Cauzele care pot face un iepure să refuze consumul de fan

Fânul reprezintă hrana de bază în alimentația iepurilor, fiind principala sursă de proteine, fibre, vitamine și minerale.

Chiar dacă reprezintă aproximativ 80% din totalul alimentelor pe care iepurii ar trebui să le consume, se întâmplă, uneori, ca aceștia să refuze fânul.

În cele ce urmează vom identifica câteva posibile cauze care țin iepurele departe de fan:

  1. Hrana complementară. Aceasta este variată, are texturi și granulații diferite, fiind diferită, din punct de vedere calitativ, de la producător la producător. Cu cât hrana este mai bogată în cereale, cu atât iepurele vă fi mai înnebunit după aceasta. Cerealele sunt surse concentrate de carbohidrați și reprezintă pentru iepuri acel ,,dulce‘’ nesănătos, ceea ce-i face cu timpul să renunțe la consumul de fan.
  2. Tipul fanului/calitatea fanului, pot fi unul dintre motivele pentru care iepurele refuză să mănânce acest aliment. Alegeți cu grijă fânul pentru iepuri! Fânul trebuie să fie de culoare verde, să conțină frunze, flori, să miroasă bine. Evitați fânul galben, cu puține frunze, „paiele” nu sunt atrăgătoare pentru iepuri!
  3. Problemele cavitații orale sunt associate, de regulă, cu tocirea necorespunzătoare a dentiției și dificultatea animalului de a mesteca hrana.
  4. Problemele digestive sau alte probleme de sănătate, trebuie luate în calcul atunci când se observă refuzul iepurașilor de a consuma iarba uscată. Un consult veterinar este de ajutor în astfel de situații.

Ce trebuie să faci?

  1. Hrana peletată sau nepeletată se oferă doar seara, deoarece este mult mai concentrată caloric în comparație cu fânul. Iepurii dorm în cea mai mare parte din zi, iar fânul le este suficient.
  2. Alege cantitatea potrivită! Pe fiecare ambalaj de hrană există un rețetar cu ajutorul căruia ne putem orienta în a stabili cantitatea potrivită pentru fiecare animal în parte. O cantitate prea mare de hrană nu va ajuta iepurele să rămână sănătos.
  3. Alege hrana fară cereale! Conținutul scăzut în zaharuri va preveni și alte afecțiuni precum: obezitatea și tulburările digestive. Aceste afecțiuni sunt foarte des întâlnite la iepurii de interior.

Îți recomandăm:

  1. Lasă fânul la discreție atât ziua, cât și noaptea! Iepurii sunt mult mai tentați să consume fânul dacă acesta este ușor accesibil.
  2. Încorporează fânul în diverse jucării sau accesorii. Există și iepuri care pur și simplu nu sunt atrași de fân. Oferind fânul în felul acesta, vei face ca micul tău ghemotoc de blană, să-l descopere prin joacă. Este și o modalitate bună de a îmbina utilul cu plăcutul.
  3. Schimbă fânul! Este posibil ca acel sortiment să nu fie pe placul lui. Și iepurilor le place să experimenteze arome și texturi diferite. Sunt extrordinar de multe tipuri de fan, unele au flori, precum: mușețel, trandafir, altele au încorporate legumele deshidratate sau fructe. Cu siguranță vei găsi un sortiment pe placul animalului tău!

- Fan cu musetel pentru rozatoare Padovan Fieno Hay 700g

- Fan cu trandafir salbatic Vitakraft Vita Verde 500g

- Fan cu morcovi pentru rozatoare Cunipic 500g

  1. Ascunde în fân alimentele lui preferate! În timp ce le caută, există posibilitatea să mestece și ceva fân, astfel va descoperi cu timpul că fanul este chiar delicios!
  2. Asigură-te că dinții nu sunt prea lungi. Dacă iți este greu să apreciezi singur acest lucru, un consult veterinar poate spune cu ușurință dacă animalul tău întâmpină această problemă.

Și iepurii au preferințele lor alimentare așa cum și noi le avem pe ale noastre, însă nu trebuie să uitam că în momentul în care iepurele consumă fân, practic el beneficiază de cel mai bun aliment, aliment indispensabil pentru o viață sănătoasă.

DISTRIBUIE: