Cate grame de hrana trebuie sa manance pisica mea?
Pisicile sunt animale carnivore, care prefera sa manance de mai multe ori pe zi, nu o singura data, asa cum ar face daca s-ar afla in salbaticie. Astfel, ele nu mananca mai mult decat au nevoie. Mai mult decat atat, cantitatea zilnica pe care trebuie sa o manance pisica ta deplinde de mai multi factori: varsta, marime, activitatea fizica sau personalitatea animalului. Este responsabilitatea ta sa ii asiguri o balanta si dieta de calitate inalta, tocmai pentru a preveni obezitatea sau subnutritia.
Animax iti arata cum sa iti hranesti pisica adecvat in functie de varsta ei. Cantitatea zilnica de mancare a unei pisici adulte este diferita fata de a uneia batrane sau a unui pui.
 
De cata mancare are nevoie puiul meu de pisica?

De la 8 saptamani de la intarcare pana la 4 luni este decesar sa iti hranesti pisica de 5 ori pe zi, cu 5 grame de mancare uscata sau umeda per portie. Tine minte ca acest animal nu obisnuieste sa bea multa apa, asa ca ar trebui sa ii alternezi mancarea uscata cu mancarea umeda pentru pisici, pentru a suplimenta lipsa de lichid. Daca in primele luni de viata este necesar sa iti hranesti pisica de 5 ori pe zi, incearca sa aiba 2 mese cu hrana uscata si 3 mese cu hrana umeda, spre exemplu.
In acest stadiu al vietii ei, stomacul este foarte mic si nu poate sa digere, insa odata ce creste, va avea nevoie de mai multa mancare la fiecare masa. Asa ca, de la 4 la 6 luni, este necesar sa ii cresti portia de mancare la 10 grame, astfel incat sa ii menti greutatea ideala.
Dupa 6 luni si pana la 8 luni, redu-i mesele la 3 pe zi, cu mancare intre 20 si 30 de grame, iar intre 8 si 12 luni, pisica ta trebuie sa aiba 2 mese pe zi. Acest model trebuie mentinut pana implinesc varsta unui adult, adica 1 an. Retine ca datele pe care le-am mentionat mai sus sunt unele generale, iar cantitatile exacte de mancare si calorii depind foarte mult de sanatatea si greutatea fiecarei pisici.
 
De cata mancare are nevoie pisica mea adulta?

De la varsta de 12 luni pisica este considerata adult si, ca atare, cantitatea zilnica de mancare depinde de greutate, de activitatea fizica si de personalitatea rasei. Dar, ca o regula, o pisica sanatoasa cu o activitate zilnica normala, are nevoie zilnic de 15-20 de grame/1 kg din greutatea corporala. Ideal ar fi sa citesti instructiunile de pe ambalajul tipului de mancare ales (mancare uscata sau mancare umeda), unde gasesti cantitatea exacta. Insa, daca informatiile sunt confuze, poti urmari pasii de mai jos:

Nu uita ca aceste masuratori sunt indicate pisicilor cu o activitate fizica moderata, fara probleme de sanatate sau alergii. Daca ai o pisica gestanta, de exemplu, ea are nevoie de o cantitate mai mare de proteine, grasimi si calciu pentru dezvoltarea corecta a sarcinii.
O alta modalitate de a afla cantitatea exacta de mancare zilnica pentru pisica ta este sa stii numarul de calorii de care are nevoie in functie de greutatea ei. Deci, iata informatiile aproximative care se refera la nevoile energetice ale unei pisici adulte sanatoase:

Dupa cum am mentionat anterior, consumul de alimente pentru o pisica adulta ar trebui distribuit in 2 portii pe zi, asa ca se recomanda alternarea alimentelor uscate si umede pentru a hrani animalul in mod corect.
 
De cata mancare are nevoie pisica mea batrana?

De la varsta de 7/8 ani, animalul devine de la adult la senior si, astfel, abilitatea de a digera proteine si grasimi scade. Prin urmare, este necesar sa continui sa o hranesti de 2 ori pe zi, dar cu o mancare de inalta calitate si usor digerabila.
In afara de abilitatile de digerare, vei observa o alta schimbare la pisica ta, precum calitatea blanii (mai putin stralucitoare). De altfel, activitatea fizica este mai scazuta, devenind mai putin energica. Acest proces este inevitabil, insa putem prelungi semnificativ viata animalului nostru de companie daca il hranim intr-un mod potrivit in functie de varsta pe care o are.
 

TAG-URI:

DISTRIBUIE: