Canari



Canarul este pasarea de colivie cea mai putin pretentioasa si cea mai usor de intretinut, care se adapteaza perfect pana si in cel mai mic apartament. Canarul salbatic se distinge prin penajul sau majoritar verzui sau gri-maroniu, cu marcaje cafenii pe spate si cu un aspect similar cu vrabia de casa. Vestita culoare ''galben-canar" nu are deci legatura cu varianta salbatica, ci cu varianta domestica a speciei.

Canarii ating lungimi de 10-14 cm (canarii salbatici sunt usor mai mici decat cei domestici), greutati de 15-20 g si pot trai in captivitate chiar si peste 10 ani. Canarul nu este monogam, iar perioada de reproducere incepe in februarie. Femela construieste cuibul si cloceste ouale, iar masculul o hraneste. Ulterior, ambii parinti se ocupa de cresterea puilor.

Diferentierea vizuala a sexului unui canar salbatic este mai usor de realizat decat in cazul canarilor domestici unde este imposibila. Femela canar salbatic are corpul usor mai rotunjit, penajul colorat mai pal si are marcaje pe flancuri. Femelele canar ating maturitatea sexuala dupa implinirea varstei de 24 luni, iar masculii dupa implinirea varstei de 12 luni.

Ca pasari de companie, canarii sunt cautati pentru frumusetea cantecului lor, dar si pentru aspectul lor deosebit. Masculii sunt singurii care canta si trilurile lor pot fi extrem de elaborate. Cantecul canarului constituie inca un obiect de studiu pentru cercetatori.

Ei nu tolereaza atingerile si manipularile, dar se bucura totusi de prezenta omului. Necesitatile lor de spatiu nu sunt foarte mari desi ideal este sa fie gazduiti intr-o colivie/voliera care sa le permita sa-si exerseze capacitatea de zbor.

De-a lungul timpului s-au selectionat 3 tipuri de varietati:

- canari de conformatie (Border, Fife, Gloster, Gibber Italicus, Raza Espanola, Berner, Lancashire, Yorkshire, Norwich etc.)

- canari de culoare (Ino, Eumo, Satinette, Bronze, Ivory, Onyx, Mosaic, Brown etc.)

- canari de cantec (Spanish Timbrado, Roller, Waterslager, American Singer, Russian Singer, Persian Singer etc.).

Hrana de baza este reprezentata de glant, mei, ovaz decorticat.

Hrana complementare poate fi:

- hrana semiumeda cu adaos de miere, galbenus de ou, caroten ( care asigura coloritul penajului);

- din morcov (pentru intensificarea culorii portocalii, rosii) ;

- fructe si legume rase : mere, pere, morcov ;

- salata, papadie, galbenus de ou.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: