Cum alegi asternutul pentru rozatoare?

Asternutul custilor este foarte important pentru rozatoare, astfel incat acesta trebuie ales cu atentie, in functie de functiile pe care le indeplineste in viata acestor animalute de companie, fie ca sunt mari: iepuri, porcusori, sinsile sau mici: hamsteri, veverite. Stratul de asternut trebuie sa fie generos, mai ales in cazul speciilor de rozatoare carora le place sa sape tuneluri prin el – hamsterii si veveritele, asa cum procedeaza in mediul lor natural pentru a-si ascunde hrana.

Unul dintre cele mai importante roluri pe care asternutul custii il indeplineste este cel igienic, ajutand la fixarea dejectiilor, la absorbtia urinei si neutralizarea mirosurilor. Urina rozatoarelor este foarte concentrata, iar emanatiile de amoniac le afecteaza aparatul respirator, dar provoaca si iritatii ale ochilor, motiv pentru care schimbarea asternutului trebuie sa se faca saptamanal. Atentie, insa: atunci cand faceti asta, scoateti animalele din cusca, deoarece vor percepe operatiunea ca pe o invadare a teritoriului si pot deveni agresive.

Cum trebuie sa fie un asternut bun

Nu e ca si cum amenajam un cosulet pentru un catel sau o pisicuta, care pot petrece ceva timp in el sau il refuza cu desavarsire; in cazul rozatoarelor, cusca este singurul perimetru in care isi duc viata, astfel incat asternutul este extrem de important. Un asternut de buna calitate trebuie sa aiba un grad ridicat de absorbtie, sa nu produca praf, deoarece rozatoarele sunt foarte sensibile, iar existenta prafului ar predispune animalele atat la probleme respiratorii, cat si la afectiuni dermatologice, adica alergii. De exemplu, trebuie evitate asternuturile pe baza de pin si cedru, pentru ca au un continut ridicat in uleiuri volatile (hidrocarburi aromatice.

Dintre tipurile de asternut care se gasesc in magazinele de specialitate, topul celor mai indicate pentru rozatoare ar fi:

  1. Asternutul din hartie reciclata - de departe, cel mai indicat tip de asternut pentru rozatoarele de companie. Fiind alcatuit din celuloza, este biodegradabil, prezinta un grad ridicat de absorbtie, nu produce praf, este usor si poate fi aruncat la toaleta. Acest tip de asternut este considerat de catre medicii veterinari ca fiind cel mai hipoalergenic (nu produce alergii).
  2. Talasul se aseamana foarte mult cu rumegusul, dar prezinta o granulatie mai mare. Este cel mai folosit tip de asternut pentru rozatoarele de companie, este economic si usor accesibil, se va pune intr-un strat generos pentru a permite indeosebi rozatoarelor mici sa-si creeze tuneluri. Este moale si are un grad ridicat de absorbtie a umezelii. In cazul rozatoarelor cu blana lunga, talasul prezinta dezavantajul de a ramane agatat in blana acestora.
  3. Cocenii de porumb macinati sunt foarte absorbanti, au si marele avantaj de a nu face praf ceea ce face acest tip de asternut foarte sigur. Singurul dezavantaj este acela ca, din cauza particulelor foarte mici sub care acest asternut se prezinta, saparea vizuinii este adeseori dificila.
  4. Asternutul din lemn brichetat pastreaza curatenia custii, fiind foarte usor de strans, dat fiind ca prezinta marele avantaj ca nu se lipeste. Asternutul pe baza de lemn brichetat trebuie indepartat periodic, altfel, la umezeala expandeaza si genereaza praf.
  5. Paiele nu au capacitatea de a mentine cusca curata, se folosesc indeosebi la rozatoarele mari; prezinta dezavantajul ca pot ascunde paraziti si sunt mai dure, putand rani animalutul.

In cazul rozatoarelor, fanul este un aliment, asa ca trebuie folosit impreuna cu un alt tip de asternut. Nu absoarbe umezeala si nici mirosurile, dar rozatoarele isi tapeteaza culcusul cu el. Pentru a alege un fan de calitate – care sa nu fie mucegait sau care sa adaposteasca paraziti – cumparati-l dintr-un magazin specializat de tip pet shop.

Rumegusul si nisipul sunt doua asternuturi care trebuie evitate pentru cusca rozatoarelor pentru ca:

  • Rumegusul are granulatie foarte mica, face praf si este iritant pentru ochii, dar si pentru aparatul respirator al acestor animalute.
  • Nisipul folosit pentru litiera pisicilor este contraindicat rozatoarelor deoarece face praf. Exista un nisip special pentru imbaiere, folosit atat de sinsile, cat si in de veverite, dar acesta nu poate fi folosit ca asternut.


Asternutul pentru rozatoare trebuie ales astfel incat sa asigure confort si cat igiena animalutelor de companie.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: