Câinele meu nu mănâncă...
Această situație este foarte frecvent întâlnită în cazul câinilor de apartament și, îndeosebi, la câinii de talie mică. Este mofturos? Nu-i place mâncarea respectivă? Are o problemă medicală?
Ei bine, prima dată trebuie exclusă o cauză medicală, iar recomandarea ar fi o consultație la medicul veterinar. Dacă nu există o problemă medicală, trebuie să știm că, de fel, câinii nu sunt mofturoși! Să ne amintim că lupul (Canis lupus) este strămoșul câinelui (Canis lupus familiaris), iar mare parte din obiceiuri, tabieturi și comportament au rămas la cei din urmă. Prin urmare, câinele nu trebuie să aibă hrana uscată (cea de baza) la discreție, ci trebuie stabilit un “program”: 2-3 mese pe zi, iar cel mai indicat ar fi să-i dăm hrană atunci când suntem și noi la masă, iar înainte de a-i da castronul, să-i dam o comandă, pentru a asocia comanda cu masa.
Pe lângă acest aspect, să ne amintim că recompensele se oferă ocazional, și nu la discreție. Poate fi și acesta un motiv pentru care câinele refuză hrana. Rezolvarea constă în scăderea recompenselor oferite între mese sau chiar excluderea acestora temporar.
O altă soluție pentru a face câinele să mănânce sunt plicurile și conservele. Acestea, de regulă, sunt bogate în carne de diferite tipuri (rață, curcan, pește, vită, ș.a.) și gustoase. Daca soluțiile de mai sus nu funcționează, putem amesteca o cantitate mică de plic sau conservă cu granule, pentru o perioadă scurtă de timp. Atenție (!), dacă i-ai oferit câinelui plicuri și conserve pe o perioadă îndelungată, poate fi motivul pentru care refuză hrana uscată. Să nu uitam că, plicurile și conservele reprezintă hrană complementară, neasigurând tot necesarul de nutrienți pentru organism.
Să ținem cont că, pe timpul verii, în perioadele caniculare, pofta de mâncare a câinelui poate scădea, mai ales pe fondul deshidratării. Trebuie să-i asigurăm apă proaspătă la discreție, schimbată chiar și de 2-3 ori pe zi, în funcție de cantitatea de apă necesară câinelui, dar și un bol suficient de mare și curat!
În momentul în care alegem hrană uscată, este imperios necesar să ținem cont de forma și mărimea granulei, adaptată taliei câinelui. Astfel, dacă avem un câine de talie mică, acestuia îi va fi imposibil să mănânce granule de mărime mare, iar dacî avem un câine de talie mare și îi oferim granule de mărime micî, acesta nu va putea să le mestece, existând risc de a se înneca cu acestea sau să recurgiteze periodic hrana consumată.
Dacă în continuare câinele nu mănâncă hrană uscată, excludem sub orice formă: hrana gătita, condimentată, salamuri, cârnați, fructe, legume, chips-uri ș.a. Chiar dacă cerșește mâncarea noastră, îi putem face mai mult rău, decât bine.
Putem să-i oferim o hrană uscată nouă, cu conținut de carne mai rar întâlnit: miel, pește, rață, cal sau chiar iepure.
TAG-URI:
DISTRIBUIE: