Ciclidele
Ciclidele formeaza una dintre cele mai mari si variate familii (Cichlidae) de vertebrate cu peste 1650 de specii descrise. Anual sunt descoperite specii noi si dispar specii, unele dintre ele care nu au fost descriese. Se estimeaza ca exista in total impreuna cu speciile nedescrise intre 2000 si 3000 de specii.
Caracteristica comuna a tuturor ciclidelor este aceea ca oasele faringiale inferioare sunt unite intr-o singura structura pe care sunt prezenti dinti. Aceasta structura impreuna cu oasele faringiale superioare actioneaza ca un set secundar de falci care permit procesarea unei game largi de hrana, de unde si capacitatea de adaptabilitate a acestor pesti.
Sunt foarte populari in acvaristica datorita varietatii de forme(discoidala, triunghiulara, fusiforma), de culoare si datorita comportamentului social si de imperechere. Cele mai populare specii sunt din America de sud discusii, ramirezii, scalarii, oscarii, si din Africa speciile din lacurile Malawi siTangajika. Ca si marime au de asemenea o diversitate foarte mare plecand de la 2cm si ajungand la 1m.
Areal. Acesti pesti au o mare arie de raspandire America de Sud, America Centrala, sudulAmericii de Nord pana in bazinulraului Rio Grande,Insulele Antile, Africa, Madagascar, OrientulMijlociu, India si Sry Lanka.
Conditii de viata. Desi in mod primar sunt intalnite in ape dulci, unele specii pot tolera ape salmastre si sarate.Cateva specii s-au adaptat chiar in apa hipersalina.
Majoritatea speciilor traiesc in apa relativ putin adanca, desi sunt exceptii in care specii traiesc la peste 150 de metri in raul Congo si in lacul Malawi.
In ceeacepriveste pH-ul au de asemenea o paletafoarte mare de valorivariind de la pH acid in America de Sud(6,5-6,7) la pH alcalin in Marile Lacuri Africane(7,5-7,8).
Temperatura medie la care se dezvolta bine majoritatea speciilor este intre 27 si 30¬?C, iar speciile din lacurile hypersaline din nordestul Africii pot rezista pana la temperature de 45¬?C.
Hrana.Cea mai mare parte a speciilor sunt vegetariene sau preponderant vegetariene, dar exista si specii specializate in alte tipuri de hrana.Astfel exista specii care se hranesc cu detritus, specii oportuniste care se hranesc cu larve si pesti mici, pradatori de ambuscada care isi pandesc prada, pradatori active care urmaresc prada si specializati :pesti care mananca melci sau bureti,pesti care se hranesc ciupind inotatoarele si solzii altor pesti si pesti care se prefac ca sunt morti pentru a atrage pestisori mici.
Reproducere.Ciclidele sunt pesti care intr-o anumita forma au grija de icrele sau de ale viniilor fie ca este vorba de specii monogame sau poligame. Din acest punct de vedere distingem 4 categorii:
Pesti care depun icrele pe nisip, pietre, busteni sau frunze si care pazesc atat icrele cat si puii. In acest caz masculul pazeste teritoriul ,iar femela ventileaza icrele.
Pesticare depun in grote, gaurisaucochilii de melcisi care isipazescpuii.
Pesti care au incubatie bucalasi care elibereaza puietul atunci cand acesta se poate hrani.
Pesti cu incubatie externa care isi transporta puii in gura dupa eclozare.
Primele doua categoriii si ajuta puii la gasirea hranei, iar unele specii au mers mai departe in evoluti si au glande special care secreta mucus pentru a hrani alevinii cum sunt discusii.
Ciclidele reprezinta o importanta resursa de hrana pentru populatiile de oameni din arealele lor naturale, iar in ultimii ani s-au creat varietati cu crestere rapida cum ar fi tilapia rosu pentru industria piscicola.
Ca si pesti de acvariu s-au folositatat exemplare salbatice cat simutatii de culoare si hibrizi intre acestea.Posibilitatile sunt aproape nelimitate in ceea ce priveste varietatea de culori si forme ce se poate obtine.TAG-URI:
DISTRIBUIE: