Cum ajuti pisica sa se acomodeze intr-o casa noua?

Vorba „pisica blanda zgarie rau" are cele mai mari sanse de aplicare atunci cand acest animalut este adus in casa noua. Acomodarea pisicilor in casa noua presupune rabdare din partea stapanilor si intelegere a starii de stres prin care aceste animale foarte teritoriale trec. Bineinteles, lucrurile se petrec diferit de la individ la individ, insa un aspect al acestei adaptari este valabil in toate cazurile: puii se acomodeaza mai repede la noua casa decat adultii. In cazul pisicilor adulte, lucrurile sunt un pic mai complicate; ele resimt foarte puternic schimbarea mediului si pot manifesta tulburari de comportament: pot deveni apatice, uneori agresive si isi exprima nemultumirea urinand si defecand in locuri nepermise.Unele pisici prefera sa stea ascunse in primele zile de adaptare in casa noua, iar explorarea noului mediu se va face incet, incet. Altele, din contra, se urca peste tot, neobosite in explorarea lor minutioasa. Pisicile oricum duc o continua „lupta interioara" intre curiozitatea ascutita si simtul precautiei. Dar in orice mod s-ar comporta, o regula pentru stapani ramane valabila: acestia trebuie sa lase animalutele in propriul lor ritm de explorare a noului camin.In perioada de adaptare in casa noua vom incerca sa evitam zgomotele, agitatia, mirosurile puternice si ne vom indrepta toata atentia si dragostea catre animalul de companie.

Accesorii pentru imblanzit pisica

Cu cat noul spatiu este mai personalizat pentru bunastarea unei pisici, cu atat acomodarea animalului se va face mai lesne. In magazinele de specialitate exista o multime de accesorii potrivite felinelor domestice, accesorii care le vor face sa se simta ca acasa:

  • Culcusul, care va fi obligatoriu captusit cu ceva moale, mai ales ca pisicile adora materialele pufoase si calduroase. Pentru a invata pisica sa foloseasca acest accesoriu, puteti folosi un spray atractant pentru a-i pulveriza suprafata, orientand pisica mai usor si ajutand-o sa se simta bine.
  • Castroane pentru apa si mancare, ce vor fi alese dupa diametru si dupa o regula nescrisa a pisicilor: acestea evita sa introduca boticul intr-un recipient daca nu le intra si mustatile. Prin urmare, se prefera castroanele largi si nu foarte adanci. In perioada de acomodare, se pastreaza sortimentul de hrana primit de pisica in locul de provenienta, dat fiind ca schimbarea acestuia poate determina animalul sa refuze noul sortiment sau poate declansa o indigestie. Daca hrana trebuie, totusi, schimbata, tranzitia se va face treptat: in prima zi va predomina sortimentul vechi, ponderea acestuia fiind redusa zi de zi pentru ca, in decurs de 1-2 saptamani, pisica sa ajunga sa manance sortimentul dorit.
  • Litiera, lopetica si asternutul pentru litiera. Litiera se alege in functie de varsta animalului: daca acesta este foarte mic, se prefera litierele pentru puiuti care prezinta un perete usor inclinat pentru a le facilita accesul; daca are peste 4-5 luni, se poate alege direct o litiera mare. La fel se poate proceda si in cazul asternutului: pentru puiuti exista nisip special, mai delicat cu labutele lor sensibile. Pentru ca animalutul sa se invete mai usor cu litiera, pulverizati o solutie atractanta pe suprafata asternutului si asezati-o intr-un loc usor accesibil, dar ferit de zgomote si agitatie, deoarece pisicile sunt animale carora le place intimitatea. De preferat, asezati litiera intr-un loc din casa ce poate fi igienizat cu usurinta, precum gresia.
  • Jucariile. Pisicile prefera jucariile usoare pe care le pot lua in labute si dupa care pot fugi cu usurinta, soriceii, mingiutele, jucariile cu pene fiind printre preferate. In primele zile in noua locuinta, jucariile vor face pisica sa se adapteze mai usor, iar ulterior sunt absolut vitale pentru ca animalele sa-si ocupe timpul, mentinandu-le, astfel, atat sanatatea fizica, cat si pe cea psihica.
  • Suprafata de zgariat ofera pisicilor posibilitatea sa-si toceasca gherutele si salveaza obiectele de mobilier. Din nou, solutiile atractante ne ajuta, pentru ca exista o mare posibilitate ca pisica sa nu stie sa foloseasca acest produs. In magazine exista si asa-numitele ansambluri de joaca cu roluri multiple, punand la dispozitia pisicii culcusul, jucaria, dar si suprafata de tocit gherutele
  • Cusca de transport trebuie si ea achizitionata, pentru ca animalutul are de facut drumuri – macar cele obligatorii pana la veterinar – iar pisicile nu prea iubesc plimbarile. Astfel incat trebuie intotdeauna transportate in custi inchise si bine ventilate. Un alt lucru care ajuta pisicile sa se linisteasca in timpul deplasarilor este solutia relaxanta (catnip) cu care putem pulveriza cusca inainte de plecare. Iar dupa ce am revenit acasa, ar fi bine sa lasam cusca la dispozitia pisicii pentru mirosit si explorat in voie, altfel animalul va asocia acest obiect cu ceva stresant precum drumurile la medic.

Un stapan informat e un stapan pregatit

Cu toate aceste sfaturi respectate si accesorii cumparate, totusi exista posibilitatea ca pisica sa fie un pic dezorientata la inceput, manifestand chiar niste comportamente mai putin placute, insa acestea se vor remedia in timp:

1.S-ar putea sa se orienteze mai greu sa-si gaseasca litiera, sau castroanele cu apa si mancare. Pentru a facilita accesul la acestea, lasati usile deschise si puneti aceste recipiente in locuri usor accesibile.

2.S-ar putea sa-si faca nevoile si in alte locuri decat in litiera. In cazul in care observam acest lucru vom pune imediat pisica in litiera. Daca a avut loc un astfel de accident, locul trebuie igienizat foarte bine, pentru a elimina complet mirosul de urina sau fecale. In caz contrar, pisica s-ar putea sa se obisnuiasca sa faca in locuri nepermise. Punand periodic pisica in litiera, mai ales dupa ce mananca sau doarme, o vom educa sa foloseasca in mod corespunzator acest accesoriu.

3.Va incerca sa exploreze fiecare colt al locuintei si se va freca de obiecte pentru imprimarea lor cu propriul sau miros, marcandu-si, astfel, teritoriul. Foarte rar se ajunge ca o pisica sa darame ceva, dar, pentru ca la inceput sunt multe necunoscute, s-ar putea intampla si astfel de lucruri.Ati adoptat o pisicuta foarte sperioasa? Trebuie sa aveti rabdare pentru adaptarea sa treptata la noul camin: mai intai, ii veti permite accesul intr-o singura incapere. Acolo ii veti amplasa si culcusul, si apa, si mancarea, si litiera. Pe masura ce observati ca pisica se simte tot mai in largul ei, ii puteti permite, tot treptat, accesul si in alte incaperi. Iar daca noua casa a pisicii are si gradina, acest teritoriul va fi explorat abia dupa ce animalutul s-a obisnuit cu interiorul locuintei.Situatia se complica putin cand exista deja un animal de companie in noul camin al pisicii. In functie de acesta, adaptarea se face astfel:

Daca avem o alta pisica: la inceput, le vom da de mancare in vase separate pentru a nu aparea conflicte. Pisicile sunt animale teritoriale si greu accepta sa-si imparta lucrurile cu alte animale.

Daca avem un caine: desi acestia accepta foarte usor o pisica, mai ales daca este puiut, ei trebuie atent supravegheati in primele zile.

Daca detinem pasari: colivia trebuie amplasata la distanta de sol pentru ca pisica va sari fascinata pe aceasta ori de cate ori va avea ocazia.De atentia noastra trebuie sa beneficieze atat noul membru al familiei, cat si, mai ales, animalele deja existente in casa, pentru a preintampina gelozia.

Este important ca pe toata durata procesului de acomodare in casa noua sa petreceti cat mai mult timp alaturi de pisica. Poate parea coplesitot la inceput, mai ales daca sunteti la primul animal de companie, insa te asiguram ca va fi cea mai buna prietena a ta dupa cateva saptamani

Sursa imagine: www.medhatspca.ca

TAG-URI:

DISTRIBUIE: