Ce transmit cainii prin coada?
Miscarea cozii, desi aparent fara nicio semnificatie pentru noi, este in realitate un mijloc important prin care se realizeaza comunicarea nonverbala intre caini.
In functie de directia in care aceasta este orientata, putem intelege cu usurinta daca blanosul este fericit, speriat, trist, nehotarat sau gata sa atace.
Miscarea cozii face ca animalul in sine sa poata iesi in evidenta si sa fie usor reperat de catre celelalte animale. Cainii nu vad color, iar ochii acestora nefiind atat de sensibili la culoare au gasit o alta modalitate de perceptie - miscarea in sine a cozii. Atat miscarea cat si pozitia in care coada se afla, fac parte dintr-un vocabular usor inteles de celelalte animale.
Studiile certifica faptul ca o miscare a cozii spre dreapta sugereaza intotdeauna o stare emotionala buna, manifestata mai ales de catre cainii fericiti pentru ca miscarea acesteia spre stanga sa fie observata mai ales la cainii nervosi, agresivi. Mai mult, cainii isi misca coada spre dreapta si atunci cand se intalnesc cu un alt caine vesel si spre stanga atunci cand au de-a face cu un caine neprietenos.

Pozitia cozii si miscarile acesteia


Un alt indiciu demn de luat in seama in aceasta limba greu inteleasa de noi este “pozitia coastei” care sugereaza inaltimea la care este tinuta coada. Referitor la acest aspect putem descifra urmatoarele stari emotionale:
  • Atunci cand coada este tinuta orizontal, cainele vrea sa transmita ca este atent si in alerta. Daca aceasta continua sa se miste in aceasta pozitie, limbajul ne va spune ca animalul devine agitat si gata sa atace.
  • Cand cainele este alertat, excitat de ceva, va tine coada mai sus decat in mod normal Coada va fi tinuta stransa, rigida, fara nicio miscare. Atunci cand ameninta pe cineva, o persoana sau un alt animal, coada rigida si inalta va descrie miscari inainte si inapoi ca si cand animalul pare ca se bate.
  • Coada mandra tinuta in pozitie verticala este un semn de dominatie.
  • Pe masura ca pozitia cozii scade cu atat cainele devine mai supus, este ingrijorat sau temator. Coada ascunsa sub trup sugereaza frica.
  • Miscarile lente ale cozii, mentinand o pozitie stransa, aceasta nefiind tinuta nici intr-o pozitie dominanta (verticala), dar nici in pozitie retrasa (tematoare) sugereaza o incertitudine si este de preferat sa nu deranjam niciodata un caine intr-o astfel de situatie.
  • Cainii relaxati isi tin coada in pozitie normala.

Amplitudinea miscarilor cozii


Si amplitudinea miscarilor dezvaluie stari emotionale demne de luat in seama:
  • Miscarile ample ale cozii sugereaza prietenie, multumire si admiratie fata de stapan. Mai ales cand miscarile cozii par sa se apropie de solduri. Tot la cainii fericiti, miscarile cozii par sa descrie un model circular.
  • Miscarile minuscule, de mare viteza, care dau impresia vibratiei coastelor sugereaza ca animalul este pe punctul de a face ceva, de obicei a alerga sau a se lupta.
  • Cainii suparati isi afiseaza cozile tremurande.
Sa nu uitam ca rasele diferite isi tin coada la diferite inaltimi caracteristice fiecareia, intalnindu-se de la pozitia veriticala in cazul rasei Beagle, pana la cea coborata, caracteristica ciobanesc-ului german. Toate aceste pozitii mai sus discutate trebuiesc interpretate in functie de pozitia la care cainele isi tine in mod normal coada.
Urmarind acesta comunicare nonverbala nu vom face decat sa avem o perspectiva  mai buna asupra emotiilor prietenului nostru canin.
La fel ca noi, si cainii au modul lor de a comunica si atransmite emotii. Putem asocia miscarile cozii cu un fel de zambet ce denota bucurie sau tristete. Tot la fel ca noi, cainii nu-si vor flutura cozile atunci cand sunt singuri pentru ca nici noi nu vorbim cand suntem singuri.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: