Ce fructe si legume trebuie sa consume pasarile exotice?
In general, ne inchipuim ca mancarea de baza a pasarilor consta in seminte, nu? Ei bine, cel putin pasarile exotice au nevoie zilnic si de fructe si legume, pentru ca acestea sunt surse naturale de vitamine si minerale, ajutand la completarea meniului inaripatelor de colivie. Substantele pe care fructele si legumele crude le contin sunt foarte usor de extras si de utilizat de catre organismul pasarilor, ceea ce le transforma in alimente foarte importante pentru acestea.

Totusi, exista cateva reguli atunci cand fructele si legumele sunt oferite pasarilor
pentru ca, altfel, le pot aduce mai multe deservicii decat beneficii:


  1. Oferiti, cu precadere, fructe autohtone, in sezonul aferent lor, pentru ca sunt mai sanatoase, mai ieftine si mai usor de gasit decat cele de import. Cel mai mare risc
    in cazul acestora din urma il reprezinta cantitatea ridicate de pesticide pe care o contin, aceste substante fiind toxice pentru pasari. Spalati foarte bine fructele sau, eventual, chiar le puteti curata de coaja inainte sa le oferiti pasarilor pentru a elimina riscul de intoxicare cu
    pesticide.
  2. Oferiti fructele si legumele intotdeauna spalate si uscate. In cazul pasarilor, aparitia fermentatiilor poate fi usor favorizata de consumul de fructe si legume care nu au fost bine uscate dupa spalare.
  3. Evitati legumele la conserva pentru ca nivelul ridicat de sodiu pe care il contin poate dauna
    pasarilor.
  4. Evitati fructele conservate prin caldura (de tipul compoturi sau uscare in cuptor sau aparate speciale) pentru ca si-au pierdut majoritatea vitaminelor prin aceste procese.
  5. Oferiti urmatoarele fructe fara seminte, pentru ca acestea din urma au un continut
    ridicat de cianuri cu efect toxic: 
    mere, pere, struguri, cirese, piersici, caise, prune.
  6. Fructele si legumele se ofera in cantitate moderata. Pentru a ne da seama daca oferim suficiente fructe si legume pasarii, putem urmari consistenta scaunului.

Care sunt fructele permise si care sunt cele interzise pasarilor?


Fructele recomandate pasarilor sunt: mere, pere, caise, piersici, merisoare, agrise, prune, gutui, capsuni, zmeura, coacaze, pepene galben.

Fructele permise consumului pasarilor, dar cu o frecventa mai scazuta, sunt: banana, mango, kiwi, ananas proaspat.

Fructele permise consumului pasarilor doar ocazional sunt: portocale, mandarine, clementine. Dat fiind ca au un continut ridicat in fructoza, se ofera ocazional pentru a nu predispune pasarea la ingrasare.

Fructele interzise pasarilor sunt:

  • avocado este toxic din cauza unei substante ce actioneaza asupra muschiului inimii, avand efect letal;
  • grepfruitul, lamaile si pomelo au un continut ridicat in acid citric.

Care sunt legumele recomandate si cele daunatoare pasarilor?


Legumele recomandate pasarilor sunt morcovul, ardeiul, cartoful (fiert), dovleacul, tulpinile de telina, sfecla, broccoli, spanacul, salata verde, castravetele, patrunjelul.

Legumele daunatoare pasarilor sunt: frunzele si tulpinile de rosii, rosiile insele, vinetele, cartofii cruzi, fasolea, ceapa, usturoiul, prazul, arpagicul, ciupercile.

In afara de fructe si legume, exista si intre plante, in general, „dusmani” ai pasarilor exotice, iar majoritatea fac parte din categoria florilor ornamentale – pe care, de multe ori, le gazduim in acelasi apartament unde tinem si colivia: azaleea, muscatele sau iedera.

In concluzie...


Pasarile exotice au nevoie de un meniu diversificat care sa le ofere nutrientii necesari pentru mentinerea unei stari bune de sanatate si a unui aspect sanatos, iar acesta presupune consumul zilnic de fructe si legume recomandate.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: