Caini versus Pisici

Potrivit sondajelor, peste 50% dintre romani au un animal de companie. Dintre acestia, cei mai multi prefera cainii (59,4%), in vreme ce iubitorii de pisici sunt in numar considerabil mai mic (36,6%). Dar dezbaterea caini vs pisici este mult mai ampla de atat, facand subiectul multor cercetari de-a lungul timpului.

“Cine este mai inteligent?”, “Care este mai iubitor?”, “Care este mai egoist?”, “ Care este mai greu de crescut?”, “Care stapani sunt mai inteligenti, ai cainilor sau ai pisicilor?” – sunt intrebari la care unii oameni de stiinta au incercat sa raspunda in ultimii ani.

Ei bine, in urma unor studii s-au descoperit cateva lucruri interesante, precum:

  • Creierul cainelui cantareste aproximativ 1.2% din greutatea corpului, iar la pisici doar 0.9%;
  • Pisicile au aproximativ 300 de milioane de neuroni, iar cainii doar 160 de milioane;
  • Viteza medie de alergare in cazul pisicii este de 48.28 km/h, iar cainele are o viteza medie de pana la 72 km/h;
  • Cainii pot produce pana la 10 sunete distincte, pe cand pisica poate ajunge pana la 100;
  • Cu exceptia catorva rase, cainii au circa 9 receptori olfactivi, iar pisicile 30. Concluzionam ca pisica are un miros mai fin si dezvoltat;
  • Pisicile detin 470 de papile gustative, pe cand cainii detin cca. 1700. Chiar si asa, tot pisicile sunt mai mofturoase;
  • Cainii au un camp vizual de 240 grade, iar pisica de doar 200 grade;
  • Tot legat de vedere, cainii pot vedea la o distanta de pana la 250m, pe cand pisica poate vedea doar pana la 170m. Totusi, pisica vede mai bine de aproape decat cainele, datorita formei corneei;
  • In medie, pisica traieste 15 ani, iar cainele doar 12 ani;
  • Desi sunt multe variabile de luat in calcul, costul de intretinere al unui caine este mai mare decat costul de intretinere a unei pisici;
  • Cainii au circa 18 muschi care controleaza miscarile urechii, iar pisica are de 2 ori mai multi muschi;

Dincolo de aceste date extrase din studii, trebuie precizat faptul ca iubitorii de caini difera destul de mult in privinta caracterului fata de iubitorii de pisici. In salbaticie, cainii sunt animale care nu pot trai fara haita, dezvolta o ierarhie sociala bine pusa la punct, in care fiecare membru il ajuta pe celalalt si se respecta reciproc. Pe de-alta parte, pisicile sunt animale solitare, vanatori nocturni, care nu sunt dispuse sa-si imparta prada cu nimeni altcineva. Singurul moment in care relationeaza cu un alt semen fiind atunci cand procreeaza.

Stapanii de caini sunt vazuti ca persoane sociabile, comunicative si deschise la tot ceea ce inseamna interactiune umana. Alte studii au aratat ca iubitorii de caini sunt cu 15% mai extrovertiti si cu 13% mai amabili decat iubitorii de pisici. Acestia tind sa fie mai sanatosi si mai putin predispusi la obezitate, datorita plimbarilor facute alaturi de caini zi de zi. Prefera iesirile in natura, la munte, drumetiile, in detrimentul iesirilor in oras, la restaurant sau la film.

Pe de alta parte, iubitorii de pisici au reiesit a fi persoane introvertite, care se subapreciaza. Sunt persoane care prefera solitudinea si sa locuiasca singure, intemeierea familiei nefiind o prioritate, cel putin in prima perioada a vietii. Sunt oameni mai nervosi si deschisi. Au inclinatie spre arta, poseda creativitate. Sunt curiosi si adora lucrurile neobisnuite. Sunt mai deschisi spre a descoperi lucruri noi decat iubitorii de caini, care sunt mai conservatori.

S-a aratat ca dintre cei care detin atat pisici cat si caini, peste 70% prefera cainele. Pisicile sunt adoptate, deoarece sunt mai usor de intretinut si pot fi lasate mai mult timp singure acasa. Oricare ar fi preferintele si personalitatea fiecaruia, ceea ce trebuie sa ne uneasca e dragostea pentru animale si dorinta de a le oferi o viata cat mai buna. Aceste mici dispute sunt doar de amuzament si trebuie tratate ca atare.

 

DISTRIBUIE: