Care este cea mai sanatoasa mancare pentru pisici?
,,Esti ceea ce mananci’’. Este general valabil si pentru pisicile care depind de noi, stapanii, in tot ceea ce fac. Intr-adevar, mancarea este cel mai important aspect cand vine vorba de ingrijirea unei pisici, in aceeasi masura precum vizitele lunare la veterinar. Este important de notat faptul ca o dieta potrivita elimina costurile suplimentare la veterinar pentru anumite probleme serioase de sanatate ale pisicii tale.
Cu aceste informatii venim in ajutorul tau, pentru a alege cea mai potrivita mancare pentru pisica ta. Inainte de toate, trebuie sa enumeram unele elemente esentiale, de baza ale nutritiei oricarei pisici.

Nevoile esentiale ale unei pisici pentru o nutritie sanatoasa

  • Proteina dintr-o sursa specifica de carne, peste sau pasare;
  • Taurina, un aminoacid esential;
  • Alte vitamine, minerale, enzime si acizi grasi;
  • Apa.
Pisicile nu au nevoie de carbohidrati, in special porumbul, graul si orezul fiind folosite ca umpluturi in alimentatia pisicilor si se regasesc in mancarea uscata.

Manare uscata sau mancarea umeda?

  • Multi nutritionisti considera ca pisicile trebuie sa consume o mancare variata de hrana, atat uscata, cat si la conserva, pentru cateva motive:
  • Mancarea uscata este convenabila, in sensul ca poate fi lasata in farfuria pisicii pentru servire proprie;
  • Mancarea umeda contine apa si mentine pisicile hidratate, pentru ca acestea, in general, nu consuma apa;
  • Mancarea trebuie sa asigure cantitatea ideala de nutrienti. Tipul de mancare perfect pe care l-ai selectat trebuie sa contina o cantitate echilibrata de minerale si vitamine;
  • Pisicile se plictisesc de acelasi tip de mancare si renunta la a mai manca. Asa este si la oameni: sa mananci pizza dimineata, la pranz si seara ani la rand? Nu numai ca te vei plictisi de dieta ta, insa si sanatatea ta va suferi.
  • Pisicile pot avea alergii la anumite ingrediente.
 

Mancarea ieftina este o falsa economie


Foarte multi posesori de pisici aleg sa cumpere cea mai ieftina mancare pe care o gasesc pentru pisica lor. Aceasta este o falsa economie din pricina mai multor motive. In primul rand, studiile au aratat ca pisicile mananca atat cat au nevoie sa obtina nutrientii pe care corpul ii cere. Cantitatea de carbohidrati dintr-o mancare ieftina este de doua ori mai mica fata de mancarea premium. Astfel, prin hrana ieftina, pisicile ar fi nevoite sa manance o doza dubla de mancare pentru a ajunge la cantitatea necesara de nutrienti estimata zilnic.
In al doilea rand, un consum continuu de mancare ieftina pe o perioada indelungata, poate conduce la probleme serioase de sanatate, la aparitia alergiilor sau a diferitelor boli.
Ca atare, faimoasa zicala ,,Primesti ceea ce platesti” este general valabila in acest caz. Cea mai sanatoasa mancare pentru pisici este mancarea super premium si ultra premium, atat hrana uscata, cat si hrana umeda. Alege mancarea potrivita pentru pisica ta in functie de necesitatile individuale numai in prezenta unui veterinar.