Cât de des este recomandat să imbăiem câinele și pisica?
Aceasta este intrebarea pe care o pun cei care au adus acasă un blănos sau un „ghemotoc” de blană. Ei bine, cu toții ținem la igienă și la curățenie, dar lucrurile stau destul de diferit în ceea ce-i privește pe patrupezii mustăcioși.
In cazul câinilor...
După ce schema de vaccinare a fost finalizată și ne putem plimba afară, alături de blănosul nostru, la intoarcere pot fi folosite urmatoarele produse: servețele umede pentru a curăța labuțele sau chiar un dispozitiv special destinat pentru acest lucru, ce implică apă caldă și săpun lichid. Totuși, pentru a vă simți mai în siguranță, vă puteți spăla câinele pe labuțe, în cadă, folosind dușul și săpun lichid.
Ceea ce ține de o șamponare, adică o îmbăiere completă, discuțiile sunt ample, inclusiv în rândul medicilor veterinari. Totuși, indicat ar fi să nu șamponăm câinele prea des, ci cu aproximație la 1-2 luni și evident, ori de cate ori situația o impune. Indicat ar fi să nu lăsăm patrupedul să zburde în toate bălțile.
Cum știm care este șamponul potrivit? Ei bine, în prima instanță alegem șamponul în funcție de vârstă, dacă avem un câine junior vom alege un șampon destinat câinilor juniori, aceștia având o piele ceva mai sensibilă decât cea a adulților. După ce junioratul s-a terminat, șamponul trebuie ales după tipul de blană – blană albă, blană scurtă, blană lungă. În cazul câinelui cu blană lungă, pentru a evita încâlcirea, poate fi folosit și un balsam.
Cel mai important lucru de reținut: evitați ca șamponul să ajungă în ochi sau în urechi!
In cazul pisicilor...
Ei bine, în cazul pisicilor situația este mult mai simplă, mai ales în cazul pisicilor de interior. Neavând acces afară, acestea nu necesită o îngrijire zilnică, decât dacă vrem să fim mai precauți. Putem folosi servețele umede pentru labuțe și blană sau un șampon cu spălare uscată, ce nu necesită apă sau îmbăiere (). Să nu uităm că pisicile au singure rutină zilnică de toaletare, ceea ce nu necesită intervenția noastră. Pe cuvant, e un adevărat ritual!
Totuși, dacă pisica necesită îmbăiere, aflați că aceasta trebuie să aibă loc, în medie la 4-6 luni. Față de câini, la pisici șamponul este, de cele mai multe ori, atât pentru juniori (kitten), cât și pentru adulți. Pentru a vă ușura misiunea pe viitor, obișnuiți pisica de la vârsta fragedă cu apă. Aceasta, de regulă, nu este iubitoare de apă și se va opune cu toate forțele atunci când va veni vremea îmbăierii!
Atât în cazul câinilor, cât și în cazul pisicilor, blana poate avea un miros diferit, dar este absolut normal. Dacă vă deranjează mirosul specific, poate fi utilizat un parfum destinat câinilor și pisicilor, care nu conține alcool și evident, nu afectează pielea sau căile olfactive ale acestora.
DISTRIBUIE: