Cat de benefica este pentru caini expunerea la soare?
Sunt momente ale zilei cand efectiv pare ca animalele noastre isi intind labele si se bucura de o binemeritata baie de soare. Da, si cainii fac plaja!
Acest comportament nu este deloc bizar si daca aruncam o privire la stramosii animalelor noastre de companie, aflam ca de fapt in salbaticie animalele se expun la soare in diferite momente ale zilei.
Ce poate nu stim multi dintre noi, sunt acele beneficii gratuite si absolut esentiale pentru sanatate, pe care ni le ofera lumina naturala. In ceea ce urmeaza vom dezvalui mecanismele care se declanseaza atunci cand corpul animalelor noastre este expus la lumina naturala.
Lumina naturala contine un spectru complex de radiatii, cu lungimi de unda diferite, radiatii infrarosii (IR) dar si radiatii ultraviolete: UVA si UVB. Radiatiile UVA sunt absente la rasarit, devin mai puternice pe la mijlocul diminetii si dupa-amiaza tarziu.
Plimbarea companionului dimineata devreme, va expune corpul la lumina albastra, verde si rosie. Acest tip de lumina este esential pentru a porni metabolismul. In plus nivelurile ridicate de lumina albastra reduc nivelul de melatonina, hormonul raspunzator de somn. Astfel cainele devine mai activ, mai energic iar procesele interne isi incep activitatea.
Plimbarea de dupa-amiaza expune corpul la intreg spectru de lumini, de la IR pana la UV, in mijlocul zilei radiatiile UVB avand nivelul cel mai ridicat.
Plimbarea de seara are avantajul ca lumina se schimba in rosu si infrarosu, fara a mai avea lumina albastra. Acest lucru declanseaza hormonal secretia de melatonina, melatonina este cel mai important hormon care este raspunzator de reglarea ritmului circadian sanatos.
Mai pe scurt expunerea la soare are urmatoarele beneficii:
- Mentine animalele fericite, alunga depresia si anxietatea. La fel ca si in cazul nostru si la caini statul la soare declanseaza neuronal secretia de serotonina.
Pe langa acest efect al starii de bine, serotonina influenteaza si alte procese importante precum: invatarea, atentia, digestia, vindecarea ranilor, sanatatea oaselor si sanatatea aparatului reproducator.
- Amelioreaza durerea. Expunerea la soare elibereaza endorfine, acestea ajuta la relaxarea muschilor, la reducerea inflamatiilor de la nivelul oaselor si al articulatiilor. Si daca suntem putin atenti la comportamentul companionilor nostri, este posibil sa observam la animalele in varsta, animale mai predispuse la probleme osteo-articulare, o adevarata placere de a-si petrece timpul stand tolanite la soare.
- Mentine sanatatea pielii si a parului:
- Lumina solara stimuleaza secretia naturala de uleiuri de la nivelul pielii, mentinand pielea hidratata si elastica.
- Efect antimocrobian, razele UV au efect antibacterian si antimicotic, reduc riscul de infectii ale pielii cu bacterii si fungi.
- Grabesc vindecarea ranilor. Razele UV stimuleaza producerea de noi celule la nivelul pielii, imbunatatesc circulatia sangelui si promoveaza vindecarea ranilor.
- Ciclu de somn sanatos. Cainele este un animal activ ziua, cand este lumina, si doarme noaptea cand este intuneric. Asa cum am vazut la inceput, hormonul raspunzator de acest comportament este melatonina, hormon pe care organismul il secreta in absenta anumitor radiatii (albastre) si in prezenta celor infrarosii. Practic expunerea la soare, furnizeaza corpului energia necesara pentru desfasurarea activitatilor zilnice dar asigura totodata relaxarea necesara pentru un somn odihnitor.
- Regleaza temperatura corporala
- Creste imunitatea. Lumina naturala creste imunitatea prin stimularea productiei de celule able, celule raspunzatoare de combaterea infectiilor si a bolilor.
Lumina artificiala inlocuieste lumina naturala?
Din pacate, nu! Lumina artificiala este albastra, avand un efect inhibitor asupra secretiei de melatonina. In plus lumina artificiala are acelasi spectru pe tot parcursul perioadei de iluminat, nu contine IR si UV, avand un impact negativ asupra proceselor fiziologice care se desfasoara in prezenta luminii solare. Chiar daca animalele se aseaza in interiorul casei, langa geam, trebuie sa stim ca sticla bareaza total radiatiile UV, si astfel plaja din interiorul locuintei nu are efecte maxime asupra starii de sanatate.
Pentru a beneficia de aceasta sursa gratuita de sanatate, este indicat ca plimbarea animalului de companie sa se faca de mai multe ori pe zi si in momente diferite ale zilei, aproximativ 30 de minute pentru fiecare plimbare, pentru a surprinde tot spectrul de lumini solare.
O grija deosebita ar trebui sa o avem in sezonul rece, cand zilele devin din ce in ce mai scurte iar expunerea la lumina naturala scade considerabil. Deci, in acest sezon programati-va cu atentie activitatile zilnice, astfel incat expunerea blanosului la soare, sa faca parte din rutina dumneavoastra de zi cu zi.
DISTRIBUIE: