Canarii rosii
Contrar parerii necunoscatorilor, canarii rosii nu sunt canari galbeni sau albi colorati in mod intentionat. Ei sunt rase bine stabilite care prezinta in genomul lor gena ce determina factorul rosu - capacitatea de a stoca pigmenti naturali cum ar fi cantaxantina sau carotenul.

Cum au aparut canarii rosii?


Aceasta gena nu este prezenta in genomul canarului salbatic de Atlantic, stramosul canarului domestic, acesta avand in penaj doar galben, verde, gri si negru.

Dedicatul crescator german dr.Hans Duncker in cautare de ceva inedit a reusit, in jurul anilor 1920, sa imperecheze cu succes scatiul de Venezuela - Spinus (Carduelis) - cucullata cu un canar galben - Serinus canaria - a carui rasa nu se cunoaste cu exactitate.

Se stie faptul ca diferiti membrii ai familiei canarului (Fringillidae) pot hibrida intre ei, dar nu intotdeauna urmasii sunt fertili. In acest caz, dr. Hans a avut noroc si hibrizii produsi de el au fost fertili. Acesti hibrizi erau purtatori ai genei factor rosu si prin imperecheri repetate s-a reusit perpetuarea si stabilizarea genei.

Rase de canari rosii


In ziua de azi, desi canarii rosii canta, ei apartin grupei canarilor de culoare, iar in concursuri se arbitreaza acest aspect. Selectiile pentru concursuri incep din vara dupa prima naparlire, iar in concursurile din toamna si iarna participa de obicei pui din anul in curs.
Exista foarte multe rase de canari ce prezinta factorul rosu. Printre cele mai cunoscute sunt:

Rosu intensiv



Rosu pal



Mozaic rosu



Agat mozaic rosu



Rosu negru intensiv



Alimentatia canarilor rosii


Pentru ca penajul acestor pasari sa prezinte culori vibrante este nevoie de o alimentatie speciala bazata pe mancaruri sanatoase bogate in coloranti naturali cum ar fi morcov, ardei, cirese, fructe de padure, sfecla rosie, dovleac si rosii.
O alta metoda este folosirea unor furaje comerciale sau suplimente alimentare pe baza de carotenoizi si cantaxantina.
Trebuie stiut insa ca pasarile fixeaza pigmentul doar in perioada de naparlire cand penele cresc si sunt vascularizate, iar sangele transporta si depune pigmentul in acestea. Pe langa pigment, mai au nevoie si de o sursa de proteina animala (ou) si de acizi grasi esentiali omega 3 si 6 din seminte cum e canepa si inul.

Hranirea cu mancarea care contine colorantul incepe inainte de perioada de naparlire pentru ca penajul sa se coloreze uniform. Cantitatea de pigment care se depune este determinata genetic in functie de rasa canarului.
De asemenea, parintii puilor nou eclozati trebuie sa primeasca hrana cu pigmenti pentru ca puii sa formeze culoarea dorita.
Daca pe parcursul anului se sisteaza hrana cu pigmenti orice pana pierduta va fi inlocuita de una mult mai slab colorata.

In concluzie...


Cu alte cuvinte, in afara de pigmentii de care are nevoie sa isi mentina culorile canarul de factor rosu nu este cu nimic diferit in ingrijire de alte tipuri de canari si pe langa cantec ne poate infrumuseta viata si cu penajul lui exotic.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: