse, strănut, secreții nazale, pot avea o mare legătură cu temperatura nepotrivită.
b. Lumina – când lumina începe să se reducă, în organism au loc anumite modificări hormonale. Desi, multe articole de specialitate recomandă amplasarea coliviei departe de uși și de geamuri, nu uita că îndepărtând pasărea de ferestre, există riscul ca iluminarea insuficientă să aibă efecte negative asupra stării de sănătate, putând fi un factor de stres.
În cazul camerelor întunecate se recomandă să se folosească lumina artificială, astfel încât să li se poată asigura pasărilor macar 10 ore de iluminat.
c. Umiditatea este un alt factor esențial de mediu, a cărui nerespectare poate duce atât la probleme respiratorii cât și la descuamări la nivelul pielii și la aspect neplăcut al penajului. Umiditatea insuficientă apare, îndeosebi, dacă amplasăm colivia în imediata apropiere a surselor de căldură, ceea ce face ca aerul să fie uscat.
Pentru a asigura o umiditate corespunzătoare se recomandă amplasarea pe calorifere a unor vase cu apă, a umidificatoarelor și, dacă este suficient de cald în casa, punerea la dispoziția pasărilor a cădițelor de îmbăiere cu condiția ca apa să fie călduță, în acest sens putându-se recurge chiar și la stropirea periodică a pasărilor.
Factorii alimentari sunt esențiali pentru menținerea sănătății pasărilor în sezonul rece.
a. Suplimentele cu vitamine și minerale ar trebui administrate periodic în acest sezon.
Vitamina D face parte din categoria vitaminelor a căror suplimentare în alimentație se impune în sezonul rece. Această vitamină este produsă de către corpul pasării doar când aceasta este expusă luminii naturale. Iarna expunerea este imposibilă, crescând riscul să apară un deficit de vitamina D. Vitamina D facilitează absorbția calciului, menține oasele sănătoase, are un efect pozitiv asupra penajului dar și asupra activității de reproducție.
b. Proteinele de calitate fac parte din ingredientele care cresc imunitatea pasărilor în acest sezon. O atenție deosebită ar trebui acordată proteinei de origine animală, întru-cât în mediul natural pasările se hrănesc cu insecte. Aceasta proteina este inclusa în foarte puține meniuri destinate pasărilor.
Lipsa proteinei de origine animală se manifestă printr-un penaj defectuos, tulburări de reproducție și imunitate scăzută.
Suplimentarea proteinei animale se poate face foarte ușor dacă introducem în alimentația pasărilor oul fiert, brânza de vaci nesărată și insectele. Oul se fierbe timp de 10 minute și se poate oferi pasării atât albușul cât și gălbenușul.
  • Oul de găină - o data la 2 săptămâni.
  • Oul de prepeliță – săptămânal.
Există, de asemenea, preparate care conțin proteină animală, acestea poartă denumirea de pateuri și se amestecă de regulă cu mixul de semințe.
c. Fructele și legumele reprezintă cea mai buna sursă de vitamin, minerale și nutrienți, indispensabili pentru a crește imunitatea organismului înainte de sezonul rece.
Se recomandă întotdeauna alegerea vegetalelor de sezon, pentru că sunt coapte și au gust bun, în plus  nutrienții existenți se află în cantități maxime și au cel mai ridicat grad de absorbție.
Daca te întrebi care sunt cele mai potrivite fructe și legume pentru pasări ->
d. Grăsimile trebuiesc gestionate corect în sezonul rece. Aportul ridicat de grăsimi se impune doar în cazul pasărilor care stau afară. În sălbăticie pasările se foloseau de energia furnizată de grăsimi, pentru a zbura și pentru a-și căuta hrană. În captivitate, conținutul caloric al rațiilor poate fi ușor mai ridicat (doar în anumite perioade și nu în tot cursul anului). Creșterea conținutului caloric atât datorat aportului de semințe grase, cât și aportului de carbohidrați, are efect negativ asupra sănătății ficatului, ducând la acumularea grăsimilor la acest nivel.
Ca și în cazul oamenilor și al mamiferelor, grăsimea în exces vă perturba balanța hormonală a pasărilor de apartament, acest aspect se poate manifesta de la tulburări de reproducție, până la tulburări comportamentale.
Aveți grija ca semințele închise la culoare (semințe negre de floarea soarelui, niger, rapiță) cât și nucile și alunele, să nu abunde în dieta pasărilor exotice în acest sezon.
Cu o dietă adecvată nevoilor lor, dar și cu atenție deosebită în ceea ce privește factorii de mediu, lunile reci nu ar trebui să constituie o îngrijorare pentru cei care se bucură de compania pasărilor exotice.
 

TAG-URI:

DISTRIBUIE: