Catelul – bebelusul familiei!
Un catel iti poate oferi experiente unice, insa daca nu ai mai avut unul pana acum trebuie sa tii cont de faptul ca detinerea unui catel inseamna multa munca si responsabilitate. Atunci cand ai un catel este la fel ca si atunci cand ai un copil. Si asa cum te pregatesti pentru aducerea noului nascut acasa (achizitionezi lucruri speciale pentru el, te gandesti la alimentatie , ii pregatesti spatiul lui personal si te documentezi temeinic cu privire la nevoile lui specifice), la fel ar trebui sa procedezi si inainte sa achizitionezi un catel. Ai nevoie de pregatiri speciale si trebuie sa poti raspunde la cateva intrebari de baza: Ce are nevoie? Cum sa ma port cu el ? Este sanatos ? Cum sa-l cresc? Chiar si cand te-ai pregatit si documentat suficient, tot vei avea parte de cateva surprize neasteptate.
Raspunsurile la intrebarile de mai sus te vor ajuta sa cresti un animal fericit si sanatos, dar si sa ii intelegi starile, astfel incat adaptarea sa fie una usoara si rapida.
Un catel are cateva nevoi de baza care odata indeplinite il vor ajuta sa creasca corespunzator si sa iubeasca noul mediul:
- 1.Hrana. Atunci cand achizitionezi un catel cea mai importanta informatie pe care trebuie sa o obtii este legata de alimentatia lui . Trebuie sa stii ce a mancat pana in acel moment si indiferent daca a fost hranit cu ceva de calitate sau nu , nu ii schimba brusc aceasta alimentatie in momentul in care ai ajuns cu el acasa. Schimbarea o poti face treptat, dar in niciun caz in primele zile (in care catelul inca se acomodeaza cu mediul), altfel vei risca sa ai de-a face cu tulburari digestive (voma, diaree) si vei incepe sa iti pui intrebari cu privire la starea de sanatate a patrupedului.
Tine cont de faptul ca atunci cand schimba mediul, cateii trec printr-o perioada de stres datorita separarii de mama sau de cuibul in care a crescut si e posibil ca in primele zile scaunul sa fie mai moale decat de obicei. O schimbare a sortimentului de hrana nu va face decat sa amplifice starea de rau a catelului. Poti schimba hrana dupa cateva zile si iti recomandam sa o faci in mod treptat astfel: amestesca noul sortiment cu cel vechi si administreaza zilnic acest amestec. La inceput va predomina sortimentul de hrana vechi si in fiecare zi mareste cantitatea din sortimentul cel noi, pana cand catelul va ajunge sa manance sortimentul dorit. Nu uita, alegerea hranei se va face tinand cont de varsta si talia animalului!
- 2.Castroane pentru apa si mancare. In magazinele de specialitate exista o varietate de modele, materiale si marimi insa noi iti recomandam sa le alegi pe cele din inox, deoarece sunt rezistente si se igienizeaza usor. Pentru animalele de talie mare si gigant iti recomandam castroanele pe suport reglabil care ii dau posibilitatea sa manance la nivelul esofagului, fara a se apleca foarte mult.
- 3.Culcusul reprezinta poate cel mai important element din viata unui catel. Este spatiul lui personal, care ii permite sa aiba intimitate, propriul teritoriu si locul in care se va simti in siguranta cand va fi singur acasa.
- O greseala comuna pe care o fac multi oameni care sunt la primul animal de companie este sa imparta patul cu catelul si sa il priveze de spatiul lui personal. Riscul este acela ca animalul se va simti abandonat de cate ori stapanul nu este acasa. Iti recomandam sa optezi pentru un culcus dintr-un material usor lavabil deoarece acesta trebuie mentinut curat in permanenta.
Amplasarea culcusului se va face intr-un loc linistit, care sa-i permita cainelui sa se odihneasca ori de cate ori simte acest lucru. In alegerea marimii culcusului tine cont de dimensiunea animalului la maturitate. Nu uita ca aceste animale isi dubleaza, tripleaza, greutatea in primele luni de viata si un culcus mic devine repede neincapator.
- 4.Covorasele absorbante ar trebui sa fie elemente obligatorii pe lista de cumparaturi cand achizitionezi un catel mic. Acestea sunt locurile speciale unde cateii isi vor face nevoile in primele luni de viata, timp in care nu vor fi scosi la plimbare deoarce se afla in perioada de imunizare post vaccin.
Covorasele au o suprafata impermeabila, ceea ce te va ajuta in mentinerea igienei casei. Deoarece sunt impregnate cu diferite substante cainii vor fi atrasi catre ele si vor invata rapid ca acolo trebuie sa isi faca nevoile.
- 5.Jucariile sunt un element esential din viata catelului, pentru ca reduc stresul de adaptare si ajuta animalul sa se relaxeze, sa isi ocupe timpul, evitand in acest fel rosul diferitelor obiecte din casa. Cateii mici se ataseaza foarte repede de jucariile de plus, pentru ca plusul inlocuieste cumva caldura mamei. Nu uita de jucariile de dentitie pentru cateii mici, deoarece dupa varsta de 2 luni incep sa isi schimbe dintii si au tendinta de a roade tot ce prind pentru a se calma. Suprafata denivelata a acestor jucarii este ideala pentru masajul gingiilor inflamate.
- 6.Produsele pentru igienizarea locuintei special create pentru animale, care reduc riscul alergiilor sau intoxicatiilor. Acestea scot mult mai bine petele si mirosurile de pe diferite suprafete comparative cu alte produse din comert. In primele zile, pana cand catelul va invata sa-si faca nevoile pe covoras, exista riscul sa murdareasca diverse suprafete.
- 7. Solutiile repelente sau atractante au ca scop educarea catelului prin indepartarea sau apropierea de anumite locuri. De exemplu exista spray-uri speciale cu care se pulverizeaza covorasul absorbant pentru a atrage catelul in acest loc.
- 8.Samponul special pentru juniori. Daca ai achizitionat un catel nou nascut nu uitat ca in primele luni de viata trebuie sa il speli cu un sampon cu spalare uscata (si nu cu apa). Samponul cu spalare uscata se gaseste in magazinele de specialitate sub forma de spray sau solutie si iti permite sa mentii blanita curata, fara a fi necesara o imbaiere generala. In primele luni de viata, cand cateii sunt si in perioada de vaccinare trebuie sa eviti imbaierea clasica care necesita clatire deoarece catelul ar putea sa raceasca, ceea ce ar face ca vaccinurile sa nu aiba efectul scontat, adica imunizarea organismului. Pentru o igiena adecvata in primele luni de viata iti recomandam solutii special pentru ochi si urechi.
- 9.Vizita la medicul veterinar trebuie facuta cat mai repede dupa achizitionarea animalului. Cateii au nevoie de consultatie, deparazitare si vaccinare conform varstei lor. Li se va intocmi un carnet de sanatate, vor fi microcipati si inscrisi in baza de date nationala conform legislatiei actuale. Medicul veterinar este singurul in masura sa evalueze starea de sanatate a catelului, sa stabileasca conduita de deparazitare si imunizare a acestuia.
Relatia speciala pe care o avem cu cainii dureaza, conform ultimelor dovezi arheologice, de circa 30.000 de ani. Acestia ne protejeaza, ne amuza, iar interactiunea cu ei pare sa ne ofere nenumarate beneficii, nu doar emotionale, ci si fizice. Deci alegerea catelului ca si animal de companie este o alegere perfecta. Insa nu uita de nevoile lor specifice si nu le neglija!
Sursa imagine: www.hd-wallpapersdownload.com
TAG-URI:
DISTRIBUIE: