Cum alegem substratul pentru acvariu?

Alegerea substratului din acvariu nu ar trebui sa se faca luandca repere, in primul rand, pretul si aspectul, ci nevoile animalutelor care populeaza sau vor popula acest mediu si, abia apoi, preferintele proprietarilor in materie de culoare sau design. Prin urmare, latura fertila a substratului este cea mai importanta si, in subsidiar, cea decorativa.

Ce este substratul fertil?

Un amestec nutritiv in care plantele naturale isi pot dezvolta radacinile si din care se pot hrani, avand un aspect asemanator tipului de sol numit „pamant de flori amestecat cu turba”, insa cu o compozitie diferita. Substratul fertil este un amestec multi-mineral complex de nutrienti si oligoelemente care pot fi usor eliberate in mediu, are efect imediat si o actiune de durata.

Iata cateva avantaje ale substraturilor fertile performante:

  • Gratie aportului de turba, plantele din acvariu pot asimila mai usor fierul din apa;
  • Echilibrul nutrientilor este asigurat de minerale atent selectionate care elibereaza substantele nutritive treptat si le absorb cand acestea sunt in exces. Astfel, nutrientii nu tulbura apa. Un astfel de substrat este Dennerle Nutribasis 6 in 1;
  • Un rol esential il au bacteriile de substrat ; gratie lor, nutrientii sunt mai usor pusi la dispozitia radacinilor plantelor. Exista bacterii selectionate si utilizate special pentru activarea substratului (de exemplu, Dennerle FB1 Substrat Start) sau substraturi fertile care au integrate direct in compozitia lor atat bacteriile, cat si mediile lor de hranire ce ajuta bacteriile sa se multiplice rapid, pentru activarea imediata a substratului.

Substratul nutritiv se asaza pe fundul acvariului intr-un strat de 1,5-2 cm si permite radacinilor plantelor sa se dezvolte in voie. In contact cu apa, unele tipuri de substraturi nutritive o pot tulbura, de aceea, peste toate tipurile de substraturi nutritive se asaza un substrat decorativ ce are rolul de a le fixa, pentru a nu lasa pestii sa-l rascoleasca si sa dezveleasca radacinile plantelor.

Ce este substratul decorativ?

Este substratul vizibil din acvariu, care poate fi natural sau artificial, cu granulatie mai mare sau mai mica si poate fi achizitionat sub diverse culori si materiale (cuart, calcar, de tip vulcanic). Trebuie ales in functie de tipul de acvariu, de plante, de pesti si, in cele din urma, de preferintele clientului. Stratul decorativ dintr-un acvariu trebuie sa aiba cel putin 3-4 cm si il acopera pe cel nutritiv.

Substrat decorativ natural sau artificial?

Atunci cand exista plante in acvariu, este de preferat substratul decorativ de tip artificial pentru ca:

  • Pietrisul natural are o greutate specifica mare si apasa pe radacinile plantelor. Substratul decorativ trebuie sa aiba o greutate specifica optima, adica sa nu pluteasca, dar nici sa nu fie prea greu;
  • Pietrisul natural poate avea o compozitie nepotrivita (in functie de zona de provenienta); aceasta compozitie poate modifica parametrii apei din acvariu, acumuland asa-numitele “pungi de gaz” care, in timp, distrug bacteriile si innegresc radacinile plantelor. Substratul decorativ trebuie sa aiba o compozitie inerta, ca sa nu modifice calitatile chimice ale apei.

De asemenea, este ideal ca substratul decorativ sa aiba marginile rotunjite pentru ca sa nu taie mustatile pestilor si sa nu tulbure apa.

In functie de tipul de acvariu, iata ce optiuni de soluri exista in magazinele de specialitate:

  • Pentru acvariile de aquascaping solul profesional este un tip de substrat cu dublu rol, atat nutritiv, cat si decorativ - Dennerle Scaper’s Soil.
  • Pentru acvariile de ciclide, in special pentru cele africane, se folosesc substraturi cu granulatie mai mica (pana la 1 mm): nisipuri, care vor stimula comportamentul natural al pestilor de a sapa si a-si face cuiburi - JBL Sansibar.
  • Pentru acvariile marine se folosesc tot nisipuri, dar predomina ca material spartura de coral (bogata in magneziu si calciu, minerale ce contribuie la stabilizarea parametrilor chimici necesari acestor acvarii). Unele nisipuri au in structura lor organisme vii: bacterii, alge, oua de corali si viermi penati - nisipurile din gama Red Sea.

De asemenea, este foarte important sa fim atenti la pericolele pe care unele tipuri de substraturi le prezinta pentru populatia din acvariu:

  • Pietrisurile cu granulatie mare (peste 3-4 mmm) sunt de evitat , indiferent de tipul de material pentru ca tind sa acumuleze cantitati foarte mari de detritus, iar la nivelul lor se petrec fenomene puternice de descompunere. Aceste pietrisuri necesita mai multa munca de intretinere si genereaza nivele ridicate de compusi de azot.
  • O mare varietate de marci de nisipuri colorate artificial sunt foarte atractive din punct de vedere coloristic, dar se preteaza, mai degraba, pentru aranjamente ornamentale fara organisme vii, deoarece impiedica formarea bacteriilor benefice si se pot curata daca sunt supuse la abraziune.

In concluzie, atunci cand dorim sa „mobilam” acvariul cu substrat, trebuie sa avem in minte, in primul rand, binele vietuitoarelor care il vor popula ulterior si abia apoi preferintele noastre estetice. Altfel, este foarte posibil ca noul camin sa fie daunator prietenilor nostri necuvantatori.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: