Cainii la batranete: ingrijire cu blandete

Cainii ne iubesc neconditionat si ne sunt fideli alaturi si la bucurie, si la tristete, ani de-a randul. Dar vine o perioada din viata cand balanta se inclina inspre nevoia lor sporita de atentie, grija si afectiune din partea stapanului, odata cu inaintarea in varsta. Nu toate rasele de caini imbatranesc la fel, atingerea senectutii depinzand de talia din care rasa respectiva face parte:

  • Rasele cu greutatea pana la 10 kg, adica rasele mici, incep sa imbatraneasca in jurul varstei de opt ani;
  • Rasele cu greutatea de 10-25 kg, adica rasele de talie medie, intra in aceasta perioada a vietii in jurul varstei de sapte ani;
  • Rasele de talie mare (35-40 kg), precum si cele gigant (peste 45 kg) imbatranesc cel mai repede, incepand cu varsta de sase ani.

Multe se schimba in viata unui caine la varsta a treia; prin urmare, si stapanul trebuie sa-si adapteze modul de ingrijire a animalului sau de companie, dand dovada de mai multa rabdare, atentie, meticulozitate, blandete.

Cele mai mari ajustari in regimul de viata al unui caine batran se petrec in domeniile:

Alimentar: metabolismul devine mai lent, de aceea hrana trebuie sa contina:

- proteine de buna calitate;

- multe fibre, pentru un tranzit intestinal corect si asimilarea optima a nutrientilor;

- acizi grasi esentiali si aminoacizi (condroitina si glucozamina) pentru refacerea cartilajelor articulare degenerate de varsta;

- putine calorii, adica sa fie saraca in grasimi; varsta inaintata nu-i mai permite cainelui sa faca miscare ca pe vremuri si il predispune la obezitate. Ca si in cazul oamenilor, si cainii obezi sunt mult mai predispusi la diabet, afectiuni cardiace, articulare sau cancer.

Pentru ca un caine batran sa se hraneasca si sa se hidrateze fara dificultate, recipientele cu apa si mancare trebuie puse in locuri usor accesibile, iar pentru rasele de talie mare trebuie folosite vase cu suport reglabil pe inaltime, pentru ca animalul de companie sa nu fie nevoit sa se aplece.

Sportiv: afectiunile articulare aparute in aceasta etapa de viata fac ca animalele sa se deplaseze incet, cu dificultate. Ca si in cazul oamenilor in varsta, si cainii batrani trebuie ajutati sa depaseasca obstacolele, sa urce si sa coboare scari, sa fie lasati sa se plimbe la pas, cu pauze dese pentru odihna. La aceasta varsta apare suprasolicitarea articulatiilor, iar oboseala se instaleaza mult mai repede. In plus, vremea afecteaza exemplarele cu probleme articulare, prin urmare acestea ar trebui prevenite cat mai mult cu ajutorul inovatiilor din magazine: culcusuri termice, saltele ortopedice pentru animalele de companie.

Medical: cu cat un caine este mai in varsta, cu atat trebuie sa mearga la veterinar mai des, chiar si in lipsa unor afectiuni. O rutina de examinare corecta pentru cainele senior implica analize uzuale de sange si urina de cel putin doua ori pe an si o atentie sporita la bolile endocrine, precum si la afectiunile dentare care debuteaza, de cele mai multe ori, la aceasta varsta. Mai ales ca, de cele mai multe ori, animalele refuza hrana din cauza durerii de la nivelul cavitatii bucale.

Senzitiv: simturile animalelor batrane se diminueaza:

- ochii se incetoseaza, apare cataracta, productia de lacrimi scade, iar asta duce la uscarea corneei si aparitia cheratoconjunctivitei.

- simtul auzului si cel al mirosului se estompeaza, animalele se deplaseaza cu prudenta deoarece orientarea in spatiu nu mai este la fel de eficienta ca in tinerete.

- scaderea simtului gustativ poate fi insotita de o pierdere in greutate sau de refuzul anumitor alimente.

Al administrarii de suplimente pe baza de vitamine si minerale: se face doar la recomandarea medicului veterinar din cauza pericolelor la care cainele senior este expus de un posibil exces de minerale:

-aparitia calcificarilor la nivelul articulatiilor din cauza depunerilor vicioase de minerale;

-formarea calculilor la nivelul vezicii urinare

De asemenea, administrarea vitaminelor fara un consult prealabil poate agrava anumite boli.

Al toaletarii: stapanii trebuie sa dea dovada de multa blandete in acest domeniu odata cu inaintarea in varsta a cainelui si sa faca niste mici schimbari in ritualul de ingrijire al cainelui:

-sa foloseasca un sampon mai delicat si hidratant pentru pielea uscata si lipsita de elasticitate animalului;

-sa-i faca acestuia baie in incaperi incalzite, deoarece cainii batrani pot raci mai usor.

-sa-i taie unghiile mai des dat fiind ca, odata cu inaintarea in varsta, cainele nu mai merge atat de mult pentru ca unghiile sa se toceasca singure.

Emotional: confortul psihic este cel mai important lucru de care are nevoie patrupedul in varsta. Rabdarea, afectiunea si sprijinul nostru sunt cele care vor face ca batranetea sa fie o etapa de viata frumoasa si nu una de temut. Iar un stapan informat poate face fata mai usor schimbarilor din stilul de viata al unui caine la batranete.

TAG-URI:

DISTRIBUIE: