Cum influnteaza canicula pestii din acvariu?
Un subiect "fierbinteʺ specific acestei perioade a anului este canicula si cum prevenim efectele ei asupra animalelor noastre de companie. Putini realizeaza ca in caminele fara sisteme de climatizare si pestii pot suferi pe timp de canicula asemeni mamiferelor si pasarilor.

Cum ne dam seama daca pestii sufera de cald?


Simplu. Primul simptom este acela ca pestii inoata la suprafata incercand cu disperare sa respire. Fenomenul este urmatorul - pe deoparte, din apa calda oxigenul difuzeaza mult mai repede in atmosfera, pe de alta parte, odata cu cresterea temperaturii creste si metabolismul pestilor si implicit se mareste ritmul cu care respira si consuma oxigenul din apa mai repede.

Ce masuri putem lua pentru a preveni acest lucru?


In primul rand, ar trebui sa ne informam asupra parametrilor fizico-chimici optimi pentru viata pestilor nostri. Cunoscand acest lucru, observam ca majoritatea speciilor ce se comercializeaza pe piata noastra are un domeniu optim de temperatura intre 24 si 27°C. Depasind acest domeniu pestii incep sa sufere. Totusi, exista cateva specii (cum ar fi discusii) pentru care temperature optima se situeaza in intervalul 28-31°C.

Cum contracaram acest fenomen?


Exista mai multe metode prin care putem contracara efectele caniculei in acvariu. Intai de toate trebuie sa ne asiguram ca nu avem un numar foarte mare de pesti si ca apa este schimbata la timp. Daca apa este filtrata corespunzator, curentul ce se formeaza in apa ajuta la disiparea caldurii din straturile superioare ale acvariului, la eliminarea dioxidului de carbon si absorbtia oxigenului in apa.
Daca este cazul putem suplimenta cu o pompa de aer care, pe langa oxigenul pe care il introduce, ajuta si la amestecarea straturilor de apa.
O metoda frecventa este cea a folosirii sticlelor cu apa inghetata. Aceasta metoda trebuie folosita doar in ultima instanta, iar temperatura trebuie monitorizata constant. Racirea nu trebuie sa se faca brusc. Fluctuatiile bruste de temperatura in perioade scurte pot fi mai daunatoare decat canicula in sine.
Cea mai la indemana metoda este folosirea unui ventilator. In primul rand, trebuie sa se renunte la capacul acvariului care inmagazineaza caldura la suprafata apei si nu lasa aerul sa circule. Apoi se pozitioneaza ventilatorul deasupra acvariului. Prin ventilatie se inlatura aerul saturat cu vapori de deasupra acvariului si se grabeste evaporarea.
Evaporarea este un fenomen ce are loc cu cedare de caldura. Aceasta pierdere de caldura poate fi si de 2-3 °C suficient cat se se treaca peste punctul critic.
O metoda profesionala este folosirea cooler-elor speciale pentru acvaristica.
Atentie! In urma evaporarii este necesar sa completam mai des apa din acvariu. Aceasta completare nu tine loc de schimb de apa !
Cea mai putin folosita metoda, dar cea mai aficienta este folosirea unui chiller. Acesta este un echipament de racire controlat de un computer care ne ajuta sa stabilizam temperatura apei la o valoare dorita.
Daca fluctuatiile de temperatura nu sunt bruste pestii se pot adapta in mod natural. In plus, perioada aceasta de vara poate fi considerata ca o perioada de prevenire a bolilor, in special a parazitozelor deoarece si acesti agenti patogeni sunt afectati cand creste temperatura.

In concluzie...


Daca stim sa gestionam problema putem transforma canicula dintr-un lucru negativ intr-o arma impotriva bolilor.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: