Crevetii de apa dulce
Crestereacrevetilor de apa dulce este o ʺmodaʺ foarte raspandita in alte tari care usor incepe sa atraga adepti si la noi in tara.
Povestea acestor creveti a inceput cu renumitul aquascaper si fotograf japonez Takashi Amano care a realizat ca prin introducerea unor creveti din specia caridina multidentata, creveti care mai tarziu aveau sa ii poarte numele - Amano shrimp, munca de intretinere a acvariilor plantate ii era mult usurata. Practic acesti creveti culegeau algele de pe suprafata plantelor.
Datorita faptului ca acesti creveti au obiceiul sa manance accidental frunzele tinere ale plantelor si, pe deasupra, nu sunt nici spectaculosi din punct de vedere coloristic, acestia se reproduc greu. Astfel, ei au fost usor inlocuiti cu specii mai colorate, mai mici, mai pasnice si mai usor de reprodus.
In
acest fel, crevetii care pana atunci erau considerati sursa de hrana pentru
pesti au devenit aliatii nostri in incercarea de a intretine acvariile
plantate.
Cultul cresterii acestor mici bijuterii s-a dezvoltat odata cu curentul aquascaping. In prezent exista o multitudine de specii, mutatii, culori si marimi, majoritatea provenind din Asia, dar indifferent din ce colt al lumii vin, un lucru ii leaga si acela este apa de calitate.
Pentru a ajunge la aceasta apa de calitate, acvariul trebuie sa fie unul sanatos, bine plantat si bine intretinut. Exista, de asemenea, o serie de produse de la firme de specialitate care ajuta acesti parametrii ai apei.
In primul rand, in partea de jos a acvariului trebuie sa avem un substrat activ. Acesta este, de fapt, un sol cu proprietati speciale care ajuta la reducerea pH-ului si KH-ului, in special pentru speciile iubitoare de apa usor acida si moale, cum ar fi Substratul Dennerle Shrimp King Active Soil.
In al doilea rand, se utilizeaza, de preferat, apa de osmoza in care se introduc minerale, in functie de specia de creveti, sau care sa aduca apa la valorile optime. Aceste minerale au proprietatea de a ajuta la formarea carapacei chitinoase si de a intensifica culorile. Produsele recomandate pentru a atinge valorile optime sunt Dennerle Shrimp King BeeSalt GH+ sau Dennerle Shrimp King Salt GH+/KG+.
Mai exista si o serie de mancaruri cu specific pentru creveti: unele universale, precum Dennerle Crusta Gran, sau specializate cum sunt cele din gama Dennerle Shrimp King, precum Dennerle Shrimp King Colour.
Tot ca hrana, deoarece favorizeaza aparitia unor biofilme, cat si pentru a aduga anumiti tanini in apa, sunt folosite si frunzele de migdal - Dennerle Nano Catappa Leaves si conurile de arin - Dennerle Nano Black Cones.
De asemenea, pe langa aceste produse este
importanta si filtrarea. Filtrarea trebuie sa fie eficienta, dar totodata sa nu
raneasca sau sa absoarba crevetii. De aceea filtrele cu care se echipeaza
aceste acvarii trebuie sa aiba elemente de protectie care sa nu permita
absorbtia crevetilor cum este filtrul
Dennerle Nano Clean Corner Filter.
Foarte important este si numarul crevetilor din acvariu si celelalte vietuitoare. O colonie minima de creveti are intre 6 si
10 indivizi . Numarul maxim de creveti este calculat in functie de volumul
acvariului, iar fiecare individ are nevoie de cel putin 1 litru de apa.
Importante pentru viata crevetilor sunt plantele si ascunzisurile. Plantele, in special cele cu frunze fine cum ar fi diverse specii de muschi (java moss) si plantele tip gazon (Eleocharis parvula, Micranthemum micranthemoides Monte Carlo) sunt o adevarata ʺpasuneʺ de unde crevetii culeg alge si microorganisme cu care se hranesc si unde puii se pot ascunde. Ascunzisurile sunt vitale si pentru adulti. Se pot folosi nuci de cocos sau tuburi - Dennerle Nano Decor Crusta Tubes care uneori pot fi imbracate in plante.
Crevetii pot trai si cu alte vietuitoare precum pesti foarte mici si pasnici (Microrasbora galaxy) sau melci care se hranesc cu alge (Pomaceea, Neritina). Unii crescatori considera benefica prezenta melcilor in special in acvariile cu pui unde puii se hranesc si cu secretiile acestor melci.
Nu doar calitatea initiala a apei este importanta, ci si pastrarea ei. De aceea este vital sa urmarim o serie de parametrii ai apei fie cu ajutorul testelor, fie cu ajutorul aparatelor de masura. Cativa dintre acesti parametri sunt temperatura, pH-ul, KH-ul si TDS.
TAG-URI:
DISTRIBUIE: