Ce trebuie sa stii despre perioada de gestatie la pisici
Daca pisica ta a fost recent in ,,calduri” si a avut acces la un motan, probabilitatea ca ea sa fie insarcinata este foarte mare. O pisica gestanta sufera schimbari atat la nivel fizic, cat si la nivel psihic, modificari care vor deveni mai evidente in saptamana 3. Perioada de gestatie la pisici se invarte in jurul a 60-67 de zile. Poti retine mai usor cele 63 de zile ca perioada generala de gestatie la pisici, deoarece poate fi memorata mai usor datorita comparatiei cu cele 9 luni la femei, 63 de zile insemnand 9 saptamani.
 

Schimbarile fizice ale perioadei de gestatie la pisici


1. Ciclurile de caldura se opresc


Acesta reprezinta un semn pe care sigur il vei observa. Daca pisica ta a trecut prin cicluri de ,,caldura” la fiecare 10 zile si dintr-o data se opresc, este foarte posibil sa vorbim de o pisica gestanta.

2. Mameloanele se umfla si devin mult mai roz


Acesta poate fi primul semn vizibil cand vine vorba de o pisica gestanta.

3. Apetitul pisicii creste


O pisica gestanta va dezvolta un interes puternic fata de mancare. Pana la urma, o pisica gestanta nu mananca doar pentru ea, ci pentru multi alti pisoi.

4. Crestere in greutate


Majoritatea pisicilor iau in greutate intre 2 si 4 kilograme in timpul sarcinii.

5. Posibila voma


Pisicile gestante pot fi victimele „gretii de dimineata”, la fel ca majoritatea femeilor insarcinate. Acesta nu este neaparat un motiv de ingrijorare, insa daca starile de greata continua si sunt din ce in ce mai frecvente, contacteaza veterinarul pentru ajutor.

6. Marirea abdomenului


Cateodata, in jurul saptamanii 5, abdomenul unei pisici gestante incepe sa fie vizibil marit. Va continua sa se mareasca pana la nastere.
 

Schimbari de personalitate la o pisica gestanta


1. Grad de afectiune marit


Pisica ta gestanta poate deveni mult mai afectuasa decat in mod normal, tanjind dupa atentia ta din ce in ce mai mult. Asa ca, ofera-i-o!

2. Somn prelungit


Multe pisici gestante vor dormi mai multe ore pe zi ca de obicei.

3. Activitati ascunse


Nu este neaparat un semn de gestatie, insa daca pisica ta iese tacuta afara, va pleca in cautarea unui loc special pentru a da nastere puilor ei.
Momentul de apropiere a nasterii poate fi usor de identificat prin comportamentul pisicii tale. Daca pisica ta gestanta cauta in continuu locuri ascunse si discrete pentru a da nastere puilor, daca se odihneste din ce in ce mai mult, daca miauna mai mult si mai tare decat de obicei, daca ii creste temperatura corporala sau daca ii scade apetitul, atunci este momentul sa te pregatesti pentru o nastere. Pisica ta gestanta va avea multi pisoi!