Cele mai raspandite iritatii ale pielii la caini
Conditiile extreme din timpul verii si al iernii tind sa fie extrem de brutale cand vine vorba de catelusii nostri si de sanatatea pielii lor. Daca alergiile nu erau de ajuns, conditiile climatice drastice (vantul uscat, umiditatea, temperaturile extreme sau ploaia) pot provoca haos pe pielea cainelui tau.
Cand un pacient intra in cabinetul veterinarului cu ,,probleme ale pielii”, este foarte dificil pentru doctor sa gaseasca un diagnostic. De ce? Pentru ca exista o multime de iritatii ale pielii si posibilitati de diagnostic pe care veterinarul le-ar poate da.

1. Dermatitele


Dermatita atopica presupune probleme ale pielii ca rezultat al interactiunii cainelui tau cu medii diferite.  Problemele pot aparea odata ce catelul tau a schimbat mediul – iarba, plante, mizerie, gandaci etc. si cu care a intrat in contact. Apoi, exista problema apei, care poate provoca probleme serioase de piele.
Daca catelul tau isi linge picioarele sau o alta parte a corpului in continuu, incercand chiar sa isi mestece parul, se prea poate ca o parte din pielea lor sa fi fost expusa unui mediu precoce. Daca continua sa se focuseze pe acea parte a corpului, exista sanse mari sa fie victimele unei dermatite. Daca observi o textura diferita in acea parte a pielii, contacteaza veterinarul imediat, deoarece cainele tau se confrunta cu o dermatita.
Dieta cainelui conteaza enorm in evitarea problemelor de piele. Un aspect important este faptul ca exista mancare de caini pe piata, care nu este bogata in suplimente si vitamine, lucruri esentiale in dieta cainelui tau. Ai grija sa achizitionezi cea mai calitativa mancare pentru caini, bogata in carne, vitamine si suplimente ce contin omega, care ajuta digestia cainelui tau.

2. Purici, capuse si alte insecte


Exista un numar mare de creaturi, nu doar purici, dar o varietate mare de capuse, care produc probleme ale pielii grave pentru cainele tau. Daca problemele de piele ale cainelui tau nu dispar, viziteaza veterinarul si lasa-l sa ii puna un diagnostic. Cateva tratamente au rolul de a tine la distanta astfel de vietati, in special pe durata anotimpului calduros, atunci cand puricii sunt in voga. Foloseste tratamente impotriva puricilor si a insectelor care iti pot afecta cainele.
In cazul capuselor, exista o procedura specifica de extirpare a capusei, mai intai, dupa care, se recurge la tratamentul propriu-zis de vindecare dupa muscatura. Se foloseste medicatie corecta, recomandata de veterinar, in special antihistaminice care se iau pe cale orala sau creme cu aplicare locala.

3. Alergii ale pielii


Alergiile pielii sunt unul dintre cele mai cunoscute motive pentru care stapanii isi duc cainii la veterinar. Din pacate, un numar mare de caini sunt crescuti nu tocmai corespunzator, acest lucru predispunandu-i la diferite boli, una dintre ele fiind alergiile. Alergiile de piele sunt frustrante atat pentru caine, cat si pentru stapan, pentru ca se pare ca nu exista un motiv anume pentru simptomele aparute. Din fericire, cu un ochi slefuit al veterinarului, se poate detecta cauza alergiilor de piele. In timp ce veterinarul are nevoie sa gaseasca solutii pentru ca animalutul tau sa stea departe de factorii care ii provoaca alergii, tu poti sa tratezi alergiile minore cu Hidrocortizon aceponat.

4. Alergii alimentare si la medicamente


Alergiile la mancare sunt cauzate de consumul unei mancaruri care contine un ingredient specific. Acesta determina corpul sa se apere impotriva ingredientului. Alergiile alimentare pot include, de asemenea, si pastilele.
Alergiile alimentare sunt motivul a aproximativ 10% din toate cauzele alergiilor la caini. Ingredientul care reprezinta cauza alergiilor alimentare se gaseste intr-un singur fel: se elimina in fiecare zi cate un ingredient alimentar din dieta pentru a urmari progresul simptomelor. Cele mai comune alergii sunt cauza unor alimente precum: graul, porumbul, soia, puiul si ouale.
Este de notat faptul ca este o mare diferenta intre alergiile alimentare si intoleranta la mancare. Alergiile alimentare rezulta simptome precum probleme ale pielii si mancarimi. Intoleranta la mancare este prezenta cu alte simptome, precum voma sau diareea, insa nu include simptome specifice alergiilor. Alergiile alimentare la caini sunt asemanatoare cu socul anafilactic la oameni, dupa ce au consumat alune. Intoleranta la macare este ca la un om care este deranjat la stomac de fiecare data cand consuma mancare picanta.
Pentru a evita astfel de situatii, iti recomandam sa ii oferi cainelui tau hrana hipoalergenica de calitate.

5. Alergiile prin contact


Unele alergii neplacute, spre deosebire de cele mentionate mai sus, sunt cele cauzate de un contact direct al pielii cu o anumita substanta, precum clorul din piscina.
Daca cainele tau are o alergie a pielii din aceasta cauza, este important sa il tratezi cu un sampon anti-alergic, pentru a diminua alergia si apoi sa contactezi imediat doctorul veterinar.