Conjunctivita la broastele testoase

Broasca testoasa, desi face parte din familia reptilelor, este un animal de companie foarte dragalas. N-ai cum sa nu o iubesti! Nu se lupta ca in desenele animate, e chiar foarte inceata, cu o expresie faciala foarte blanda. Singurul lucru dur la ea e carapacea, insa, in rest este fragila si chiar are nevoie de o ingrijire aparte. Printre probleme des intalnite la broasca testoasa intalnim si conjuctivita.

Conjuctivita la oameni poate fi usor de tratat si nu o luam in serios foarte tare, insa, in cazul broastelor testoase, conjuctivita poate fi fatala. Mai mult de atat, conjunctivita reprezinta una dintre cel mai des intalnite afectiuni la aceste animale de companie.

Cauza

Cea mai frecventa cauza o constituie carenta in vitamina A, din cauza alimentatiei neadecvate. Alt factor declansator ar fi apa murdara, care este iritanta pentru ochi si care poate facilita multiplicarea microorganismelor la nivelul ochilor.

Simptome

Primul semnal de alarma pe care il poti observa e ca broscuta tine ochii inchisi si refuza hrana. Din acel moment trebuie sa se actioneze pentru diagnosticarea si tratarea conjunctivitei, pentru ca, din nefericire, starea generala a broscutei se depreciaza si poate deceda din cauza malnutritiei.

Refuzul hranei e din cauza faptului ca broscuta nu vede mancarea, nu pentru ca ar avea probleme de apetit. De aceea, afectiunea e mai grava mai ales la exemplarele mici, care nu poseda rezerve corporale, care sa le tina mai mult timp in viata, fara hrana, iar lipsa nutrientilor pe termen lung devine fatala.

In cazuri usoare, se poate observa o simpla umflare a pleoapelor. Dar, in lipsa unui tratament adecvat, afectiunea va evolua, se va complica si se vor constata secretii purulente. Insa, e foarte important sa se evite ca boala sa avanseze pana la acest nivel.

Tratament

E recomandabil sa se consulte medicul veterinar, care va indica un tratament personalizat. De regula, tratamentul presupune o igiena locala, care este urmata de aplicarea solutiilor pe baza de vitamina A. In cazurile grave, se asociaza tratamentul local cu tratamentul pe cale generala si antibioterapie.

Evident, cea mai simpla masura ar fi preventia, care incepe de la atenta observatie a ochilor broscutei testoase, pana la aplicarea solutiilor uzuale pentru igiena globului ocular si asigurarea unei alimentatii diversificate si de buna calitate.

Fii un bun stapan si ajuta-ti broscuta testoasa sa fie printre acelea care nu afla ce e conjuctivita!

Sursa imagine: www.redearslider.com

TAG-URI:

DISTRIBUIE: