Confortul termic la caini
Cainele tau resimte caldura si frigul foarte diferit de tine. De aceea, nu trebuie sa aplici regulile tale. Cand ii este cald sau rece animalutului tau si cum sa-i asiguri confortul termic afli in cele ce urmeaza.
Rezistenta la frig este data de mai multi factori printre care cei mai importanti sunt: adaptarea organismului la frig, lungimea blanii, rasa, starea de intretinere, patologii asociate. Sunt anumite rase de caini care fac fata cu brio temperaturilor foarte scazute sub -10ºC: Husky, Malamut, si in general cainii de talie mare si chiar si cei de talie medie au o rezistenta genetica mult mai buna la frig.
Animalele batrane sau cele cu anumite afectiuni osteo-articulare sau cardiace au
mecanismele termoreglarii deficitare si trebuie sa protejate de temperaturile scazute.
In primul rand ii vom proteja cu atat mai bine cu cat vom face adaptarea organismului la frig. Pentru rasele care stau in casa sau pentru acei catei care sufera de anumite boli putem sa avem o perioada de preacomodare inainte de a-i scoate afara. Ca organismul sa se acomodeze usor temperaturilor scazute putem sa scoatem aceste animale pe balcon cu 10 minute inainte de a iesi afara pentu a se obisnui mult mai usor. Atunci cand sunt scosi afara este foarte important ca acesti catei sa nu stea pe loc, sa mearga, sa alerge pentru a pune in functionare mecanismele termoreglarii si astfel corpul lor se incalzeste.
Pe cainii care stau in curte putem sa-i protejam de frig foarte usor, daca le construim un adapost calduros din lemn. Cusca nu trebuie sa fie foarte mare pentru a nu pierde caldura. Acesti caini care stau afara trebuie sa beneficieze de un regim alimentar adecvat pentru ca atunci cand temperaturile sunt scazute organismul lor are un consum energetic mult mai ridicat pentru mentinerea temperaturii corporale.
Temperatura potrivita
In general, cainii fac fata mult mai usor temperaturilor scazute decat celor ridicate. Ei poseda diverse mecanisme prin care pot pierde sau inmagazina caldura. Temperaturile ridicate sunt foarte nocive pentru organismul cainilor pentru ca ei nu au glande sudoripare la nivelul corpului care sa-i ajute sa transpire si astfel sa piarda caldura inmagazinata. Cainii transpira doar la nivelul pernitelor si pierd din caldura acumulata de organism prin respiratia accelerata, motiv pentru care, daca temperaturile ridicate persista foarte mult timp si organismul nu reuseste sa compenseze schimbul de caldura cu mediul exterior, ei pot face foarte usor soc termic.
Gradul de toleranta la caldura difera si in functie de rasa, in general rasele mici suporta mult mai bine temperaturile ridicate decat cele mari. In apartament temperatura de confort ar trebui sa se situeze undeva la 25ºC, dar nu mai mult de 30ºC.
Afectiuni provocate de frig
Expunerea prelungita la frig poate genera o serie de probleme printre care cele mai frecvente sunt degeraturile. Cainii "racesc" extrem de rar, daca sunt expusi temperaturilor scazute. Trebuie sa tinem cont ca beneficiile asupra organismului pe care le ofera miscarea in aer liber, chiar daca temperaturile sunt scazute, sunt mult mai mari, decat eventualul risc al contractarii unei afectiuni respiratorii.
Semnele clinice ale unei afectiuni respiratorii pot fi de la simple scurgeri nazale, tuse, stranut, pana la pneumonie, respiratie dificila, insotita de deteriorarea starii generale. Este bine, ca atunci cand ii scoatem afara, sa evitam sa-i lasam in contact cu alte animale care prezinta semne ale unei afectiuni respiratorii.
Pentru sezonul rece putem, eventual, sa optam, mai ales in cazul animalelor cu anumite afectiuni, la cresterea imunitatii prin folosirea unor preparate special destinate acestui scop.
TAG-URI:
DISTRIBUIE: