Compatibilitatea la pesti
Alegerea pestilor in functie de criterii de compatibilitate este un lucru foarte important in asigurarea bunastarii lor. In momentul cand intentionam sa cumparam pestisori trebuie sa avem in vedere urmatoarele aspect:
- Marimea. La achizitionarea pestilor trebuie sa ne informam de marimea la care ajung. Sunt pesti care pot devein prea mari pentru acvariile noastre , care nu vor avea loc sa inoate sau care pot rani accidental specii mai mici doar prin simplul fapt ca sunt mri si puternici
- Temperamentul. Un alt aspect important atunci cand punem impreuna mai multe specii este temperamental. Acesta implica cunoasterea unor informatii privind tipul de hranire, perioada de activitate, cat de repede se misca sau cat sunt de teritoriali. Nu vor fi ombinate specii pradatoare cu specii mai mici, mai pasnice, care vor devein hrana. De asemenea pestii foarte rapizi streseaza pestii care se misca lent si ii pot rani in cazul in care ii lovesc. Unii pesti sunt mai active pe timpul noptii ceea ce inseamna ca nu o sa le observam comportamentul, iar altii au pur si simplu un comportament foarte agresiv ce deriva dintr-un teritorialism dus la extrem.
- Parametrii fizico-chimici ai apei sunt foarte multi la numar iar unii din ei sunt de importanta vitala. Necesitatea unei ape cu anumiti parametri deriva din conditiile care le intampina pestii in natura.
Salinitatea reprezinta concentratia de saruri din apa si se exprima grame pe litru(g/l) sau in promile(‰). Din acest punct de vedere apele pot fi :
- dulci(salinitate<0,5‰) rauri, lacuri
- salmastre( salinitate 0,5-30‰)lagune, estuare
- sarate(salinitate 30-40‰)mari, oceane
Pestii din aceste habitate sunt adaptati la conditiile de salinitate locale iar o schimbare a salinitatii ii poate afecta de aceea trebuie sa combinam pesti din habitate similar. Salinitatea se masoara cu ajutorul salimetrului, a refractometrului sau prin aflarea conductivitatii electrice.
Temperatura. In functie de pozitia habitatului pe glob, in speta latitudinea si de adancimea la care sta pestele in mediul natural acesta are un interval termic in care isi desfasoara viata in conditii optime. In afara acestui interval intervin modificari metalolice, imbonaviri si chiar moartea.Temperatura se masoara cu ajutorul termometrelor. Daca stim valoarea pe care trebuie sa o avem putem ajunge la ea incalzind cu ajutorul incalzitoarelor cu thermostat sau racind cu ajutorul coolerelor si chillerelor
Aciditatea sau concentratia ionilor de hidrogen(pH). Apele pe glob au pH diferit de la regiune la regiune : - pH acid (<7) unele rauri ecuatoriale, turbarii
- pH neutru(=7)
- pH basic sau alcalin(>7) Marile Lacuri Africane
Duritatea totala sau concentratia ionilor de calciu si magneziu(GH) se refera la concentratia de ioni metalici in special de calciu si magneziu cu care se incarca apa la trecerea prin diferite roci. Desi nu exista un raport direct intre pH si GH, in general apa cu GH mic(apa moale) are si un pH acid.
Duritatea temporara sau concentratia de carbonati(KH) reprezinta capacitatea de amortizare si capacitatea de absorbtie si neutralizare a acizilor fara schimburi majore de . Cu cat KH-ul este mai mare cu atat este mai stabil pH-ul.
Pentru determinarea valorilor pH, KH, GH cat si pentru alti parametric chimici cum ar fi NO2, NO3, CL, O si altii exista teste. Aceste teste pot fi teste rapide, colective pentru mai multi parametri pe fasii de hartie care se coloreaza in dreptul fiecarui parametru sau individuale cu reactanti lichizi. Testele individuale au precizie mai mare.
Urmand aceste linii se pot intocmi tabele generale de compatibilitate pe specii, totusi acuratetea acestora nu este 100% deoarece depinde de stadiul de viata al pestelui si de factorul particular numit adaptabilitate.
TAG-URI:
DISTRIBUIE: