Chinchilla


Chinchilla este o rozatoare care face parte din clasa Mammalia, ordinul Rodentia, familia Chinchillidae. Chinchilla este animalul care prezinta blana cu cea mai mare densitate (peste 20.000 fire/cm2) si cea mai moale (de 30 de ori mai moale decat firul de par uman) din intreg regnul animal. Blana lor este atat de densa incat parazitii pielii (puricii, spre exemplu) nu pot trai in ea.


Datorita faptului ca in salbaticie traiesc in colonii, chinchillele sunt foarte sociabile, astfel ca si in captivitate putem tine mai multe exemplare intr-o cusca. Chinchilla este un animal ierbivor, iar hrana sa naturala este alcatuita din diverse vegetale, radacini, ierburi si graunte.

Alimentatia chinchillei contine deci un procentaj foarte important de fibre. Dintii chinchillei sunt special adaptati pentru o dieta vegetariana si ei cresc pe intreaga durata de viata a acesteia.

Sistemul digestiv al Chinchillelor este foarte sensibil, iar echilibrul florei microbiene intestinale este foarte fragil, asa ca ele trebuiesc hranite cu grija si atentie. Dieta chinchillei trebuie sa fie alcatuita in principal din fan, la care se adauga pelete specifice in special de lucerna. Dieta trebuie suplimentata cu diverse legume si vegetale proaspete: morcov, telina, andive, salata. Nu-i oferiti legume cu continut mare de apa, iar daca acestea au stat la frigider lasati-le sa ajunga sa aiba temperatura camerei.

Fanul este foarte important in alimentatia chinchillei si trebuie oferit intotdeauna uscat, proaspat si fara mucegaiuri. Fanul ii va asigura cantitatea necesara de fibre pentru o buna functionare a sistemului sau digestiv, prevenind obstructiile gastro-intestinale si o va ajuta sa-si toceasca dintii corespunzator. Fanul va trebui sa fie intotdeauna disponibil, la discretia chinchillei. Chinchilla are nevoie de o dieta echilibrata, care sa-i ofere aportul necesar de calciu, fosfor, acizi grasi nesaturati si vitamine. Aceste elemente ii pot fi furnizate si prin suplimente nutritive.

Cusca potrivita trebuie sa ii ofere chinchillei siguranta si spatiu suficient (inclusiv pe verticala). Au foarte multa energie si prefera saritul in inaltime. Cusca trebuie sa fie confectionata din sarma galvanizata sau cromata, nevopsita, deoarece animalul o poate roade si trebuie sa fie inalta, pentru ca ele adora sa sara.

Chinchillele au nevoie de baie in nisip de cel putin 2-3 ori pe saptamana, pentru a avea o blana curata si matasoasa. Nisipul este unul special, foarte fin, asemanator cu cel din zonele de unde provin chinchillele si ajuta la indepartarea sebumului in exces. El se aseaza intr-o tavita speciala(se poate aseza si intr-o litiera) se lasa un timp de 2-3 ore in cusca,dupa care se indeparteaza, pentru ca va fi folosit apoi pe post de asternut igienic. Nisipul este si un destresant pentru chinchille, fiind recomandat si dupa perioadele de transport.

Dupa cateva saptamani, timp in care chinchilla se obisnuiste cu stapanul si cu noua locuinta, este bine sa fie lasata sa iasa in fiecare seara din cusca, insa:

- toate cablurile electrice trebuie bine mascate, deoarece chinchillele adora rontaitul obiectelor din casa;

- substantele toxice (detergenti, medicamente etc.) trebuie asezate in locuri in care chinchilla nu poate avea acces.

Educarea acestora se face in timp si cu multa rabdare, dar cu mare succes, facand parte dintre rozatoarele «inteligente».

O chinchilla ajunge la maturitate la 7-8 luni, are o greutate de 400 - 500 g si o lungime de 28 - 30 cm, iar durata medie de viata este de 10 - 15 ani.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: