Ciclul sexual la catele

Tot ce trebuie sa stii despre ciclul sexual la catele


Multi dintre cei care isi achizitioneaza sau adopta au intrebari legate de ciclul sexual la catele, de modificarile pe care acesta le aduce in comportamentul catelelor si de cum ar trebui sa gestioneze aceasta perioada. Specialistul Animax –Anca Ivan, medic veterinar a raspuns la cateva intrebari pentru a clarifica unele aspect legate de ciclul sexual la female.

Care este varsta la care apare maturitatea sexuala la catele?


Instalarea pubertatii depinde foarte mult de talia animalului, aceasta instalandu-se dupa varsta de 4- 6 luni la catelele de talie mica si in peste 12-14 luni la catelele de talie mare.
Ciclul sexual la catea are o durata de 5-10 luni in functie de talia animalului respectiv, fiind de regula de doua ori pe an.
In total ciclul sexual cuprinde 4 perioade insa doar in primele doua semne clinice sunt evidente si percepute de catre proprietar.

Prima perioada


Prima perioada are o durata de 7-10 zile si este perioada in care are loc pregatirea tractului genital femel pentru ovulatie. Ca si semne clinice se constata tumefierea, vulvei si aparitia scurgerilor sangvinolente destul de abundente. Primul ciclu de calduri poate avea manifestari sterse.
Ca si comportament femela este nelinistita, preocupata sa-si faca igiena in zona genitala. Pentru unele femele aceasta perioada este destul de grea, ele prezinta dureri abdominale si pe langa manifestarile clinice locale apar si manifestari generale: neliniste, lipsa poftei de mancare, dureri abdominale, comportament anxios. Femela urineaza des si elimina odata cu urina si o cantitate mare de feromoni (hormoni sexuali) ceea ce atrage foarte mult masculii. Uneori acestia incep sa-si arate interesul fata de femela chiar cu cateva zile inainte de aparitia scurgerilor sangvinolente.
In aceasta perioada femela nu accepta masculul.

A doua perioada


A doua perioada dureaza 5-10 zile, in aceasta perioada femela accepta masculul si are loc ovulatia.
Secretiile sangvinolente devin mai reduse, iar tumefierea vulvei incepe sa scada treptat
In urmatoarele doua perioade are loc o revenire a aparatului genital la dimensiunile normale, acest repaus care dureaza in medie 6 luni permite organismului sa se pregatesca pentru o noua ovulatie.

Cand se recomanda imperecherea femelei?


Imperecherea se recomanda la al doilea ciclu de calduri astfel incat femela sa-si fi terminat perioada de crestere , oasele bazinului sa aiba dimensiuni normale, eliminand astfel riscul aparitiei fatarilor cu probleme.
Este foarte important sa stiti care sunt perioadele ciclului sexual sa puteti ajuta femela sa treaca peste anumite senzatii care ii pot provoca disconfort si nelinisti.

Cum ajutam femela sa treaca peste perioada de calduri?


In aceasta perioada trebuie sa avem in vedere urmatoarele aspecte:
  • Confortul femelei;
  • Evitarea unei monte nedorite;
  • Pastrarea curateniei in locuinta;
  • Oferirea de hrana si apa proaspata.
Iata cateva produse care ne vor ajuta sa trecem cu brio peste aceste situatii:
  • Sprayuri pentru neutralizarea mirosului femelelor in calduri se pulverizeaza in zona genitala ori de cate ori femela este scoasa la plimbare. Este un mod eficient de a tine departe masculii si a evita totodata o monta nedorita;
  • Chiloteii speciali au avantajul ca ne permit sa pastram curatenia locuintei dar si sa evitam neplacerile unor imperecheri nedorite;
  • Chiloteii se gasesc pe numere , sunt adaptati fiecarei talii in parte. La acestia se poate atasa un tampon absorbant;
  • Pampersi speciali pentru caini pot fi folositi si in perioada menstruatiei avand rol de protectie atat a femelei cat si a locuintei;
  • Suplimente care calmeaza sunt recomandate femelelor anxioase. Acestea sunt pe baza de vitamine si au avantajul ca nu au efecte secundare
Metodele contraceptive pot realiza o sterilizare chimica sau definitiva:
  • Sterilizarea temporara se realizeaza cu ajutorul preparatelor farmaceutice pe baza de hormoni. Prezinta riscul de a predispune animalele la infectii uterine si la tumori mamare. Nu este indicata folosirea acestei metode pe termen lung;
  • In cazul in care a avut loc o imperechere nedorita exista preparate farmaceutice ce functioneaza ca o pilula de a doua zi. Aceasta metoda este eficienta in primele 72 de ore de la producerea montei;
  • Sterilizarea definitiva este o metoda chirurgicala si consta in extirparea ovarelor impreuna cu o parte din aparatul genital femel. Aceasta optiune reprezinta cea mai sigura modalitate prin care evitam dezvoltarea tumorilor mamare. Cu cat femela trece prin mai multe cicluri de calduri cu atat riscul de a dezvolta tumori mamare este mai mare. De aceea se recomanda ca sterilizarea sa se faca chiar inainte de aparitia primului ciclu de calduri. In cazul in care femela este in perioada de calduri se asteapta ca acesta perioada sa se termine si ulterior se va opera, minimizand in acest fel pierderile de sange din timpul operatiei.

Care este comportamentul nostru vizavi de cateaua in calduri?


Perioada ciclului sexual la catele este una dificila pentru animalul nostru de companie. Dragostea noastra, atentia si blandetea cu care vom trata animalul va usura discomfortul simtit in acesta etapa normala din viata fiecarui patruped.
Vom evita asadar orice situatie stresanta si vom incerca sa distragem atentia femelei jucandu-ne mai mult cu ea si oferindu-i lucruri si jucarii care-i fac placere. In aceasta perioada femela va urina mai des deci scoaterea la plimbare trebuie sa-i faciliteze acest lucru. Scoaterea in mediu se va face intotdeauna in lesa pentru a evita montele nedorite.
 

TAG-URI:

DISTRIBUIE: